Μήπως κινδυνεύετε από παχυσαρκία;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Βάση στοιχείων η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που οδηγεί στο θάνατο. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν θα πρέπει να πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα και να θεωρούμε ότι δεν αφορά εμάς. Ενδεικτικά, στην Ευρώπη εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο θάνατοι ετησίως οφείλονται έμμεσα ή άμεσα στη νόσο. Εκτός από τον καρκίνο η παχυσαρκία σχετίζεται στενά με περισσότερες από 20 άλλες παθήσεις (σακχαδώδη διαβήτη, στηθάγχη, έφραγμα, υπέρταση, υπνική άπνοια, υπογονομότητα, ορισμένες μορφές καρκίνου και κατάθλιψη).

Δυστυχώς η παχυσαρκία σήμερα αφορά περισσότερους από 1 στους 3 Έλληνες. Υπολογίζεται ότι το 26% των αντρών στη χώρα μας είναι υπέρβαροι και το 41% παχύσαρκοι, ενώ οι γυναίκες το 18,2% και το 29,9% αντίστοιχα, σύμφωνα με πανελλαδικές έρευνες. Μήπως λοιπόν αφορά και εσάς;

Τα στοχεία αρχίζουν να γίνονται άκρως ανησυχητικά, αλλά περισσότερο ανησυχητική είναι η μη συνειδητοποίηση του μεγέθους και της έκτασης του προβλήματος από τους υπεύθυνους φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελάχιστα δυστυχώς διαθέσιμα εγκεκριμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας αντιμετωπίζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς σαν lifestyle σκευάσματα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να βοηθήσει η Πολιτεία με τη συνδρομή των επαγγελματιών υγείας αποτελεσματικά ώστε να καταγραφούν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Να αναλυθούν τα αίτια της αυξημένης παχυσαρκίας στη χώρα μας και ειδικά στην παιδική ηλικία
  • Να σχεδιαστούν οι μέθοδοι παρέμβασης.
  • Να οργανωθούν εξειδικευμένα κέντρα και μονάδες αντιμετώπισης.

Είναι φανερό ότι απλώς η ενημέρωση δεν φτάνει. Χρειάζεται οργανωμένη, συστηματική και πολυεπίπεδη δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το υπάρχον μοντέλο που έχει εφαρμοστεί, όπου λέμε απλά στον κόσμο ότι πρέπει να χάσει βάρος με δίαιτα και άσκηση, δεν έχει από μόνο του την επιθυμητή αποτελεσματικότητα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα άτομα την ίδια παχυσαρκία. Έως ότου ομαδοποιηθούν και κατηγοριοποιηθούν οι παχύσαρκοι, γεγονός που θα επιτρέψει την περισσότερο ορθολογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι αναγκαία η εξατομίκευση της θεραπευτικής αντιπετώπισης.

Έτσι λοιπόν, η παχυσαρκία είναι στην ουσία μια ασθένεια που δεν είναι σε θέση κάποιος να αντιμετωπίσει μόνος του. Όπως ισχύει άλλωστε με όλες τις ασθένειες. Ο παράγοντας θέληση για την απώλεια βάρους είναι υπερεκτιμημένος παράγοντας. Απαραίτητος μεν, αλλά όχι επαρκής. Χρειάζεται παράλληλα βοήθεια, καθοδήγηση και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.Και φυσικά στήριξη της Πολιτείας ώστε να μην επωμίζεται μόνος του ο ασθενής το κόστος της θεραπείας του.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.