Μην πετάτε τα λαχανικά σας! Φτιάξτε το μποστάνι σας από τα πεταμένα λαχανικά

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι ξεχάσαμε να πάρουμε κρεμμυδάκια φρέσκα. Ποιός έχει όρεξη να τρέχει στο οπωροπωλείο όταν μπορεί να τα έχει κυριολεκτικά να μεγαλώνουν μέσα στην κουζίνα του;

Αρκετά μέρη λαχανικών που πετάμε, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να φυτρώσει εκ νέου το λαχανικό μας. 

Κρεμμυδάκια φρέσκα

Κόψτε το πράσινο μέρος που χρειάζεστε και κρατήστε τις ρίζες σε ένα ποτήρι με νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό θα συνεχίσει να μεγαλώνει προσφέροντάς σας το μέρος που έχετε ανάγκη να μαγειρέψετε, χωρίς να πετάτε το υλικό που έχει περισσέψει. Με αυτόν τον τρόπο, ενώ έχετε την χαρά του να καλλιεργείτε, κάνετε και οικονομία. Τα πράσα, το σέλερι και το μαρούλι μπορούν να μεγαλώσουν πάλι με τον ίδιο τρόπο που φροντίσαμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Καρότα

Τα καρότα είναι από τα λαχανικά που αν κρατήσουμε το πάνω μέρος τους χωρίς να το κόψουμε και το φυτέψουμε στο χώμα, τότε θα μεγαλώσει εκ νέου. Τα φύλλα του καρότου, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε σαλάτες, πέστο ή για να δώσετε ένα πράσινο στοιχεία στη σούπα λαχανικών σας. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου και παντζάρια.

Βασιλικός

Έχετε αγοράσει ματσάκι βασιλικού αλλά το υπόλοιπο σας έχει περισσέψει και δεν θέλετε να το πετάξετε; Αφήστε το σε ένα ποτήρι νερό για μερικές ημέρες, και μόλις δείτε ότι έχουν σχηματιστεί επαρκείς ρίζες μπορείτε να το φυτέψετε, υιοθετώντας άλλη μια Zero Waste προσέγγιση στην καθημερινότητά σας. Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βασιλικό, μπορείτε και το δεντρολίβανο.

Μάνγκο 

Αυτό το υπέροχο φρούτο, το οποίο έχει πλούσια, εξωτική γεύση, μπορείτε να το έχετε και εσείς στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας. Αφού καθαρίσετε το φρούτο, με ένα μαχαίρι ανοίξτε προσεκτικά το κουκούτσι με τις ίνες. Προσπαθήστε να μην βάλετε το μαχαίρι σας βαθιά, διότι μπορεί να τραυματιστεί ο σπόρος. Αφού βγάλετε τον σπόρο και δείτε ότι είναι πράσινος, σε ένα ταπεράκι βάζετε το κουκούτσι με νερό και μια χαρτοπετσέτα να το σκεπάζει. Έπειτα το αφήνετε σε φωτεινό μέρος. Μέρα με την μέρα, ο μικρός σπόρος θα αρχίσει να δημιουργεί τον βλαστό και τη ρίζα του μελλοντικού σας δέντρου. 

Προσθέτουμε νερό σε περίπτωση που ο σπόρος δεν έχει αρκετό, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξεραθεί. Μετά από 2 εβδομάδες, θα είναι πλέον έτοιμο να φυτευτεί στη γλάστρα σας. 

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.