Μυστικά για μια πετυχημένη συνέντευξη

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Κερδίσατε τις εντυπώσεις και ήρθε η ώρα της συνέντευξης. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσετε τη θετική εντύπωση που δημιουργήσατε! 

Με κάλεσαν για συνέντευξη!

Και τώρα τι; Ήταν ωραία όλα αυτά τα κόλπα με το ωραίο και ευκολοδιάβαστο βιογραφικό, το επαγγελματικό ντύσιμο και φροντίζετε να έρθετε στην ώρα σας. Πώς, όμως, θα πετύχετε αυτό που θέλετε στη συνέντευξη; Υπάρχουν διάφορα μυστικά στην επικοινωνία που θα σας βοηθήσουν. 

Ακούστε προσεχτικά, επικεντρωθείτε στην ερώτηση και μετά απαντήστε 

Ο αξιολογητής μετά από μια δύσκολη μέρα, πιθανόν να μην δείξει την ανάλογη υπομονή ή να μην έχει και πολύ χρόνο να “ξοδέψει” για μια συνέντευξη. Συνήθως, ο  μέσο όρος του χρόνου που συνηθίζεται να διαρκεί μια συνέντευξη είναι από 10 έως 25 λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερη συνέντευξη. Σε περίπτωση που υπάρχει επιθυμία ο αξιολογητής να θέλει να ξαναδεί κάποιον υποψήφιο, προκειμένου να βγάλει το τελικό του συμπέρασμα για το αν τον προσλάβει ή σε περίπτωση που θέλει να συζητήσουν περισσότερα και πιο συγκεκριμένα για την δουλειά και για τις αρμοδιότητες που θα έχει.

Να είστε σύντομοι, ειλικρινείς, περιεκτικοί και σαφείς. Δώστε βάση στο να ακούσετε πρώτα την ερώτηση του αξιολογητή σας, μετά σκεφτείτε πως θα την απαντήσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε και μετά μπείτε στην διαδικασία να απαντήσετε. Αυτό γίνεται για να μην δώσετε μια απάντηση μη σχετική με το ερώτημα που σας έθεσαν και για να είστε όσο περισσότερο σαφείς και κατανοητοί μπορείτε. Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, είναι πιθανόν αντί για έναν, να υπάρχουν δύο ή και τρεις αξιολογητές. Είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται σε συνεντεύξεις. Εάν για παράδειγμα μια εταιρία έχει δύο συνεταίρους, έχουν και οι δύο λόγο στην επιλογή ενός υποψηφίου.

Πλάνο με πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο μελλοντικός σας εργοδότης θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον σας να μπείτε στην διαδικασία αφιερώνοντας χρόνο να μάθετε και να διαβάσετε σχετικά με το αντικείμενο της εταιρίας. Είναι προτιμότερο να μελετήσετε και να αποκτήσετε καλή γνώση γενικότερα για τον ρόλο της εταιρίας, και να δείξετε πως έχετε διάθεση να ενημερωθείτε και να μάθετε ότι απαιτείται σχετικά. Σε περίπτωση που δεν έχετε την απαιτούμενη εμπειρία, η προθυμία σας να μάθετε ό,τι χρειάζεται ή η ικανότητά σας να μαθαίνετε πολύ γρήγορα νέες δεξιότητες, πιθανόν να λειτουργήσουν υπέρ σας.

Είναι σημαντικό να είστε σύντομοι, σαφείς και να είστε ειλικρινείς καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης. Ακόμη και να μην είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για την συγκεκριμένη θέση, θα έχετε κάνει μια φιλότιμη και αξιόλογη προσπάθεια. Οι ερωτήσεις δεν αφορούν μόνο εσάς ως υποψήφιο, αλλά είναι καλό να έχετε και εσείς ερωτήσεις για την εταιρεία, οι οποίες πάνε πέρα από τα μισθολογικά. Φυσικά και ο μισθός σε μία εταιρεία είναι βασικός δείκτης, αλλά η ερώτηση αυτή δεν είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντός σας για τη θέση εργασίας. 


Δείτε επίσης: Τα μυστικά ενός καλού βιογραφικού


Αναδείξτε τα δυνατά σημεία της προσωπικότητας σας, χωρίς να αποκρύψετε την αλήθεια 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν προτερήματα και μειονεκτήματα στον χαρακτήρα τους και στις ικανότητές τους. Πριν φτάσετε στην συνέντευξη εργασίας, μπορείτε να καταγράψετε τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία σας, με ειλικρίνεια, αναδεικνύοντας τα θετικά σας σημεία. Φροντίστε να είστε σαφείς και παράλληλα να μην φλυαρείτε, γιατί πιθανόν να “κουράσετε” τον αξιολογητή σας. Προτιμήστε να αναφερθείτε, κυρίως, στις δεξιότητες που διαθέτετε και που είναι περισσότερο σχετικές με την συγκεκριμένη θέση. 

 Η παραπάνω διαδικασία δημιουργεί άγχος σε πολλούς υποψηφίους. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία, μπορείτε να ζητήσετε μια εξειδικευμένη άποψη από έναν ειδικό σύμβουλο καριέρας έναν εργασιακό σύμβουλο ή κάποιον που να έχει ειδικές γνώσεις επί του θέματος και που να διατίθεται και να έχει χρόνο να σας “δώσει τα φώτα του” και να σας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του. Πολλές σχετικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες δωρεάν κι άλλες σας παρέχονται με ένα μικρό κόστος. Μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα πριν προβείτε σε οποιαδήποτε παρεχόμενη συμβουλευτική υπηρεσία με πληρωμή. Ακόμα και στην περίπτωση που είναι δωρεάν, καλό είναι να τσεκάρετε αν είναι έγκυρες και με πιστοποίηση οι παροχές αυτές, προκειμένου να είστε σίγουροι πριν το αποφασίσετε.

Με την κατάλληλη αναζήτηση εξειδικευμένων προγραμμάτων συμβουλευτικής, με την παροχή εκπαίδευσης μπορείτε να λάβετε επαγγελματικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το βιογραφικό σας και θα αυξήσουν τις πιθανότητες να σας προσλάβουν.  Η Δ.Υ.Π.Α. (πρώην Ο..Α.Ε.Δ.) αποτελείται από καταρτισμένους συμβούλους εργασίας που μπορούν να δώσουν συμβουλές σε ανθρώπους που είναι άνεργοι και που δεν έχουν απολαβές, σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση και το βιογραφικό τους. Επίσης, μπορούν να δώσουν εξειδικευμένες απόψεις για τα τρέχοντα και ανοιχτά προς υποβολή αιτήσεων προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται και που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι κι όσοι πληρούν τα κριτήρια που ζητούνται σε κάθε πρόγραμμα, να δηλώσουν συμμετοχή όσοι το επιθυμούν.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.