Μήπως κρύβεις τα ταλέντα σου;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Μήπως τυχαίνει να ακούτε συχνά εκφράσεις του τύπου ‘δεν σου το ‘χα!’, ‘με εκπλήσσεις’ , ‘μπράβο! δεν το περίμενα’ και άλλες παρόμοιες; Αν ναι, τότε υπάρχουν τρεις βασικές πιθανότητες. Είστε πολύ κλειστοί, ο κόσμος δεν γνωρίζει τις δυνατότητές σας ή μπορεί και εσείς οι ίδιοι να μη γνωρίζετε τις δυνατότητές σας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι εκείνα τα πράγματα στα οποία είστε πολύ καλοί; Έχετε κάποιο χόμπι στο οποίο δεν σας φτάνει κανένας; Νομίζετε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να ήσασταν καλοί αλλά δεν το έχετε αξιοποιήσει; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι βασικές, καθώς αν κάποιος δεν έχει δοκιμάσει ποτέ στη ζωή του να ζωγραφίσει δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν είναι καλός σε αυτό ή όχι.

Αν, πάλι, σε κάποιον αρέσει να διαβάζει ρομαντικές ιστορίες αλλά ποτέ δεν έχει πιάσει το μολύβι στα χέρια του για να προσπαθήσει να γράψει μία, σαφώς και δεν μπορεί να ξέρει αν έχει ταλέντο σε αυτό. Αυτές οι περιπτώσεις αντιστοιχίζονται στο να μην γνωρίζει κάποιος ότι έχει κρυμμένα ταλέντα.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κάποιος δεν είναι γνώστης ενός αντικειμένου δεν μπορεί να έχει και εμπεριστατωμένη άποψη για το αν αυτό που κάνει ανταποκρίνεται ή όχι στα πρότυπα για να το συγκρίνει. Για παράδειγμα, για τους υφισταμένους του, ο διευθυντής μιας εταιρείας ενδέχεται να έχει ηγετικές ικανότητες, εκείνος όμως ίσως να μην μπορεί να το αντιληφθεί.

Από την άλλη, είναι και εκείνα τα άτομα που ξέρουν ότι έχουν ένα φυσικό ταλέντο αλλά προτιμούν να το κρατάνε κρυφό από τον κόσμο. Αυτό, βέβαια, είναι επιλογή του καθενός. Ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του τι είναι αυτό που θέλει να δείξει και τι αυτό που θέλει να κρύψει. Οι λόγοι, βέβαια, δεν είναι πάντα αξιόλογοι ή βασισμένοι σε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, απλά, συνήθως, συνδέονται με κάποια συναισθήματα. Μερικά από αυτά συνήθως είναι η ντροπή, η ανασφάλεια, η ταπεινότητα ή και η αδιαφορία. Αν γνωρίζετε τα ιδιαίτερα ταλέντα που τόσο απλόχερα σας χαρίστηκαν και δεν επιθυμείτε να τα δείχνετε γιατί δεν σας ενδιαφέρει, είναι δικαίωμά σας και καλά κάνετε.

Όμως, αν έστω υπάρχει και ένα αρνητικό συναίσθημα για κάτι τόσο όμορφο, καλό θα ήταν να το καταπολεμήσετε με κάποιον τρόπο. Είστε μοναδικοί και ό,τι έχετε είναι πολύ σημαντικό για εσάς και τους ανθρώπους που θέλετε να έχετε γύρω σας. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβετε κάτι που είναι όμορφο και σας καθιστά ακόμα πιο ιδιαίτερους, μόνο και μόνο γιατί νιώθετε άβολα με αυτό ή, ακόμα και αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τις αντιδράσεις που θα έχει αυτό.

Αν έχετε ταλέντο στα αθλήματα και σας αρέσουν τα αθλήματα, γιατί να μην το αξιοποιήσετε; Αν έχετε ωραία χροιά, γιατί διστάζετε ακόμα να αφήσετε τη φωνή σας να ακουστεί; Αν έχετε ταλέντο στη διακόσμηση, γιατί ακόμα βρίσκετε δικαιολογίες για να μην ασχοληθείτε;

Νιώθετε μήπως ότι δεν έχετε κάποιο ταλέντο; Σκεφτείτε ποια είναι αυτά τα πράγματα που έχετε δοκιμάσει και δεν ήσασταν τόσο αποδοτικοί και σκεφτείτε αν υπάρχουν και άλλα πέρα από αυτά. Μετά ξανακάνετε την ερώτηση στον εαυτό σας. Κάθε ένας από εμάς έχει ένα ταλέντο, τουλάχιστον ένα! Εσείς ακόμα να βρείτε/ δείξετε το δικό σας;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…