Μην παντρευτείτε αν δεν έχετε κάνει αυτά στη ζωή σας

Συντάκτης: Σόφη Βαφάκου

Είμαι άραγε έτοιμος/η για γάμο; Αν δεν είμαι πραγματικά έτοιμος θα πετύχει ο γάμος μου; Πώς θα ξέρω αν είμαι έτοιμος/η ή όχι;

Η αλήθεια είναι πως για όλα αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν οι “τέλειες” απαντήσεις, καθώς δεν υπάρχει η τέλεια “συνταγή” για τον οποιαδήποτε γάμο. Αν ρωτήσεις ποτέ παντρεμένους θα δεις ότι κανείς δεν ήταν πραγματικά έτοιμος όταν παντρεύτηκε. Σαφώς και ο γάμος είναι ένα μεγάλο βήμα για ένα ζευγάρι και όχι τόσο από την άποψη των κοινωνικών επιταγών, καθώς στις μέρες μας έχουν “χαλαρώσει”, αλλά για το ποιες αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή του ζευγαριού ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει το ίδιο.

Είναι σαφές πως ο γάμος δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές και πάνω από όλα τα συναισθήματα του ζευγαριού. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως για να παντρευτεί κάποιος ή κάποια αντίστοιχα, πρέπει να έχει κάποια εφόδια και να έχει κάποιες εμπειρίες ζωής καθώς επίσης να είναι αρκετά ψυχολογικά προετοιμασμένος/η. Παρακάτω λοιπόν θα σας παραθέσουμε κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να έχετε βιώσει πριν μπείτε στη διαδικασία του γάμου.

1) Να ταξιδέψεις: Ένα ταξίδι με την παρέα σου ή με τον αδερφό ή αδερφή και τους κοινούς φίλους σας πρέπει να το έχεις βιώσει καθώς αυτό το ταξίδι είναι μια εμπειρία ζωής! Αν δεν έχεις πάει ακόμα, καλό θα ήταν να το βάλεις στα άμεσα σχέδιά σου και φρόντισε να δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις με πολύ έντονες στιγμές και κυρίως στιγμές ανεμελιάς, γέλιου και αρκετές δόσεις τρέλας. Μέσα στο γάμο η αλήθεια είναι, δύσκολα θα ζήσεις μια τέτοια εμπειρία…

2) Γίνε ανεξάρτητος/η: Η αλήθεια είναι πως αν θες να παντρευτείς και να έχεις την ευθύνη ενός (τουλάχιστον) ατόμου (γιατί δεν υπολογίζουμε κάποιο παιδί) πρέπει να έχεις ανακαλύψει πρώτα το πώς μπορείς να φέρεις εις πέρας το νοικοκυριό ενός σπιτιού, κατά πόσο μπορείς να σταθείς μόνος/μόνη χωρίς καμία οικονομική αρωγή στα πόδια σου και κατά πόσο έχεις ανακαλύψει όλες τις πτυχές σου. Η περίοδος που ένας άνθρωπος μένει μόνος του σε δικό του σπίτι είναι η καλύτερη εποχή για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και τις αντοχές του και κυρίως να τα βρει με τον εαυτό του…

3) Να έχεις τακτοποιήσει τα οικονομικά σου: Μπορεί εδώ την τακτοποίηση των οικονομικών να την τοποθετούμε τρίτη στη λίστα μας, αλλά οι περισσότεροι όταν σκέφτονται να παντρευτούν το τοποθετούν πρώτο στο μυαλό τους και όχι άδικα. Στις μέρες μας, αλλά και διαχρονικά, τα οικονομικά παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στο αν θα επιτευχθεί ένας γάμος. Εδώ μέχρι και σε τραγούδι υπάρχει “χωρίς δεκάρα πως θα παντρευτούμε Μανωλιό μου;” και αυτή η ερώτηση ταλανίζει και γυναίκες και άντρες. Δεν λέμε πως τα λεφτά προϋποθέτουν έναν ευτυχισμένο γάμο, αλλά σίγουρα τον κάνουν και πιο εφικτό και πιο εύκολο στην πορεία του. Γι’ αυτό πριν αποφασίσεις να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας τακτοποίησε τα οικονομικά σου. Απόκτησε μια σταθερή δουλειά με ένα ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα. Φυσικά στις μέρες μας με όλη αυτή την οικονομική κρίση είναι δύσκολο, αλλά προσπάθησε όσο καλύτερα γίνεται τουλάχιστον.

