Μήπως πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, ανεπιθύμητα συμπτώματα δυσφορίας του πεπτικού συστήματος, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Συνήθως, κατηγορούμε κάποια τροφή που καταναλώσαμε ή ένα λουκούλειο γεύμα γι’ αυτές τις μικρές εξάρσεις που εκδηλώνονται κάποιες χρονικές στιγμές στη ζωή μας.

 Για τους ανθρώπους όμως που πάσχουν από το «Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», οι ενοχλήσεις αυτές αποτελούν καθημερινότητα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη φύση και τα συμπτώματα της δύσκολης αυτής παθολογικής κατάστασης του οργανισμού κι ας δούμε πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

«Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου»

Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής του δραστηριότητας. Πρόκειται λοιπόν για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματα της οποίας όμως, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής.

Μήπως πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου

Αν παρατηρείτε στον εαυτό σας κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, ίσως ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο σας:

  • Αοιλιακός πόνοςμε διαταραχές των κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα). O πόνος συνήθως εκδηλώνεται στο υπογάστριο.
  • Διαταραχές των κενώσεων,που δεν συνοδεύονται απαραίτητα από πόνο και εκδηλώνονται είτε με τη μορφή εναλλαγής διάρροιας – δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή μόνιμης διάρροιας ή πολλαπλών κενώσεων. Mετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, συνήθως ο πόνος υποχωρεί.
  • Πρήξιμο στην κοιλιάμε ή χωρίς διαταραχές των κενώσεων.
  • Ακόμη, είναι πιθανό να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο έντερο, όπως λ.χ. ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, αρρυθμίες, κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα, διαταραχές του ύπνου κ.ά. Tα συμπτώματα αυτά αφορούν κυρίως τις περιπτώσεις ατόμων που βιώνουν έντονο στρες.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…