Μιλώντας στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Μια από τις πιο μαγικές  περιόδους του χρόνου έχει φτάσει. Γιορτινές  νότες πλημμυρίζουν τους δρόμους και τα σπίτια, τα λαμπιόνια και τα στολίδια κατέβηκαν από το πατάρι, οι φούρνοι και οι κουζίνες μυρίζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ενώ ο Άγιος Βασίλης έχει ήδη ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι, ούτως ώστε κανένα παιδάκι να μη μείνει χωρίς δωράκι!

Ενώ λοιπόν το εορταστικό κλίμα  έχει κατακλύσει τις καρδιές όλων μας, πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι θα κάνουν αν το παιδάκι τους έλθει αντιμέτωπο με την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Τι θα συμβεί άραγε όταν ψύλλοι θα αρχίσουν να μπαίνουν στα αυτιά των λιλιπούτειων ανθρωπάκων για την ύπαρξη του γλυκού στρουμπουλού Αγίου με τα κόκκινα και οι ερωτήσεις θα αρχίσουν να πέφτουν σαν βροχή μετεωριτών;

Πολλοί γονείς φοβούνται ότι η αποκάλυψη αυτού του «λευκού» ψέματος μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών τους προς εκείνους, κάνοντας τα παράλληλα να σκεφτούν τι άλλα ψέματα μπορεί να έχουν ακούσει από τους γονείς τους. Πράγματι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι υπαρκτό σύμφωνα με Καθηγητή του Πανεπιστημίου Exeter, Dr. Boyle.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη οπτική, εκείνη που λέει ότι η μαγεία των γιορτών δεν εξαρτάται μόνο από τους γονείς. H πίστη των παιδιών στον μύθο του Άγου Βασίλη είναι ένα απόλυτα υγιές μέρος της ανάπτυξης τους. Επομένως, το  καλύτερο που θα μπορούσατε για ακόμα μια φορά να κάνετε είναι να μείνετε δίπλα στο παιδί σας, καθώς ανακαλύπτει μόνο του τα κομμάτια του γιορτινού αυτού παζλ.

Μιλώντας στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής του διαδρομής, γύρω στην ηλικία των οκτώ, το μικρούλι σας θα ξεκινήσει να διαχωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα, όπως και το γεγονός ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να κάνει πράγματα, τα οποία αδυνατούν οι υπόλοιποι άνθρωποι με τις φυσικές τους δυνάμεις (π.χ. γνωρίζει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι, κοκ). Έτσι, τα παιδιά σταδιακά, σε διαφορετικές ηλικίες, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία της μυθικής αυτής φιγούρας που διασχίζει τον κόσμο με ένα ιπτάμενο έλκηθρο που οδηγούν τάρανδοι παραδίδοντας όλα τα δώρα μόνο μέσα σε μια νύχτα εισερχόμενος από τις καμινάδες των σπιτιών, δεν παρουσιάζει μια λογική συνέπεια. Και κάπου εκεί θα αρχίσουν ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες ερωτήσεις και αμφιβολίες γύρω από την ύπαρξη του τροφαντούλη παππούλη με την ανοιχτή καρδιά και την λευκή γενειάδα.

Το βασικό ερώτημα που σας παρουσιάζεται ωστόσο είναι πως λέμε στα παιδιά την «ωμή» αλήθεια και ακολούθως, πώς μπορώ να καταλάβω, αν το παιδί μου είναι έτοιμο για αυτή την αποκάλυψη;

Ένας διπλωματικός ελιγμός είναι όταν το παιδί σας ρωτήσει, να του απευθύνεται και εσείς την ίδια ερώτηση: «Εσύ τι πιστεύεις; Υπάρχει άραγε ο Άγιος Βασίλης;». Η δική του απόκριση θα σας καθοδηγήσει ως προς το εάν και κατά πόσο είναι έτοιμο να δεχτεί την κατάρριψη του μύθου.

Μιλώντας στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Ένα επόμενο βήμα είναι να παραδεχτείτε ότι εσείς μπορεί να είσαστε εκείνοι που τρώτε τα μπισκότα, εκείνοι που απαντήσετε σε κάποιο από τα γράμματα του, εκείνοι που αφήνετε τα δώρα του κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ο Άγιος Βασίλης υπάρχει μέσα μας. Είναι η αγάπη, η ζεστασιά που προσφέρει το μοίρασμα, η ανιδιοτέλεια, η ελπίδα, η αλληλοβοήθεια. Ο Άγιος Βασίλης δεν συμβολίζει μόνο τα παιχνίδια, ούτε πρόκειται για ένα ανύπαρκτο πρόσωπο∙ ήταν ο άνθρωπος που πρόσφερε χρήματα και δώρα στους φτωχούς. Ακόμα και αν λοιπόν ο μύθος του Βορείου Πόλου κατοικεί στη σφαίρα της φαντασίας, η οικογενειακή θαλπωρή, η άνευ όρων προσφορά στους μη έχοντες, δεν είναι ακόμα μια χριστουγεννιάτικη παράδοση, αλλά αξίες που εμπνέουν.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

______________________

Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές στο σύνολο τους κρύβονται μέσα μας. Εμείς φέρουμε τη μαγεία, χρειάζεται μόνο να το πιστέψουμε. Μιλήστε στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη, όταν θεωρείτε ότι είναι έτοιμα. Ακόμα και αν δεν έχουν μεγαλώσει με αυτό το μύθο συμβουλεύστε τα να μην αποκαλύπτουν την αλήθεια σε όσα παιδιά την αγνοούν ακόμη και προσπαθήστε να μη διαιωνίσετε ένα μύθο επειδή το έχετε ανάγκη εσείς.

Ο Άγιος Βασίλης είναι μια ιδέα, είναι όλοι οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι μαμάδες, οι μπαμπάδες, οι φίλοι, κοκ. Παροτρύνετε το παιδί σας να γίνει ένας ακόμη Άγιος Βασίλης, να γίνει και εκείνο το επόμενο ξωτικό μιας παγκόσμιας συνομωσίας αρμονικής συνύπαρξης.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…