4) Να μην έχεις απωθημένα: Εδώ εννοούμε πως πριν παντρευτείτε θα πρέπει να έχετε κάνει στη ζωή σας όλα αυτά που έχετε επιθυμήσει από άποψη “ζωής” ή τελοσπάντων να έχετε κάνει τα περισσότερα. Ζήστε λοιπόν με ξενύχτια, εκδρομές, όμορφα φοιτητικά χρόνια και όλα αυτά χωρίς στερήσεις στη διασκέδαση! Επ’ ουδενί βέβαια δεν προτρέπουμε να ξεφύγετε και σκοπός της ζωής σας να γίνει μόνο η καλοπέραση. Το να απολαύσετε τη ζωή σας σε όλα τα επίπεδα δεν είναι καθόλου επιλήψιμο, καθώς μπορείτε να ψυχαγωγείσθε με σπορ, χόμπι και πολλά άλλα ενδιαφέροντα τα οποία αργότερα με ένα γάμο, αν δεν τα σταματήσετε, θα τα περιορίσετε. Γι’ αυτό προλάβετε!

5) Να έχεις βιώσει έντονα συναισθήματα σε μια σχέση: Πρέπει να έχεις αγαπήσει και αγαπηθεί, να έχεις νιώσει ακόμα και τη μεγάλη απογοήτευση. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί αν δεν έχεις ανακαλύψει τι είναι έντονος έρωτας και δεν έχεις “φάει τα μούτρα σου” και δεν έχεις πέσει στα πατώματα μετά από μια ερωτική απογοήτευση ώστε να ξανασηκωθείς και να πεις “πάει πέρασε κι αυτό και βγήκα αλώβητη/ος” δεν θα έχεις ανακαλύψει τα συναισθηματικά σου όρια. Δεν θα ξέρεις καν τι μπορείς να δώσεις σε μια σχέση και τι όχι. Εννοείται πως ο γάμος, αλλά και η κάθε σχέση είναι διαφορετική περίπτωση, αλλά σκέψου το και αλλιώς -«αν δεν δεις τα χειρότερα πώς θα εκτιμήσεις τα καλύτερα»; Γι αυτό μην παντρευτείς το πρώτο άτομο που θα σου δείξει λίγη αγάπη ή που θα φτερουγίσει η καρδούλα σου γι’ αυτόν. Σκέψου πως δεν είναι όλοι αθώοι και δεν έχουν όλοι τον ίδιο σκοπό.

6) Να έχεις συγκατοικήσει με τον έτερον σου ήμισυ: Άλλοι το θεωρούν θεμελιώδη παράγοντα για να πάει μπροστά η σχέση και να φτάσουν στο γάμο και άλλοι πάλι δεν το δοκιμάζουν γιατί δεν θέλουν πριν παντρευτούν να μοιραστούν τον πιο προσωπικό τους χώρο (το σπίτι τους) με κάποιον που μπορεί αύριο να γίνει ένας ξένος. Η αλήθεια όπως πάντα είναι κάπου στη μέση, δηλαδή ούτε το να συζήσεις με κάποιον δεν είναι εύκολο και δεν το προτείνουμε να το κάνετε με όποιον να ’ναι αλλά ούτε να το βλέπουμε με αποστροφή. Όταν λοιπόν βρεις τον άνθρωπό σου καλό θα ήταν να περάσεις ένα διάστημα, όχι μεγάλο, στο ίδιο σπίτι για να ανακαλύψεις την καθημερινότητά του και για να γίνει ο ένας κομμάτι του άλλου

7) Να είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος /η για το γάμο: Το κυριότερο όλων είναι αυτή η προϋπόθεση και αυτό γιατί αν έχεις τον παραμικρό ενδοιασμό, ή δεν έχεις κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους θες να παντρευτείς όπως συντροφικότητα, δημιουργία οικογένειας ή ακόμα για οικονομική και κοινωνική εξασφάλιση. Όποιος και να είναι ο λόγος πρέπει να έχεις κάνει την προσωπική σου εμβάθυνση και να ξέρεις πως ένας γάμος έχει υποχρεώσεις, ευθύνες και χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια. Είσαι έτοιμος /η να ανταπεξέλθεις σε όλα αυτά; Αν απαντήσεις “ναι” με καθαρή συνείδηση, τότε προχώρησε!

Πάντως, κακά τα ψέματα, όσες συμβουλές και να δώσει ο καθένας, ποτέ κανείς δεν θα σου πει τη χρυσή τομή καθώς αυτή δεν υπάρχει. Η κάθε ανθρώπινη σχέση είναι μοναδική και έχει τη δική της δικλείδα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως το να περνάς καλά δεν είναι ποτέ επιλήψιμο και αν ο γάμος είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις πλήρης και καλά, τότε μη διστάσεις στιγμή!

Συντάκτης: Σόφη Βαφάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.