Minoistas: Εθελοντές ομορφαίνουν το Ηράκλειο Κρήτης!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

“Minoistas”: Εθελοντές ομορφαίνουν το Ηράκλειο Κρήτης!Καθαρίζουν παραλίες, περιποιούνται πάρκα και προσπαθούν να βρίσκονται δίπλα σε κάθε κάτοικο του Ηρακλείου Κρήτης, από υλικής και ψυχολογικής πλευράς. Περίπου 30 βασικοί εθελοντές των Minoistas δηλώνουν «ενεργοί» μέσα στην κρίση και αλλάζουν αισθητά το νησί τους… χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας! Μετά τους Atenistas στην Αθήνα, ήρθε η σειρά των κατοίκων του Ηρακλείου να δώσουν ζωή και ομορφιά στην πόλη τους και να βοηθήσουν τους ανυπεράσπιστους. Η Αλεξάνδρα Καραπιδάκη, μέλος των Minoistas και πτυχιούχος marketing μιλά στο flowmagazine.gr. για την προσπάθεια τους να οδηγήσουν το τόπο τους… ένα βήμα παραπέρα!

«Μπορεί να εμπνευστήκαμε από τους Atenistas, αλλά το Ηράκλειο χρειάζεται περισσότερες παρεμβάσεις από την Αθήνα, ώστε να γίνει λειτουργικό και πιο όμορφο! Κάθε ημέρα, ακούμε στο δρόμο: “Συνεχίστε έτσι… γιατί η πόλη μας χρειάζεται φροντίδα”», σχολιάζει η κ. Καραπιδάκη στο flowmagazine.gr.

“Minoistas”: Εθελοντές ομορφαίνουν το Ηράκλειο Κρήτης!«Χρωματίζουν» τους δρόμους και τις ζωές των Ηρακλειωτών

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2011 και έχοντας περίπου 1000 εγγεγραμμένα μελη, οι Minoistas προχωράνε με αισιοδοξία, διοργανώνοντας από καθαρισμούς δημόσιων χώρων, ποδηλατοπορίες και παζάρια αλληλεγγύης, μέχρι διανομές τροφίμων και ρούχων σε φτωχούς. Πολλοί νέοι από 25 μέχρι 30 χρονών και μαμάδες με παιδιά στα καρότσια παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους… γιατί η κρίση αντιμετωπίζεται με αλληλοβοήθεια. «Δεν περιμένουμε την πολιτεία να λύσει το πρόβλημα. Το διορθώνουμε από μόνοι μας! Βέβαια, σαν μια μικρή κοινωνία, έχουμε περισσότερα «ταμπού». Υπάρχει ακόμα το: “Τι θα πουν οι γείτονες, αν με δουν με ρούχα εργασίας;”», σχολιάζει το μέλος των Minoistas στο flowmagazine.gr.

Συνήθως, οι περισσότεροι εθελοντές σπεύδουν πιο εύκολα στις κοινωνικές δράσεις, όπως είναι τα παζάρια, και όχι τόσο στις δράσεις καθαρισμού παραλιών. Ωστόσο, το καλοκαίρι ο καλλωπισμός του πάρκου στο Ηράκλειο δεν είχε προηγούμενο. «Ξεκινήσαμε 20 άτομα να μαζεύουμε σκουπίδια. Ξαφνικά, τα παιδιά που έπαιζαν στο πάρκο πήραν τα πινέλα και άρχισαν να βάφουν. Άφησαν το παιχνίδι για να βοηθήσουν εθελοντικά!», συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.gr. Ακόμα και οι παππούδες και οι γιαγιάδες έρχονται στις ενημερώσεις τους, αναφέροντας προβλήματα του δήμου. Άλλωστε, οι δράσεις τους αντλούνται από τις προτάσεις των πολιτών, οι οποίες στέλνονται με email στο www.minoistas.gr.

“Minoistas”: Εθελοντές ομορφαίνουν το Ηράκλειο Κρήτης!

Στη γιορτή εθελοντισμού στις 8 Δεκεμβρίου συνεργάστηκαν με 60 άλλες εθελοντικές ομάδες, ενώ το περασμένο καλοκαίρι μέσα από τη συναυλία του Αλκίννοου Ιωαννίδη, της Μελίνας Κανά και της Νατάσας Μποφίλιου κατάφεραν να μαζέψουν φάρμακα για το Κοινωνικό Ιατρείο του Ηρακλείου. Χαρακτηριστική αποτέλεσε και η επίσκεψη τους στο Ορφανοτροφείο «Παιδόπολις» στη Νεάπολη Λασιθίου και στη Στέγη Ανηλίκων. Όπως αναφέρει η Αλεξάνδρα Καραπιδάκη στο flowmagazine.gr: «Η εμπειρία με τα αγοράκια από 7 έως 18 χρονών στο ορφανοτροφείο ήταν πολύ δυνατή. Δεν ενδιαφέρονταν για τα ρούχα ή τα τρόφιμα, αλλά έψαχναν μια αγκαλιά, λίγο παιχνίδι, μια μικρή συζήτηση. Αυτή είναι η χαρά του εθελοντισμού!».

“Minoistas”: Εθελοντές ομορφαίνουν το Ηράκλειο Κρήτης!Επιτυχημένο το σεμινάριο τους… για ψυχολογική υποστήριξη!

Πάνω από 80 κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης και περίπου 5-6 εθελοντικές ομάδες έδωσαν το παρόν στο σεμινάριο με τίτλο: «Το σύνδρομο του επιζώντα» που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο Πολυχώρο της παλιάς Λαχαναγοράς. Το σεμινάριο αναφερόταν στις ψυχολογικές επιπτώσεις των θυμάτων από φυσικές καταστροφές ή τροχαία ατυχήματα και στην αντιμετώπισή τους με τη βοήθεια των εθελοντών. Άλλωστε, όπως σχολίασε και η Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Παιδαγωγός – Ψυχολόγος (Msc), κάθε ηλικία και κοινωνική ομάδα αντιμετωπίζει διαφορετικά το μετατραυματικό άγχος. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά στο σεμινάριο των Minoistas, αποδεικνύοντας ότι αναζητούν λύσεις σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.