Μήπως είστε αλλεργικοί στο κινητό σας τηλέφωνο;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Φαγούρα, ερυθρότητα ή οίδημα στα ζυγωματικά σας, το σαγόνι ή τα χέρια σας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μορφές ανοιξιάτικης αλλεργίας, και εσείς με τη σειρά σας να απευθυνθείτε στο κοντινό φαρμακείο για αντιισταμινικά. Αυτήν τη φορά όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν. Δεν είναι η γύρη η αιτία του κακού, αλλά το μέταλλο στο κινητό σας τηλέφωνο.

Συμπτώματα

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατηγορηθεί για «τηγάνισμα» του μυαλού μας μεταβάλλοντας τη στάση μας και καταστρέφοντας την αντίληψή μας, αλλά τώρα οι επιστήμονες έρχονται να υποστηρίξουν ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν επίσης να μας προκαλέσουν εξανθήματα. Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα ή φουσκάλες κοντά στα ζυγωματικά σας, τα αυτιά, το σαγόνι ή τα χέρια μπορεί να είστε αλλεργικός στο τηλέφωνό σας.

Πράγματι, μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το νικέλιο, το χρώμιο και το κοβάλτιο που εντοπίστηκαν σε τηλέφωνα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας BlackBerry, Samsung και LG μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα, από ήπια φαγούρα και κηλίδες στο πρόσωπο ή τα αυτιά έως και ερυθρότητα, φουσκάλες, μώλωπες.

Κρούσματα

Δανοί και Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τουλάχιστον 37 περιστατικά δερματίτιδας από το 2000, η οποία προκλήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα. Ειδικότερα, τα μισά κινητά τηλέφωνα της BlackBerry, το 75% των κινητών της Samsung και το 70% της Motorola που εξετάστηκαν είχαν νικέλιο ή κοβάλτιο στο πληκτρολόγιο ή το ακουστικό. Τα iPhones, τα Nokia ή τα Android της Apple δεν βρέθηκε να περιέχουν κάποιο μέταλλο.

Οι περισσότεροι παρουσίασαν εξανθήματα στο πρόσωπό τους, και ένα μικρότερο ποσοστό ανέφερε εξανθήματα στα χέρια του και τους μηρούς του. Μάλιστα, μία 17χρονη Γαλλίδα εμφάνισε εξάνθημα στο στήθος της, καθώς στερέωνε το κινητό της τηλέφωνο στο σουτιέν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πάντως ανέφεραν αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη χρήση του τηλεφώνου τους για 30 λεπτά ή για περισσότερο από μία ώρα στη διάρκεια της ημέρας. Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλά τηλέφωνα έχουν ως κύριο υλικό τους το νικέλιο και το κοβάλτιο στα ακουστικά τους, την οθόνη ή τα κουμπιά.

Ηλικιακή ομάδα επιρρεπής στην αλλεργία

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή είναι πιο ευαίσθητοι στο νικέλιο «Η συχνότητα των εφήβων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα είναι σε άνοδο, και το νικέλιο, είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο μέταλλο που εντοπίστηκε σε κινητά τηλέφωνα» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Clare Richardson της Loma Lind University School of Medicine της Καλιφόρνια.

«Με την αυξανόμενη χρήση των smartphones, τα οποία περιλαμβάνουν επιπρόσθετες λειτουργίες πέρα της τηλεφωνικής κλήσης, όπως αποστολή e-mail και γραπτών μηνυμάτων, δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι πιθανή η ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεαρών που θα αναπτύσσει την εν λόγω δερματίτιδα.»

Πρόληψη

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν τη χρήση πλαστικού καλύμματος για το κινητό σας ή τη χρήση ασύρματου ακουστικού για τις τηλεφωνικές σας συνομιλίες. Εναλλακτικά, αλλάξτε το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να μην περιέχει μέταλλο στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή το δέρμα.

«Με την αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων κινητών συσκευών οι παιδίατροι αναμένουν πρόσθετες περιπτώσεις αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής» δήλωσε η Mary Cataletto, καθηγήτρια της Κλινικής Παιδιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…