Ένα θέμα που αφορά τη σχέση μητέρας-παιδιού: πώς ορίζεται η μητέρα-νάρκισσος και ποια σχέση αναπτύσει με το παιδί της; (adsbygoogle …
Μήπως ο σύντροφός μου είναι νάρκισσος και δεν το ξέρω;
Η αντιμετώπιση τοξικών συμπεριφορών από τον σύντροφο σας μπορεί να είναι μια υπόθεση για δυνατούς λύτες. Τι συμβαίνει όμως όταν ο σύντροφός σας είναι νάρκισσος.
Ο ναρκισσισμός είναι ένα στοιχείο προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από το υπερβολικό ενδιαφέρον και την πλήρη προσκόλληση του ατόμου στον εαυτό του. Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο σύντροφός σας είναι νάρκισσος:
Έλλειψη συμπόνιας και εμπάθεια για άλλους: Ο νάρκισσος συχνά δεν είναι ευαίσθητος στο να αντιλαμβάνεται τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων και μπορεί να εκδηλώνει έλλειψη συμπάθειας ή και μίσος προς τους άλλους. Γενικότερα όμως είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί την ψυχολογία των άλλων ανθρώπων.
Αγάπη και εμμονή προς την πολυτέλεια και επίδειξη: Ο νάρκισσος μπορεί να έχει μια υπερβολική ανάγκη για επιβεβαίωση και επαίνους, εμφανίζοντας συχνά συμπεριφορές περί πολυτέλειας και επιδεικνύοντας τις αρετές και τα χαρίσματά του. Γενικότερα επιθυμεί να είναι το κέντρο της προσοχής και να έχει όλα τα βλέμματα πάνω του.
Ανάγκη για υπεροχή έναντι των άλλων: Ο νάρκισσος μπορεί να αναζητά συνεχώς επιβεβαίωση για την υπεροχή του και να αντιδρά αρνητικά όταν δεν λαμβάνει αυτή την επιβεβαίωση.
Έλλειψη συναίσθησης των αναγκών των άλλων: Οι νάρκισσοι συχνά είναι εγωκεντρικοί και δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.
Πως αντιμετωπίζουμε έναν νάρκισσο;
Αν αντιληφθείτε αυτά τα σημάδια στον σύντροφό σας, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Η αντιμετώπιση ενός ναρκισσιστικού συντρόφου μπορεί να είναι προκλητική, αλλά εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:
Θέστε όρια: Διατηρήστε υγιείς όρους στη σχέση σας και μην επιτρέπετε στον σύντροφό σας να σας εκμεταλλευτεί ή να σας παραβιάσει τα όρια σας.
Διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας: Ο νάρκισσος μπορεί να επιχειρήσει να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας και να σας μειώσει με τα λόγια και τις πράξεις του ώστε να νιώθετε ασήμαντοι. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την αξία σας.
Συζητήστε τα θέματα: Επικοινωνήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για τις ανησυχίες σας, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για την αντίδρασή του. Αν είναι όντως νάρκισσος δεν θα σεβαστεί τις επιθυμίες σας και ίσως προσπαθήσει να υποβαθμίσει και τις ανάγκες σας.
Αν χρειαστεί, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Η συνεργασία με έναν ειδικό μπορεί να είναι χρήσιμη για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στη σχέση σας.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αντιμετώπιση ενός ναρκισσιστικού συντρόφου μπορεί να απαιτεί υπομονή και εργασία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να είναι απαραίτητο να αναζητήσετε εξωτερική υποστήριξη.