Μηνιγγίτιδα: η νόσος που τρομοκρατεί γονείς και γιατρούς

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Με αφορμή την πολύ πρόσφατη απώλεια του μόλις 5 ετών κοριτσιού στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο έφυγε προσβεβλημένο από τον ιό της γρίπης και της Μηνιγγίτιδας, θα αναφερθούμε  στη νόσο της Μηνιγγίτιδας, μίας ασθένειας που μόνο το άκουσμά της προκαλεί τρόμο σε γονείς και παιδιάτρους.

Η αγωνία και το άγχος των γονιών για την υγεία των παιδιών τους μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα όταν ακούμε για κρούσματα μηνιγγίτιδας που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ακόμα και θανατηφόρες συνέπειες!

Και αυτό γιατί, η προσβολή ενός βρέφους, νηπίου ή ακόμα και εφήβου  από την συγκεκριμένη νόσο ισοδυναμεί σε συντριπτικό ποσοστό με τον κίνδυνο μακροχρόνιων σωματικών και νοητικών αναπηριών ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο του παιδιού.

24 ώρες είναι αρκετές για να αποβούν μοιραίες

Η πλέον επικίνδυνη και ύπουλη μορφή της νόσου είναι η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία ευθύνεται και για το 90% των περιστατικών μηνιγγίτιδας που καταγράφονται στη χώρα μας. Στις πρώτες ώρες εκδήλωσης της, η νόσος είναι πολύ  πιθανό να μπερδέψει τους γονείς οι οποίοι μπορεί  να θεωρήσουν ότι το παιδί τους έχει συμπτώματα απλής γρίπης και να εφησυχάσουν.

Ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η φωτοφοβία, μπορεί να μπερδέψουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν σε ένα ενδεχομένως τρομερό λάθος: Να μην αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα και να περιμένουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Το λάθος αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του παιδιού τους, καθώς η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.

1 στους 10 ενήλικες είναι φορέας της νόσου χωρίς να το γνωρίζει

Περίπου ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταδώσει σε βρέφη και μικρά παιδιά μέσα από τις πιο απλές καθημερινές συνήθεις. Φιλώντας το παιδί μας ή βήχοντας κοντά του, μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα μεταδώσουμε τη νόσο, χωρίς να το γνωρίζουμε!  Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή τους με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία είναι εν αγνοία τους φορείς.

Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά: Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα προστασίας των παιδιών από τη Μηνιγγίτιδα

Απέναντι σε μια νόσο τόσο ύπουλη και επικίνδυνη όσο η Μηνιγγίτιδα Β, η οποία μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, είμαστε σχεδόν ανήμποροι να προστατευθούμε.  Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στην Μηνιγγίτιδα Β’ είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με ένα εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…