Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε επηρεάζει αναμφισβήτητα τη ζωή μας. Η ερμηνεία που δίνουμε στις καταστάσεις, τα στοιχεία στα …
Μην πανικοβάλλεστε, είναι απλώς μια κρίση πανικού!
Όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως θέση γνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι απλό σε μια κρίση πανικού. Ίσως γιατί η κρίση η ίδια έχει ως έρεισμά της έναν περίπλοκο τρόπο σκέψης. Ο πάσχων απ’ την κρίση δεν θα επιλέξει να σκεφτεί «οικονομικά», αλλά θα σπαταλήσει χρόνο και ενέργεια αναλύοντας υπέρ το δέον τα διάφορα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν.
Τα σωματικά συμπτώματα σε μια κρίση πανικού ποικίλλουν: δύσπνοια, πόνος στο στήθος, ζάλη, τρόμος, τάση για λιποθυμία, μούδιασμα κλπ. Το βασικό σύμπτωμα που παρατηρείται ωστόσο σε μια κρίση πανικού στο 99% των περιστατικών είναι η ταχυπαλμία.
Όλοι κάποια στιγμή έχουμε ανεβάσει παλμούς χωρίς να έχει προηγηθεί σωματική δραστηριότητα, πχ όταν κοιμόμαστε (στάδιο REM) ή ακόμα και όταν βρισκόμαστε υπό πίεση. Οι περισσότεροι ωστόσο δεν το αντιλαμβανόμαστε. Υπάρχουν αρκετά περιστατικά όπου οι πάσχοντες πχ. από υπέρταση το «ανακάλυψαν» μέσα από έναν τυχαίο ιατρικό έλεγχο. Για αυτό άλλωστε κρίνεται απαραίτητο προτού κάποιος επισκεφτεί τον εκάστοτε ψυχοθεραπευτή να γίνουν εξετάσεις καρδιολογικές και βιοχημικές ώστε να αποκλειστούν παθολογικοί παράγοντες εμφάνισης αντίστοιχων συμπτωμάτων.
Στην πλειοψηφία τους εκείνοι που εισέρχονται στην ψυχοπαθολογική κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή πανικού είναι άνθρωποι ευαίσθητοι και υπεραναλυτικοί. Η διαταραχή πανικού θα προκύψει τις περισσότερες φορές λόγω της τελειομανίας που τους διακατέχει ή της θανατοφοβίας η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και ως ένα συνειδητό άγχος υγείας.
Η λέξη- κλειδί για την κατανόηση της διαταραχής πανικού είναι ο έλεγχος. Φυσικά οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν αρκετό χρόνο μέσα από διάφορες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους ώστε να ανακαλύψουν την ρίζα του προβλήματος. Το γεγονός όμως ότι κάποιος θα συνειδητοποιήσει και θα εκφράσει ρητά τον φόβο του για το θάνατο και την υπαρξιακή αγωνία που βιώνει αναγνωρίζοντας καταστάσεις που δεν επιδέχονται κανένα μέτρο ελέγχου δεν σημαίνει ότι θα θεραπευτεί αυτομάτως από τις κρίσεις πανικού.
Ο ασθενής αναμένει την επόμενη κρίση, φοβάται για αυτήν και αυτή η φοβική σκέψη είναι εντέλει που την προκαλεί. Πρόκειται για μια μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας, ένα μηχανισμό που μας φέρνει στο νου τα πειράματα του Παβλόφ. Η ταχυπαλμία ως το πρωταρχικό και κυρίαρχο σύμπτωμα των κρίσεων αντιστοιχεί στο περιβόητο κουδούνι που ενεργοποιούσε το αίσθημα πείνας στο σκυλί του συγκεκριμένου πειράματος. Η ταχυπαλμία είναι ο λάθος συναγερμός που θα εισάγει τον ασθενή στην κρίση πανικού. Ο ασθενής «εκπαιδεύει» τον εαυτό του να παθαίνει κρίσεις. Οι διάφορες γνωσιακές-συμπεριφοριστικές ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι έχουν ως στόχο την επανεκπαίδευσή του.
Ο πανικός αλλοιώνει τη μνήμη κάνοντας τον πάσχοντα να αισθάνεται ότι κάθε φορά είναι η πρώτη φορά, πράγμα που βοηθά στη συντήρηση αυτής της κατάστασης. Για αυτό ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφονται απ’ τον ασθενή σκέψεις, συναισθήματα και συμπτώματα θα ήταν αρκετά βοηθητικό. Κάθε φορά που βιώνετε «ξαφνικά» μια έντονη ταχυπαλμία η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα ανατρέξτε στο ημερολόγιό σας και θυμηθείτε: δεν είναι κάτι που σας συμβαίνει για πρώτη φορά, δεν είναι κάτι που δεν θα ξεπεράσετε, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε. Αν η κρίση πανικού είναι ιδιαιτέρως έντονη ώστε να μην είστε σε θέση εκείνη την στιγμή να καταγράψετε όσα βιώνετε, μην πιεστείτε. Μετά την κρίση όμως φροντίστε να καταχωρήσετε στο ημερολόγιο με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό.
(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)