Μήπως οι «καταστάσεις» αντικαθιστούν τις πραγματικές σχέσεις;

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Στις μέρες μας, φαίνεται πως οι άνθρωποι συχνά συζητούν, αναπτύσσουν συναισθήματα και καταλήγουν σε «καταστάσεις» παρά σε πραγματικές, δεσμευμένες σχέσεις. Είναι αυτό το νέο φυσιολογικό;

Τι είναι οι Καταστάσεις;

Οι καταστάσεις, ή «situationships» όπως αναφέρονται στα αγγλικά, είναι ένας όρος που περιγράφει μια σχέση χωρίς σαφή δέσμευση. Οι δύο πλευρές μπορεί να περνούν πολύ χρόνο μαζί, να έχουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον, ακόμα και να έχουν φυσική επαφή, αλλά να μην έχουν καταλήξει σε μια επίσημη δέσμευση ή τίτλο.

Γιατί οι καταστάσεις γίνονται όλο και πιο συνήθεις;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την τάση:

Αλλαγές στις κοινωνικές νόρμες: Οι κοινωνικές νόρμες γύρω από τις σχέσεις έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παραδοσιακές αξίες που προωθούσαν τον γάμο και τη μακροχρόνια δέσμευση έχουν εξασθενίσει, αφήνοντας περισσότερο χώρο για εναλλακτικές μορφές σχέσεων.

Προτεραιότητα στην αυτοπραγμάτωση: Πολλοί νέοι άνθρωποι σήμερα προτιμούν να εστιάσουν στην καριέρα τους, στην προσωπική τους ανάπτυξη και στην ανεξαρτησία τους πριν δεσμευτούν σε μια σχέση. Οι καταστάσεις παρέχουν μια μορφή συντροφικότητας χωρίς τις υποχρεώσεις μιας παραδοσιακής σχέσης.

Τεχνολογία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι εφαρμογές γνωριμιών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γνωρίζονται και αλληλοεπιδρούν. Οι συνεχείς επιλογές και η αίσθηση της άμεσης ικανοποίησης έχουν μειώσει την ανάγκη για μακροχρόνιες δεσμεύσεις.

Οι θετικές και αρνητικές πλευρές των καταστάσεων

Όπως κάθε μορφή σχέσης, οι «καταστάσεις» έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Πλεονεκτήματα:

Ευελιξία: Οι «καταστάσεις» επιτρέπουν στους ανθρώπους να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους χωρίς την πίεση της δέσμευσης.

Ανεξαρτησία: Διατηρείται μια αίσθηση αυτονομίας και προσωπικής ελευθερίας.

Πειραματισμός: Προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τον άλλον χωρίς την ανάγκη για μακροπρόθεσμες υποσχέσεις.

Μειονεκτήματα:

Έλλειψη ασφάλειας: Η ασαφής φύση των «καταστάσεων» μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική ανασφάλεια και αναποφασιστικότητα.

Δυσκολίες στην επικοινωνία: Οι διαφορές στις προσδοκίες μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και απογοητεύσεις.

Ασάφεια ρόλων: Οι θολές γραμμές μεταξύ φίλων και συντρόφων μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

Είναι οι «καταστάσεις» το νέο φυσιολογικό;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή. Για κάποιους, οι καταστάσεις προσφέρουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ συντροφικότητας και ανεξαρτησίας. Για άλλους, η έλλειψη δέσμευσης μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντική ή ακόμη και ανούσια.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο και κάθε σχέση είναι μοναδική. Αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάποιον άλλον. Το κλειδί είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια σχετικά με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες.

Οι καταστάσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραδοσιακές σχέσεις έχουν εκλείψει. Εν τέλει, η επιλογή του είδους της σχέσης που επιθυμούμε ανήκει αποκλειστικά σε εμάς.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.