Μήπως δεν επενδύετε σωστά την ενέργειά σας;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που δεν τους φτάνει το 24ωρο για να τελειώσουν όλα αυτά με τα οποία καταγίνονται; Επειδή το να μεγαλώσετε την ημέρα είναι αδύνατο, σκεφτείτε καλύτερα γιατί δε σας φτάνουν οι ώρες της. Μήπως ασχολείστε μεταξύ άλλων και με πράγματα που δε χρειάζεται να ασχοληθείτε;

Δουλειά, οικογένεια, φίλοι, χόμπι, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες, διασκέδαση, επιμόρφωση, διάφορες εβδομαδιαίες υποχρεώσεις; Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι όλα αυτά (ή έστω τα περισσότερα) μαζί. Το πρόβλημα της διαχείρισης χρόνου που περιγράψαμε παραπάνω το αντιμετωπίζουν ακόμα και οι πιο αποτελεσματικοί, ικανοί και γρήγοροι άνθρωποι. Το θέμα όμως είναι ότι δε φταίει πάντα μόνο αυτό που δεν είστε παραγωγικοί και αποδοτικοί σε ό,τι καταπιάνεστε, γιατί μπορεί να είστε άριστοι στο να λειτουργείτε υπό πίεση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ενέργεια που καταβάλλετε, σωματική, πνευματική και συναισθηματική, οι δυνάμεις σας που θεωρείτε ότι είναι ανεξάντλητες, αλλά δεν είναι καθόλου, συν φυσικά όλα εκείνα που σας αποπροσανατολίζουν από τους στόχους σας. Τα ψυχικά και σωματικά σας αποθέματα συμβάλλουν σημαντικά στο να διεκπεραιώσετε το πρόγραμμα της κάθε μέρας κι όταν αυτά εξαντλούνται, πράγμα που συμβαίνει εύκολα, τότε, ναι, υπάρχει πρόβλημα που ακόμα και η καλή κατανομή του χρόνου δεν μπορεί να λύσει.

Πώς όμως μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας υψηλά;

Δημιουργήστε χρόνο για εσάς

Ακόμα και πέντε λεπτά μέσα στην ημέρα μπορεί να αρκούν για να ανασυντάξετε δυνάμεις και να φορτίσετε τις μπαταρίες σας. Έτσι θα βρείτε το χαμένο κουράγιο σας και την αισιοδοξία σας για να συνεχίσετε.

Παρατηρήστε και καταγράψτε τις σκέψεις σας

Οι πιο «προχωρημένοι» έχουν πάντα κοντά τους ένα σημειωματάριο γι’ αυτή τη δουλειά. Αφού συνειδητοποιήσετε τις σκέψεις σας και συντονιστείτε με αυτές, παρατηρήστε τον εαυτό σας σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους στο περιβάλλον σας για να επανατοποθετηθείτε αν χρειαστεί. Κάνετε κάτι λάθος, γίνεστε υπερβολικοί; Όλα αυτά σας «τρώνε» δυνάμεις.

Ψάξτε να βρείτε σε τι υστερείτε

Αναγνωρίστε τα δυνατά σας σημεία, αλλά δεν επαναπαύεστε επειδή ακόμα κι αυτά μπορεί να σαμποτάρουν την αποτελεσματικότητά σας. Π.χ. αν χαρακτηρίζεστε από οργανωτικότητα, αυτό σας το προσόν μπορεί να σας πάει πίσω, αφού στην προσπάθειά σας να είστε μονίμως τέλεια οργανωμένοι, δεν προχωράτε στην πράξη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει αν π.χ. είσαστε λεπτολόγοι, καθώς αν επιμένετε στη λεπτομέρεια, χάνετε τη γενική εικόνα.

Επομένως, διορθώνετε ή βελτιώνετε τις αδυναμίες σας και φυσικά δεν κάνετε κατάχρηση των δυνατών σημείων σας. Αν πετύχετε να μην εμμένετε σε έναν και μόνο στόχο παραπάνω από όσο αντικειμενικά χρειάζεται, μπορείτε να γίνετε γρήγοροι και αποτελεσματικοί και στα υπόλοιπα.

Βάζετε προτεραιότητες ξεκινώντας από τα σημαντικότερα

Κι αυτό επειδή απαιτούν τα μεγαλύτερα ποσά ενέργειας. Αν τελειώσετε με τα δύσκολα, αντιμετωπίζετε τα λιγότερο σημαντικά με λιγότερο άγχος και αγωνία ότι δε θα προλάβετε στο τέλος.

Θέτετε τα προσωπικά σας όρια και τα τηρείτε με ευλάβεια

Σκεφτείτε τις φορές που έχουν εισβάλλει στον «προσωπικό χώρο» σας, σάς έχουν επιτεθεί λεκτικά, δεν έχουν σεβαστεί την ατομικότητα και τα δικαιώματά σας. Πόσο ράκος νιώθατε μετά; Δεν αισθανόσασταν ότι σας έχουν ρουφήξει την ενέργεια; Γι’ αυτό το λόγο δε θα επιτρέπετε σε τίποτα και σε κανέναν να καταπατήσει τη μοναδικότητά σας, να σας επιβληθεί, να σας προσβάλλει, να σας αναγκάσει να κάνετε πράγματα χωρίς τη θέλησή ή συγκατάθεσή σας. Αντίθετα, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, πιέζεστε, πανικοβάλλεστε και σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια, με αποτέλεσμα να μη διεκπεραιώνετε τις δικές σας υποθέσεις και να μη φτάνετε στον στόχο σας.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…