Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις κινέζικα;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Δεν υπάρχει αμφιβολία το γεγονός ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι το κλειδί για την κατάληψη μίας θέσης εργασίας. Σήμερα, γίνεται φανερό ότι δεν αρκεί μία μόνο ξένη γλώσσα τη στιγμή που πολλοί προχωρούν σε δύο ή και τρεις γλώσσες. Και αυτό γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η ζήτηση μεγαλύτερη από την προσφορά εργασιών και η προϋπηρεσία ποτέ αρκετή. Επομένως, το βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου πρέπει κατά κάποιον τρόπο να διαφοροποιηθεί. Επιπλέον, εάν δεν μάθει κανείς άλλη γλώσσα ο κόσμος γίνεται μικρότερος από την άποψη των προοπτικών απασχόλησης και εμπειριών.

Ποιες είναι οι γλώσσες υψηλής ζήτησης;

Οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο με βάση τον αριθμό των ομιλητών και ως δεύτερη γλώσσα σύμφωνα με τα στοιχεία από την UNESCO (The United Nations’ Educational, Scientific and Cultural Organization) είναι: τα κινέζικα, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ινδικά, τα αραβικά, τα μπενγκάλι, τα ρωσικά, τα πορτογαλικά, τα ιαπωνικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά. Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα στοιχεία:

Γλώσσα

Κατά προσέγγιση ομιλητές στον κόσμο

1. Κινέζικα (Mandarin)

1,917,000,000

2. Ισπανικά

406,000,000

3. Αγγλικά

335,000,000

4. Ινδικά

260,000,000

5. Αραβικά

223,000,000

6. Πορτογαλικά

202,000,000

7. Μπενγκάλι

193,000,000

8. Ρωσικά

162,000,000

9. Γερμανικά

122,000,000

10. Γαλλικά

84,300,000

Σύμφωνα με τον Χάρη Γερονικόλα, πρόεδρο του City University College, η γνώση της αγγλικής γλώσσας σε άριστο επίπεδο δεν είναι πλέον απαραίτητο κριτήριο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αυξάνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση της κινέζικης γλώσσας, της αραβικής και της ρωσικής. Γιατί; Οι προοπτικές συνεργασίας του ελληνικού κράτους και των επιχειρήσεων με αυτές τις χώρες αποτελούν κίνητρο για την εκμάθηση των εν λόγω γλωσσών. Θέλοντας επομένως να γίνει κανείς περισσότερο ανταγωνιστικός και για λόγους διαφοροποίησης του βιογραφικού επενδύει σε μία ξένη γλώσσα, και μάλιστα σε τοπική γλώσσα χωρών που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσελκύουν διεθνείς επενδύσεις.

Πιο ειδικά, όσον αφορά την κινέζικη γλώσσα το ένα πέμπτο του πλανήτη μιλάει κινέζικα. Άλλωστε, η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ πολλές αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα και έχουν προβεί σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φοιτητές σε όλο τον κόσμο τη μελετούν με ενθουσιασμό και επιτυχία. Οι διεθνείς επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες. Η Κίνα έχει γίνει μια τεράστια αγορά, και οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναζητούν για ανθρώπους που γνωρίζουν κινέζικα. Μάλιστα, η χώρα αυτή προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις στο μέλλον. Καθώς η Κίνα τώρα έχει ανοίξει προς τη Δύση, υπάρχουν ευκαιρίες για απασχόληση σε όλους τους τομείς.

Εκτός από τους επαγγελματικούς λόγους, επιστημονικά αποδεδειγμένα η εκμάθηση μιας τόσο διαφορετικής γλώσσας βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς διεγείρει διαφορετικά μέρη του ταυτόχρονα σύμφωνα με το Πρότυπο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σωτήρχου.

Μερικά εκπληκτικά γεγονότα

Η κινεζική γλώσσα δεν έχει γράμματα, όπως οι περισσότερες γλώσσες, αλλά ιδεογράμματα (σύμβολα που αντιπροσωπεύουν μια έννοια, και όχι μια συλλαβή ή φθόγγο). Αυτά είναι περίπου 50.000 συνολικά! Φυσικά, η αφοσίωση και ο χρόνος από την πλευρά των σπουδαστών είναι καίριας σημασίας. Για να συνεννοηθεί κανείς με έναν Κινέζο σε καθημερινό επίπεδο χρειάζεται να μάθει περίπου 600 ιδεογράμματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε 3 χρόνια περίπου.

Η κινέζικη γλώσσα έχει σχετικά απλή γραμματική. Σε αντίθεση με τα γαλλικά, τα γερμανικά ή τα αγγλικά, δεν έχει κλίση ρημάτων, δεν χρειάζεται να απομνημονεύσετε χρόνους ρημάτων λοιπόν, ούτε κλίση ουσιαστικών (γένος, πτώση, αριθμό). Για παράδειγμα, ενώ κάποιος στην αγγλική γλώσσα πρέπει να μάθει τις διαφορετικές μορφές του ρήματος see-saw-seen το μόνο που χρειάζεται στην κινεζική είναι απλά να θυμάστε μια λέξη: kan. Ενώ στην αγγλική γλώσσα θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ “cat” και “cats” στα κινεζικά υπάρχει μία μόνο μορφή: mao. (Βέβαια, μεταφέρεται η διάκριση αυτή με άλλους τρόπους.)

Η βασική σειρά των λέξεων της κινεζικής είναι υποκείμενο-ρήμα-αντικείμενο, ακριβώς όπως στα αγγλικά. Μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός των βασικών όρων της (όπως οι όροι για το κράτος, την υγεία, την επιστήμη, το κόμμα, τον πληθωρισμό, τη λογοτεχνία) έχουν διαμορφωθεί ως μεταφράσεις αγγλικών εννοιών. Εισέρχεστε σε μια διαφορετική κουλτούρα, αλλά το περιεχόμενο πολλών από τις σύγχρονες βασικές έννοιες είναι οικείο.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…