Μήπως ερωτεύομαι γρήγορα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο γρήγορα μπορεί να ερωτευτείτε και ποιο παράγοντες το καθορίζουν; Αν όχι δείτε παρακάτω  τι καθορίζει την σταδιακή διαμόρφωση αυτού του συναισθήματος.

Η ερωτική έλξη είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς ρυθμούς και διαφορετικές εντάσεις για κάθε άτομο. Είναι ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών εμπειριών, της προσωπικότητας και των κοινωνικών συνθηκών.

Για πολλούς ανθρώπους, το να ερωτευτούν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ για άλλους μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του καθώς και σχέσεις που έχει βιώσει στο παρελθόν επηρεάζουν συχνά την ταχύτητα με την οποία ερωτεύεται.

Από τι καθορίζεται η ευκολία με την οποία ερωτεύομαι;

Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο εύκολα ερωτεύεται κάποιος είναι:

Προσωπικές εμπειρίες: Το παρελθόν, οι προηγούμενες σχέσεις, και οι εμπειρίες που έχουμε βιώσει μπορεί να επηρεάσουν την ευκολία με την οποία ερωτευόμαστε. Με βάσει αυτές χτίζουμε τα πρότυπα μας για τον ιδανικό σύντροφο και την ιδανική σχέση και όταν βλέπουμε ότι κάποιος σύντροφος πληροί τις προϋποθέσεις αυτές τότε είμαστε πιο ευπαθείς στα βέλη του έρωτα.

Προσωπικές πεποιθήσεις και αξίες: Οι πεποιθήσεις μας για τον έρωτα, η αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι σχέσεις, και οι αξίες που μας διακατέχουν και μας χαρακτηρίζουν μπορούν να επηρεάσουν το πόσο εύκολα ερωτευόμαστε.

mipos_eroteuomai_grigora

Τα χαρακτηριστικά του άλλου: Το πώς αντιλαμβανόμαστε τα χαρακτηριστικά ενός άλλου ατόμου, οι κοινές αξίες, η χημεία και η σύνδεση που αισθανόμαστε μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα ερωτευόμαστε.

Σας έχει τύχει ποτέ να είστε σε μια παρέα και κάποιος που τον γνωρίζετε για πρώτη φορά να σας βγάζει ένα ασυνήθιστα θετικό συναίσθημα σαν να τον γνωρίζατε για χρόνια; Κάπως έτσι είναι και ο έρωτας. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά δεν είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά αλλά μια αληθινή κατάσταση που μπορεί να σας συμβεί

Είτε οφείλεται στην εξωτερική του εμφάνιση, την αύρα του, τον τρόπο με τον οποίοι αλληλεπιδρά με τους άλλους ανθρώπους κάποιο χαρακτηριστικό του άλλου μπορεί να σας δημιουργήσει μεγάλη έλξη πολύ σύντομα.

Η κατάσταση της ζωής σας: Τα συναισθήματα που βιώνουμε σε διάφορες περιόδους της ζωής μας, το στρες, η πίεση, η ευτυχία ή η αβεβαιότητα μπορούν να επηρεάσουν την ευκολία με την οποία ερωτευόμαστε.

mipos_eroteuomai_grigora

Υπάρχουν στιγμές της ζωής μας που είμαστε πιο δεκτικοί σε νέους ανθρώπους και νέες γνωριμίες και άρα που είναι πιο εύκολο να ερωτευτούμε. Αντίστοιχα υπάρχουν περίοδοι της ζωή μας που ακόμα και αν βρίσκαμε το ιδανικό μας ταίρι δεν θα μπορούσαμε να το διακρίνουμε γιατί άλλες σκέψεις ανάγκες ή επιδιώξεις απασχολούν το μυαλό μας.

Υποκειμενικότητα: Ο έρωτα είναι κάτι που βιώνουμε υποκειμενικά. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιδράσεις στην έννοια του έρωτα.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ερωτεύονται με ταχύ ρυθμό γιατί είναι έντονοι και ενθουσιώδεις, αναπτύσσοντας ένα έντονο ενδιαφέρον ή έλξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ανακαλύπτουν μια έντονη σύνδεση με κάποιον άλλον, βασιζόμενοι σε κοινά ενδιαφέροντα, αντίστοιχες αξίες ή ακόμη μετά από μια συναρπαστική πρώτη συνάντηση.

Άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δείξει εμπιστοσύνη σε κάποιον, να αναπτύξει ένα βαθύτερο ενδιαφέρον ή να αισθανθεί άνετα με κάποιον άλλον.

Κάθε χαρακτήρας αντιδρά διαφορετικά στον έρωτα και αντίστοιχα στο πόσο γρήγορα δένεται και ερωτεύεται με κάποιον.

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα με την οποία κάποιος ερωτεύεται είναι μια προσωπική εμπειρία και δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας. Σημαντικό είναι να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να αφήνουμε τα συναισθήματα να εξελίσσονται φυσικά.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.