Μήλος, Παλιόρεμα: η μαγευτική παραλία και το θαυμάσιο γεωλογικό αξιοθέατο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Καλό μήνα σε όλους, με έναν Ιούλιο να έρχεται φλογερός και γεμάτος υποσχέσεις! Πολλοί από εμάς ήδη οργανώνουμε τις διακοπές μας ή μικρές αποδράσεις για στιγμές χαλάρωσης σε κοντινά νησιά. Όσοι έχετε προγραμματίσει να περάσετε τις φετινές σας διακοπές στην Μήλο, ευκαιρία να επισκεφτείτε μία πανέμορφη και ιστορική παραλία που σίγουρα θα λατρέψετε. Ο λόγος για το Παλιόρεμα, έναν όρμο με πεντακάθαρα νερά και χρωματιστά βότσαλα που θα στιγματίσει το καλοκαίρι σας. Είστε έτοιμοι για εξερεύνηση;

Μήλος: το «πέταλο» των Κυκλάδων

Η Μήλος είναι ένα πανέμορφο νησί στα Νοτιοδυτικά των Κυκλάδων, που προσφέρεται για υπέροχες στιγμές χαλάρωσης πλάι στο κύμα, μιας και διαθέτει μία πληθώρα μαγευτικών παραλιών με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Η χρυσαφένια θάλασσα και η ψιλή άμμος είναι το έντονο χαρακτηριστικό των ακτών της Μήλου, νησιού ιδανικού για τους λάτρεις της κολύμβησης, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού των παραλιών του, επιτρέπει στους επισκέπτες να επιλέξουν με βάση, όχι μόνο την ομορφιά του φυσικού τοπίου, αλλά και την κατεύθυνση του αέρα. Έτσι, την περίοδο του Αυγούστου, όταν πνέουν οι δυνατοί βοριάδες, ο παραθεριστής έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τις νότιες παραλίες του νησιού, ενώ στη περίοδο των νοτίων ανέμων οι δυτικές και οι βόρειες παραλίες αποτελούν ιδανική λύση για κολύμβηση.

Επιπλέον, η Μήλος προσφέρεται ως ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές μιας και, σαν νησί με πλούσια ιστορία, περιλαμβάνει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα που κεντρίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ακόμη, η άψογη, τοπική κουζίνα του νησιού θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ενώ θα έχετε την ευκαιρία, αν το θέλετε, να βιώσετε ένα ξέφρενο καλοκαίρι στα μπαρ και κλαμπ του νησιού.

Η ιδιαίτερη παραλία των θειορυχείων που συναρπάζει

Έχει κόκκινα βράχια και κίτρινα βότσαλα ενώ πίσω της ξεχωρίζει ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο. Οι λουόμενοι μπορούν να θαυμάσουν το ιδιαίτερο, φυσικό τοπίο και να κολυμπήσουν ελεύθεροι στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Βρίσκεται στην περιοχή Παλιόρεμα της Μήλου, η οποία φημιζόταν από τα αρχαία χρόνια για τον μεταλλευτικό της πλούτο.

Ερειπωμένα κτίρια, βαγόνια, σκουριασμένα εργαλεία και προσωπικά αντικείμενα εργατών θυμίζουν έντονα κάτι από το παρελθόν. Την εποχή που ο ορμίσκος δεν αποτελούσε τουριστικό προορισμό, αλλά ήταν τόπος σκληρής και επίπονης εργασίας για τους κατοίκους του νησιού. Και όμως, όλες αυτές οι εικόνες είναι ικανές να γεμίσουν τον επισκέπτη πρωτόγνωρα συναισθήματα και να του προκαλέσουν αναρίθμητες σκέψεις.

Η ιστορία

Η εξόρυξη θείου ξεκίνησε το 1862 από την Εταιρεία Δημοσίων και Δημοτικών Έργων. Το 1905 σταμάτησε για ένα διάστημα, λόγω μειωμένης ζήτησης και ξεκίνησε πάλι το 1910. Τη δεκαετία του ’30 δημιουργήθηκε το λατομείο που στέκεται μέχρι σήμερα στην παραλία, το οποίο παρήγαγε 15.000 τόνους θειάφι τον χρόνο. Πρόκειται για το θειωρυχείο του Βίκτορα Μελά, ο οποίος είχε την παλαιότερη επιχείρηση εξαγωγής θείου στην Ελλάδα. Τα εμπορικά πλοία έδεναν στην προβλήτα και φόρτωναν τα υλικά για να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Η παραγωγή θείου διήρκεσε μέχρι τη δεκαετία του ΄60, όποτε το ορυχείο έκλεισε και εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Τα Θειορυχεία, σήμερα

Στις μέρες μας, τα θειορυχεία Μήλου αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για όλους τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού. Η ποιότητα της παραλίας, σε συνδυασμό με το τοπίο, που μένει ξεχασμένο στην ίδια σκηνή από το 1960, μετατρέπουν το μπάνιο σας σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Βαγόνια ακόμη στις ράγες τους , παλιά σκουριασμένα εργαλεία, ερειπωμένα γραφεία αλλά και αχρησιμοποίητα ανταλλακτικά στην αποθήκη υλικού ταξιδεύουν το μυαλό πίσω στο χρόνο, δημιουργώντας ένα απόκοσμο και γοητευτικό σκηνικό. Τα βότσαλα της παραλίας έχουν βαφτεί κίτρινα από το θείο, και η θάλασσα απλώνεται πεντακάθαρη και γαλανή.

Αν λοιπόν φέτος το καλοκαίρι βρεθείτε στην Μήλο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτή την ιστορική παραλία και να ζήσετε μία από τις πιο έντονες καλοκαιρινές σας στιγμές.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…