Μητέρα σ’ αγαπώ! Και σήμερα και κάθε μέρα!

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου

Κυριακή, 13 Μαΐου 2018. Μητέρες όλου του κόσμου χρόνια πολλά! Σήμερα και κάθε μέρα! Μία γιορτή που εορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου, προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε το 1914 στις Η.Π.Α., όταν υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας και σήμερα γιορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο. Προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, το 1865 (τελευταίος χρόνος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου) η Άνν Τζάρβις ιδρύει το κίνημα Mother Friendships Day και διοργανώνει συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, όπου οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το κίνημα αυτό δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης, ενώ συνέχισε τις δράσεις του και μετά την λήξη του πολέμου. Μία από τις δράσεις αυτές ήταν και ο αγώνας επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1870, η Julia Ward Howe, διοργανώνει μία εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν “peace and motherhood”, με σκοπό να μην στέλνονται τα παιδιά στον πόλεμο.

Η Άνν Τζάρβις στο παρελθόν, είχε οργανώσει “Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας” με σκοπό την βελτίωση της υγιεινής και της υγείας για Στρατόπεδα Ένωσης και Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, κάτι που ήθελε να επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες.

Η ίδια έφυγε από την ζωή το 1905 κι έτσι, το έργο της αποφάσισε να συνεχίσει η κόρη της, Άννα Τζάρβις, με σύνθημα της “Η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο”. Η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής το 1910, από όπου καταγόταν.

Μητέρα σ' αγαπώ! Και σήμερα και κάθε μέρα!

Η Τζάρβις ήταν η πρώτη που αντιτάχθηκε στην εμπορευματοποίηση της ημέρας. Αντιλήφθηκε πως οι εταιρείες είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την Γιορτή της Μητέρας με έμφαση στο κέρδος και όχι στο συναίσθημα. Έτσι, οργάνωσε μποϊκοτάζ στις εταιρείες αυτές και απείλησε με αγωγές εναντίον τους. Επίσης, η ίδια πίστευε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτιμούν και να τιμούν τις μητέρες τους με χειρόγραφες επιστολές αγάπης και ευγνωμοσύνης, αντί να αγοράζουν  δώρα και προκατασκευασμένες κάρτες.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Εκεί λοιπόν συναντάμε την μητέρα Γη, σύζυγο του Ουρανού, η οποία ήταν η πρώτη μητέρα που λατρευόταν σαν θεότητα και ήταν, για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φύσης και μητέρα των πάντων.

Αργότερα, η λατρεία πέρασε στη Ρέα, κόρη της Γης και αδερφή και σύζυγο του Κρόνου. Η Ρέα φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα, ενώ λατρευόταν σαν η “Μητέρα των Θεών”.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ:

Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα συνδέθηκε με την γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Αυτή την μέρα, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ να πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο Ναό για ευλογία, δηλαδή για να σαραντίσει. Η εκκλησία επιμένει σ’ αυτή την μέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

*Και μην ξεχνάτε να αγκαλιάζετε, να φιλάτε και να δείχνετε στις μητέρες σας πόσο την αγαπάτε. Όχι μόνο αυτή την μέρα, αλλά κάθε μέρα. Γιατί μητέρα είναι μόνο μία!

Συντάκτης: Ανθή Νατσικοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr