Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξω εργασία

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Πως σας φαίνονται οι καθημερινές σας εργασίες στην δουλειά σας; Δύσκολες ή εύκολες; Απαιτητικές ή όχι; Αν έχετε απαντήσεις στα παραπάνω μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε εργασία;

Σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι κάτι πιο απαιτητικό

Από τη στιγμή που αναζητάς μια απαιτητική εργασία που να σου ταιριάζει, είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός και να προσδιορίσεις ποια σημάδια δείχνουν ότι αυτή η δουλειά είναι αυτή που χρειάζεσαι. Εδώ είναι δέκα σημάδια που υποδεικνύουν ότι η εργασία είναι απαιτητική και μπορεί να σου ταιριάζει:

Αισθάνεστε εκτός τόπου: Μπορεί να νιώθετε ότι έχετε ξεπεράσει τις προκλήσεις της τρέχουσας θέσης σας και αναζητάτε συνεχώς νέες προκλήσεις. Βρίσκετε ότι ακόμα και οι εργασίες που για κάποιους φαίνονται βουνό για εσάς είναι πλέον παιχνιδάκι.

Μειωμένο ενδιαφέρον: Πιάνετε τον εαυτό σας να ασχολείται με  διαφορετικά θέματα στον τομέα σας ή  επιθυμείτε να αναλάβετε μεγαλύτερες ευθύνες. Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον σας για την συγκεκριμένη θέση μειώνεται.

mipos_hrthe_h_ora_na_allakso_ergasia

Περιορισμένες ευκαιρίες ανάπτυξης: Εάν η τρέχουσα θέση σας δεν προσφέρει επαρκείς ευκαιρίες για εκπαίδευση ή εξέλιξη στην καριέρα σας μάλλον πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε θέση, εργασία ή εταιρία.

Αίσθηση ότι αξίζετε περισσότερα: Νιώθετε ότι η τρέχουσα θέση εργασίας δεν εκτιμά τις ικανότητές σας ή δεν σας αξιοποιεί πλήρως.

Έλλειψη αναγνώρισης: Δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά σας στην τρέχουσα θέση ή δεν υπάρχει ανάλογη ανταμοιβή. Βέβαια μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να διεκδικήσετε την αναγνώριση που ζητάτε αλλά αν δείτε ότι αυτό δεν είναι εφικτό μπορείτε να αλλάξετε  τρόπο πλεύσης.

mipos_hrthe_h_ora_na_allakso_ergasia

Αλλαγή στόχων: Η αλλαγή επαγγελματικών ή προσωπικών στόχων ή η αλλαγή προτεραιοτήτων στην ζωή σας μπορεί να είναι κομβικός παράγοντας. Μην ξεχνάμε ότι η εργασία είναι για να μας συντηρεί.

 Αν λοιπόν στην ζωή μας  πλέον έχουμε άλλες προτεραιότητες μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια άλλη θέση.

Ανάγκη για εξειδίκευση: Επιθυμείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας σε ένα πιο εξειδικευμένο περιβάλλον εργασίας ή να αποκτήσετε πολλές και καλές γνώσεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αν η θέση που είστε τώρα δεν σας το παρέχει αυτό μπορείτε να αλλάξετε θέση.

Ενδείξεις ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στην συγκεκριμένη θέση

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να υποδείξουν ότι ενδεχομένως να μην έχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες ή εμπειρία για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι:

Υπερβολικός φόρτος εργασίας: Νιώθετε ότι υπάρχει υπερβολικός όγκος εργασίας που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε με τον προβλεπόμενο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμοί σας (άρα και το επίπεδο της εργασίας σας) είναι ανεπαρκή.

Ανεπάρκεια εκπαίδευσης: Διαπιστώνετε ότι η κατάρτιση που παρέχεται δεν είναι επαρκής για να ανταπεξέλθετε στα καθήκοντα της θέσης. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους:

Α) Ότι θα έπρεπε να γνωρίζετε περισσότερα είτε ως μέρος εκπαίδευσης από κάποια ανώτερη σχολή  είτε από προηγούμενη εμπειρία.

Β) Ότι η εταιρία δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση για τους υπαλλήλους άρα έχετε ένα κακό περιβάλλον που δεν θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις καλό είναι να φύγετε από την συγκεκριμένη θέση.

Δυσκολία προσαρμογής: Παρόλο που έχετε μπει στην δουλειά η ομάδα δεν σας αποδέχεται. Εάν βρίσκετε δύσκολο να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον εργασίας ή στην ομάδα εργασίας ίσως ήρθε η ώρα να φύγετε.

Πίεση και στρες: Αισθάνεστε συνεχώς άγχος και δυσφορία που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή σας απόδοση ή την υγεία σας. Όσο σημαντική και καλή να είναι η συγκεκριμένη θέση καμιά εργασία δεν αξίζει όσο η υγεία σας, τόσο ή σωματική όσο και η ψυχική.

Διαφορά προσδοκιών: Οι προσδοκίες σας για το ρόλο ή τις ευκαιρίες είναι διαφορετικές από αυτές που προσφέρει η θέση εργασίας. Αν για παράδειγμα περιμένατε συνεχή εκπαίδευση και ικανοποιητικό μισθό και όλα αυτά δεν υπάρχουν τότε μάλλον είστε σε λάθος μέρος ή δεν διαβάσετε καλά την περιγραφή και τις παροχές της εργασίας κατά την σύναψη του συμβολαίου.

Δυσκολία επίτευξης στόχων: Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων που σας τέθηκαν τότε αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους:

  • Δεν έχετε τις ικανότητες να τους πετύχετε (γνώσεις, μέσα, εργαλεία και υποστήριξη).
  • Οι στόχοι είναι μη ρεαλιστικοί και ανέφικτοι το οποίο είναι πρόβλημα αυτού που θέτει τους στόχους εκ μέρους σας.

Απουσία ενθάρρυνσης και συμβουλών: Εάν δεν λαμβάνετε κριτική πάνω στην απόδοση σας  ώστε να γνωρίζετε αν έχετε κάνει καλή ή κακή δουλειά πως θα βελτιωθείτε. Αντίστοιχα πρέπει να σας αναγνωρίζονται και οι θετικές συνεισφορές σας στην εργασία σας.

Τελικά, η σωστή και όμορφη σχέση σας με την δουλειά σας δεν έγκειται σε τίποτα παραπάνω από την δικαίωση των προσδοκιών σας και την ρεαλιστική εκτίμηση των δυνατοτήτων σας και την θέσης για την οποία κάνετε αίτηση.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.