Μήπως δεν ακούς καλά; Κάνε αυτό το απλό τεστ ακοής

Συντάκτης: Flowmagazine

Ήχοι, θόρυβοι, κίνηση, φασαρία. Κάνουν τη ζωή ενδιαφέρουσα αλλά βάζουν την ακοή μας σε κίνδυνο. Η CEO της εταιρείας «Στάμου Α.Ε.» κα Ανδριανή Στάμου εξηγεί γιατί είναι είναι σημαντικό να κάνεις ένα τεστ ακοής.

Η καλή ακοή είναι μια από τις πιο σημαντικές μας αισθήσεις, γι’ αυτό και η απώλειά της μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για οποιονδήποτε την αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποια σημαντική απώλεια ακοής, κι αυτό γιατί τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή. Πολλοί έχουν ηπιότερες μορφές απώλειας ακοής και απλώς αγνοούν το πρόβλημα, παρόλο που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Action for Hearing Loss το 40% περίπου των ανθρώπων που χρειάζονται ακουστικά βαρηκοΐας δεν το γνωρίζουν και τα άτομα που έχουν συμπτώματα πρώιμης απώλειας ακοής περιμένουν, κατά μέσο όρο, μια ολόκληρη δεκαετία για να κάνουν ένα τεστ ακοής.

Η απώλεια ακοής μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, και από τις κύριες αιτίες είναι η συνεχής έκθεση στον θόρυβο, τον οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε. Ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπνική άπνοια, φλεγμονές του αυτιού και χρόνιο στρες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα ακοής.


ΔΙαβάστε επίσης: Ο διαβήτης συνδέεται με την έλλειψη ακοής


«Η πρόληψη απώλειας ακοής είναι πολύ σημαντική. Όπως κάνετε τον προγραμματισμένο έλεγχο στα μάτια ή τα δόντια σας, είναι καιρός να προσθέσετε στις τακτικές εξετάσεις σας και τον έλεγχο της ακοής σας» προτείνει η Ανδριανή Στάμου, CEO της Στάμου Α.Ε.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις ένα τεστ ακοής;

Eίναι σημαντικό να κάνεις ένα τεστ ακοής, γιατί η καλή ακοή:

  1. Κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη.Ακόμη και η ήπια απώλεια ακοής ή οι ενοχλητικές εμβοές (έντονο βουητό στα αυτιά) μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου, στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον σου και στις σχέσεις σου: αποφεύγεις να συμμετέχεις σε συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον, γιατί αδυνατείς να τις παρακολουθήσεις. Ενοχλείς τους γύρω σου βάζοντας την τηλεόραση ή άλλες ηχητικές πηγές πολύ δυνατά, αλλά και αποξενώνεσαι από το περιβάλλον σου επειδή αντιλαμβάνεσαι λιγότερα από όσα λέγονται και δεν μπορείς να συμμετέχεις ενεργά. Ένα ακουστικό μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια ακοής.
  2. Ενισχύει την υγεία σου.Η καλή ακοή βοηθά στο να διατηρείς τον εγκέφαλό σου υγιή. Μάλιστα η απώλεια ακοής έχει συνδεθεί με μειωμένη σκέψη και κρίση, αλλαγή προσωπικότητας και απώλεια συναισθηματικού ελέγχου, καθώς και με άνοια. Επίσης η καλή ακοή σε βοηθά να διατηρήσεις έναν ενεργό τρόπο ζωής.
  3. Επιβραδύνει την αιτία της απώλειας ακοής.Ένα τεστ ακοής μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μέτρων που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξή της.

Επειδή είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι ενδέχεται να μειώνεται η ακοή σου γιατί δεν γνωρίζεις τι πρέπει να ακούει ένα υγιές αυτί, κάνε το παρακάτω τεστ και εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα συμπτώματα, εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνεις άμεσα έναν έλεγχο ακοής.

Κάνε αυτό το απλό τεστ

Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυτοδιαγνώσεις την απώλεια ακοής γι’ αυτό δώσε προσοχή σε κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Εάν έστω και σε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις απαντήσεις ΝΑΙ, αξίζει να προγραμματίσεις ένα ραντεβού για δωρεάν έλεγχο ακοής στα ακουστικά Στάμου στο κατάστημα της Γλυφάδας.

  1. Για να παρακολουθήσω τηλεόραση πρέπει να αυξήσω σημαντικά την ένταση. Ενοχλώ τους διπλανούς μου. ΝΑΙ/ΟΧΙ
  2. Έχω συχνά την αίσθηση ότι ο συνομιλητής μου δεν μιλάει καθαρά. Ακούω Κρήτη αντί για Τρίτη. ΝΑΙ/ΟΧΙ
  3. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω τί λέει ο συνομιλητής μου όταν βρίσκομαι σε μέρος με θόρυβο ή/και όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που μιλάνε ταυτόχρονα. Σε μία συνάντηση με φίλους δυσκολεύομαι να τους παρακολουθήσω όλους. ΝΑΙ/ΟΧΙ
  4. Κάποιες φορές δεν ακούω το κουδούνι της πόρτας ή το τηλέφωνο που χτυπάει. ΝΑΙ/ΟΧΙ
  5. Κάποιους ήχους που παλιότερα άκουγα τώρα πια δεν τους ακούω. Καθημερινά χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο και δεν ακούω τον ήχο από τον διακόπτη των φλας του αυτοκινήτου μου. ΝΑΙ/ΟΧΙ
  6. Φίλοι/Συνάδελφοι/Μέλη της οικογένειάς μου με έχουν ρωτήσει εάν συμβαίνει κάτι με την ακοή μου. ΝΑΙ/ΟΧΙ
  7. Στο τέλος της ημέρας αισθάνομαι περισσότερο κουρασμένος από παλιά. Πιέζομαι να ακούσω και εξαντλούμαι. ΝΑΙ/ΟΧΙ

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…