Μήπως είσαι overthinker;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Σκέφτεστε πολύ και αναλύετε τα πάντα ενώ σας παίρνει πολύ λόγο να αποφασίσετε για να πάρετε μια απόφαση; Δείτε που οφείλεται αυτό και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Ο υπερβολικός σκεπτικισμός, ή ως γνωστόν overthinking, είναι μια συνήθεια που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε. Αυτός ο συχνά ανεπιθύμητος σύντροφος στις σκέψεις μας μπορεί να μας καταντήσει να αναλύουμε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, να μας καταντήσει να ανησυχούμε για ανούσιες λεπτομέρειες και να μας στερεί από την ευτυχία και την αυτοπεποίθηση. Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε τον υπερβολικό σκεπτικισμό, τις αιτίες του, και πώς μπορούμε να του δώσουμε ένα τέλος.

Τι είναι ο υπερβολικός σκεπτικισμός;

Ο υπερβολικός σκεπτικισμός είναι η τάση να αναλύουμε υπερβολικά και να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις σκέψεις μας σε ένα άνευ περιορισμού κύκλο. Συχνά συνοδεύεται από ανησυχίες, υπερβολικές σκέψεις, και ανάλυση των προβλημάτων μας. Αυτό αποτελεί μια διαδικασία η οποία έρχεται σε αντίθεση  με την κανονική διαδικασία σκέψης.

Αιτίες του υπερβολικού σκεπτικισμού:

Ανασφάλεια: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ανασφάλεια έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στο να αναλύουν υπερβολικά τις σκέψεις τους. Αμφιβολίες σχετικά με τον εαυτό τους και τις αποφάσεις τους ενισχύουν τον υπερβολικό σκεπτικισμό.

Πίεση: Οι πιέσεις από τον εργασιακό, κοινωνικό ή οικονομικό τομέα μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικές σκέψεις. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή αναλύσεις και ανησυχίες.

Κοινωνική σύγκριση: Η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό σκεπτικισμό. Αν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να πέσουμε σε μια παγίδα υπερβολικής σκέψης.

Διαταραχές ψυχικής υγείας: Ο υπερβολικός σκεπτικισμός μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η γενικευμένη ανησυχία και άγχος, ή καταθλιπτικές διαταραχές. Σε αυτήν την περίπτωση, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

mipos_eisai_overthinker

Προηγούμενες εμπειρίες: Προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες ή αποτυχίες μπορούν να ενισχύσουν τον υπερβολικό σκεπτικισμό. Η φοβία να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη μας μπορεί να μας καθηλώσει σε ανάλυση και ανησυχία.

Πώς να δώσουμε ένα τέλος στον υπερβολικό σκεπτικισμό:

Αναγνωρίστε το πρόβλημα: Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να αντιμετωπίσετε τον υπερβολικό σκεπτικισμό είναι να τον αναγνωρίσετε. Συνειδητοποιήστε ότι υπερβολική αναλυτικότητα και σκέψη σας προκαλούν προβλήματα.

Δημιουργήστε όρια: Καθορίστε όρια και προσπαθήστε να βάλετε την σκέψη σας σε κάποια όρια. Όταν αντιληφθείτε ότι πέφτετε στην παγίδα της υπερβολικής σκέψης, αποφασίστε να σταματήσετε και να αφήσετε τη σκέψη να περάσει.

Πάρτε το μυαλό σας από το πρόβλημα: Πάρτε την προσοχή σας από το πρόβλημα και ασχοληθείτε σε δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν και σας χαλαρώνουν. Η γυμναστική, η δημιουργικότητα και το να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε κάτι άλλο μπορεί να είναι λύσεις για το πρόβλημά σας

.mipos_eisai_overthinker

Αναζητήστε υποστήριξη: Αν ο υπερβολικός σκεπτικισμός σας προκαλεί σημαντική δυσφορία και δυσκολία στην καθημερινή ζωή, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματία.

Συνοψίζοντας, ο υπερβολικός σκεπτικισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική μας υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και λαμβάνοντας μέτρα για να το αντιμετωπίσετε, μπορείτε να δώσετε ένα τέλος στον υπερβολικό σκεπτικισμό και να ζήσετε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.