Μήπως έχετε πονοκεφάλους;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πόσες φορές δεν έχει χαλάσει η διάθεσή σας και ο ρυθμός της ημέρας σας επειδή εμφανίστηκε ένας ενοχλητικός πονοκέφαλος; Επειδή σίγουρα δεν μπορείτε πολλές φορές να τον αποφύγετε καλό είναι να ξέρετε πως να τον αντιμετωπίσετε για να μην είναι εμπόδιο στις δραστηριότητές σας.

Είναι γυναικείο προνόμιο οι πονοκέφαλοι

Έρευνες αλλά και η εμπειρία μας λέει ότι το ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης οι γυναίκες έχουν και το δικό τους πονοκέφαλο, την ημικρανία που είναι ένας χαρακτηριστικός «γυναικείος» πονοκέφαλος, ενώ αι οι άνδρες έχουν τον δικό τους που ιατρικά λέγεται «αθροιστική κεφαλαλγία», που εμφανίζεται πέντε φορές περισσότερο από ότι στις γυναίκες, αλλά είναι πιο σπάνιος. Δεν ξέρω αν οι γυναίκες είναι πιο αγχώδεις από τους άνδρες αλλά το άγχος, όπως και η μελαγχολία, φαίνεται να είναι παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνιση πονοκεφάλων.

Είναι κληρονομικό;

Οι ειδικοί λένε ότι στην περίπτωση της ημικρανίας η πιθανότητα κληρονομικής προδιάθεσης είναι αρκετά πιθανή. Ταυτόχρονα όμως ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει και η διάθεση μιμητισμού δηλαδή με άλλα λόγια κάποιες ή κάποιοι παθαίνουν πονοκεφάλους επειδή έχουν την τάση να μιμούνται σε ψυχοσωματικές εκδηλώσεις τους γονείς τους ή και ακόμα το κοινωνικό τους περιβάλλον, φίλους κ.λπ.

Δεν είναι πάντα ακίνδυνος

Οι πονοκέφαλοι που είναι αποτέλεσμα ενός άλλου προβλήματος που υπάρχει στον οργανισμό σας, δόντια, μάτια, ίωση κ.λπ., είναι σπάνιοι σύμφωνα με τους ειδικούς και λέγονται δευτεροπαθείς. Αντίθετα με τα όσα πιστεύετε και φοβάστε, ο πονοκέφαλός σας σπάνια υποκρύπτει κάτι άλλο. Να φανταστείτε ότι το 1% των πονοκεφάλων που εμφανίζονται σε όλους είναι δευτεροπαθείς.

Έχετε όμως το νου σας και ψάξτε το λίγο όταν ο πονοκέφαλος έχει τα εξής χαρακτηριστικά.

● Εμφανίζεται για πρώτη φορά.

● Είναι οξύς (π.χ. σαν να υπήρξε ένα χτύπημα στο κεφάλι).

● Είναι διαφορετικός από παλαιότερους πονοκεφάλους.

● Έχει και άλλα συμπτώματα, όπως τάση προς εμετό, φωτοφοβία, δυσκαμψία.

Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Μήπως έχετε πονοκεφάλους;

Αντιμετωπίστε τον

Βάλτε στην καθημερινότητά σας δράσεις και συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τους πονοκεφάλους. Αν επιμένουν για πολύ χρόνο μιλήστε με το γιατρό σας.

Μειώστε τον καφέ και το αλκοόλ

Μήπως το παρακάνετε με τους καφέδες; Το λέει και το απλό, λαϊκό ρητό. «Δεν πίνω άλλο καφέ γιατί τα νεύρα μου έχουν γίνει κρόσσια»! Όλα τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη ενδέχεται να διεγείρουν τα νεύρα του εγκεφάλου και να σας προκαλούν πονοκέφαλο.

Όχι στον θόρυβο

Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, αλλά το συνεχές βουητό, η φασαρία από αυτοκίνητα, μηχανήματα και φωνές δεν βοηθούν καθόλου να βρείτε την ησυχία σας και να αποφύγετε τον πονοκέφαλο. Πολλές φορές και το έντονο φως “χτυπά” ανακλαστικά τα νεύρα στην περιοχή του εγκεφάλου και σας προκαλεί πονοκέφαλο.

Όχι στο στρες

Είναι φυσικό να πιέζεστε από τις υποχρεώσεις, αλλά μπορείτε πάντα να ελέγξετε το άγχος μέσα σας. «Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, μειώνουν τη λειτουργική υπέρ αντιδραστικότητα του εγκεφάλου».

Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε

Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής είναι πιθανό να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντισυλληπτικά. Αν σας καταδιώκουν συχνά πονοκέφαλοι καλό είναι να μην παίρνετε χωρίς τη συμβουλή γιατρού συμπληρώματα διατροφής ή άλλα φάρμακα.

Ναι στον οδοντίατρο και στον οφθαλμίατρο

Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν τη λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.

Χαλαρώστε – Κοιμηθείτε

Φροντίστε να κοιμάστε και να τρώτε επαρκώς και σε τακτικές ώρες. Χαλαρώστε με δραστηριότητες που σας διασκεδάζουν και σας χαλαρώνουν γυμναστική, μπάνιο κ.λπ..

Η συναισθηματική σας κατάσταση

Η συναισθηματική σας κατάσταση (άγχος, μελαγχολία, θυμός, φόβος). Αυτό δεν σημαίνει ότι υποφέρετε από πονοκεφάλους απλά επειδή βρισκόσαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά ότι έχετε προδιάθεση να παρουσιάζετε πονοκεφάλους, και το άγχος ή η στενοχώρια τους πυροδοτούν μια συγκεκριμένη στιγμή. Το στρες φαίνεται, όμως, ότι επηρεάζει εκτός από τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια του πονοκεφάλου, εμπλέκοντας έτσι το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…