Μήπως το σώμα μου, μου λέει να αλλάξω διατροφή;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το σώμα μας λειτουργεί σαν ένας μεγάλος υπολογιστής ο οποίος μας υπαγορεύει το τι χρειαζόμαστε. Εντούτοις το σώμα μας καμιά φορά μας δείχνει σημάδια ότι πρέπει να αλλάξουμε διατροφή.

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στη διατροφή μπορεί να σας δώσει σημάδια ότι πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας. Εδώ είναι μερικά συνηθισμένα σημάδια που μπορείτε να προσέξετε:

Αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους: Αν παρατηρείτε αισθητές αλλαγές στο βάρος σας χωρίς εμφανείς λόγους, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ανωμαλίες στη διατροφή.

Έξαρση της κόπωσης: Εάν αισθάνεστε συνεχή κόπωση ή απώλεια ενέργειας, μπορεί να σημαίνει ότι η διατροφή σας δεν παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ή ότι είναι φτωχή σε ενέργεια.

Προβλήματα δέρματος: Τα δερματικά προβλήματα συχνά συσχετίζονται με τη διατροφή. Ξηρότητα, ακμή ή ακόμα και εκζέματα μπορεί να είναι σημάδια ότι πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Προβλήματα πέψης: Δυσκολίες στην πέψη, όπως φούσκωμα, δυσκολία στην απορρόφηση τροφής ή δυσκολίες στην κίνηση του εντέρου, μπορεί να είναι σημάδια διατροφικών προβλημάτων.

mipos_to_soma_mou_mou_leei_na_allakso_diatrofi

Αλλαγές στη διάθεση: Αν νιώθετε ανήσυχοι, κατάθλιψη ή αν έχετε συχνές αλλαγές της διάθεσης, αυτό μπορεί να σχετίζεται με την διατροφή σας. Οι ψυχολογικές διαταραχές μπορεί να είναι συχνά συνδεδεμένες με τη διατροφή.

Μειωμένα επίπεδα ενέργειας: Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας, αυτό μπορεί να οφείλεται στην διατροφή σας.

Εάν αντιληφθείτε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, μπορεί να είναι καιρός να εξετάσετε τη διατροφή σας και να εξετάσετε τυχόν αλλαγές που χρειάζονται για να βελτιώσετε την υγεία σας. Συμβουλευθείτε πάντα έναν ειδικό όπως διατροφολόγο ή γιατρό για εξειδικευμένη συμβουλή.

Πως είναι μια ισορροπημένη διατροφή

Είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα σας: Κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ηλικία του, το φύλλο του και το σωματότυπό του έχει διαφορετικές ανάγκες. Συνεπώς η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις δικές σας ανάγκες και να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον οργανισμό σας.

mipos_to_soma_mou_mou_leei_na_allakso_diatrofi

Περιέχει όλες  τις απαραίτητες ουσίες: Πρέπει να έχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες όλα προσαρμοσμένα σύμφωνα με τις ανάγκες σας.  Φυσικά αυτό δεν μπορείτε να το δημιουργήσετε μόνοι σας και χρειάζεστε την συνδρομή ειδικού διατροφολόγου ο οποίος να προσδιορίσει τις ανάγκες σας και να σας φτιάξει το κατάλληλο πρόγραμμα.

Αφήστε λίγο χώρο για ένα γεύμα που αγαπάτε: Το ότι θα ακολουθήσετε κάποια διατροφή δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα όλα σας τα γεύματα πρέπει να είναι αυστηρά διατροφικά. Μπορείτε να φάτε τα αγαπημένα σας φαγητά αν φροντίσετε τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας να τρέφεστε όπως πρέπει και να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.