Η ευζωία και η ηρεμία μας δοκιμάζονται καθημερινά. Ένας από τους βασικούς εχθρούς της είναι το άγχος. Ας γνωρίσουμε το …
Milestone Anxiety – Πως διαχειριζόμαστε το άγχος που προκαλούν τα ορόσημα στη ζωή;
Η ζωή μας είναι γεμάτη σταθμούς-ορόσημα, όπως η έναρξη του σχολείου, η ενηλικίωση, η εγκατάλειψη του πατρικού, η πρώτη δουλειά, ο γάμος, η απόκτηση οικογένειας, η συνταξιοδότηση, κλπ. Στις δεκαετίες των 20, των 30 και των 40 το άγχος να κατακτήσουμε αυτούς τους σταθμούς είναι ιδιαιτέρως έντονο.
Η κοινωνία, η οικογένεια, οι φίλοι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης συντηρούν και προάγουν αυτή την κουλτούρα, αφήνοντας όσους δεν έχουν κατακτήσει αυτούς τους φαινομενικά και κοινωνικά αναμενόμενους στόχους να βιώνουν συναισθήματα άγχους, ανησυχίας, απογοήτευσης και αβεβαιότητας για το που βαδίζουν στη ζωή, το λεγόμενο milestone anxiety, ή αλλιώς, το άγχος που σχετίζεται με τους σταθμούς-ορόσημα στη ζωή — το οποίο εντείνεται τον Σεπτέμβρη, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και τη συνειδητοποίηση ότι η έλευση της νέας χρονιάς απέχει μόλις 3 μήνες. Τείνουμε, τότε, να κάνουμε μια ανασκόπηση των προηγούμενων μηνών και να θέτουμε νέους, συνήθως αρκετά αυστηρούς, στόχους.
Τι είναι το Milestone Anxiety;
To milestone anxiety δεν αποτελεί διαγνωστικό όρο, αλλά αναφέρεται στην πίεση που βιώνουμε όταν δεν έχουμε κατακτήσει κάποια από τα «παραδοσιακά» ορόσημα στη ζωή στον αναμενόμενο χρόνο, όπως για παράδειγμα μια σταθερή επαγγελματική πορεία, την απόκτηση οικογένειας, την ανεξάρτητη διαβίωση, την αγορά ενός σπιτιού, κτλ.
‘Ερευνα του Relate (2022) αναφέρει πως οι γενιές που βιώνουν αυτή την πίεση εντονότερα είναι οι millennials (που ορίζονται στη μελέτη ως άτομα ηλικίας 25–39 ετών) και οι Gen Z (16-24 ετών), με το 1/3 των millennials να αισθάνονται πίεση σχετιζόμενη με την απόκτηση απογόνων.
Σημεία του Milestone Anxiety
- Ανησυχία, απογοήτευση, αίσθηση ανικανότητας ή αυτομομφή επειδή δεν έχουμε κατακτήσει κάποια ορόσημα στη ζωή.
- Η εσωτερική πίεση μπορεί να εκφράζεται μέσω ανελαστικών πεποιθήσεων όπως ‘’Θα έπρεπε να έχω παντρευτεί έως τώρα’’ ή “Είμαι πολύ μεγάλος πλέον για να σπουδάσω.’’
- Μια ευρύτερη αίσθηση ότι έχουμε «μείνει πίσω» σε σχέση με τους συνομηλίκους μας.
- Ανησυχία ότι ο περίγυρος μας κρίνει αρνητικά ή μας λυπάται.
- Απελπισία ή αίσθηση αβοηθητότητας ότι δεν θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε ποτέ κάποια από αυτά τα ορόσημα.
Το κοινωνικό πλαίσιο των ορόσημων της ζωής
Ένας τρόπος να προσεγγίσουμε τους σταθμούς-ορόσημα της ζωής είναι ως κοινωνικά κατασκευασμένα πρότυπα που έχουν διαποτίσει τις κοινωνικές αφηγήσεις και εσωτερικεύονται ως επιτεύγματα που πρέπει να κατακτήσουμε σε συγκεκριμένες ηλικίες.
Φυσικά, αυτό ισχύει για πολλές κοινωνικά αποδεκτές πεποιθήσεις, αλλά γίνεται προβληματικό όταν δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της καθημερινότητας. Το σύνηθες ορόσημο της απόκτησης οικογένειας ή των σπουδών για παράδειγμα, περιπλέκεται όταν λάβουμε υπόψιν το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο διαβίωσης.
Πλέον κατακτούμε τους σταθμούς-ορόσημα της ζωής μας σε μεγαλύτερη ηλικία από τις προηγούμενες γενιές. Έτσι, δεν είναι περίεργο που πάνω από το 1/3 της Gen Z και των millennials πιστεύουν ότι τα παραδοσιακά ορόσημα ζωής πρέπει να αναδιαμορφωθούν και αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την υιοθεσία και την απομάκρυνση από «ανθυγιεινές» σχέσεις ως τα κορυφαία ορόσημα που πρέπει να αναγνωρίσει η κοινωνία ως σημαντικά (Relate, 2022).
Πως διαχειριζόμαστε το Milestone Anxiety;
Εάν βιώνετε άγχος επειδή δεν έχετε κατακτήσει συγκεκριμένα ορόσημα στη ζωή σας, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε:
- Διευρύνετε την προοπτική σας — Τα παραδοσιακά ορόσημα της ζωής έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας αφήγηση, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να τα υιοθετήσετε όλα. Μπορείτε να επιλέξετε ποιους στόχους θέλετε να επιδιώξετε και πότε. Αναρωτηθείτε: Ποια ορόσημα ζωής είναι σημαντικά για εσάς αυτή την περίοδο και ποια όχι;
- Προσδιορίστε το νόημα που δίνετε στο ότι δεν έχετε κατακτήσει συγκεκριμένα ορόσημα — Το πώς αντιλαμβάνεστε και ερμηνεύετε τα πράγματα επηρεάζει τον τρόπο που τα βιώνετε.
- Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους— Το ταξίδι σας είναι μοναδικό και η υπερβολική σύγκριση με όσους θεωρείτε πως σας έχουν «ξεπεράσει» δεν σας βοηθά να αναγνωρίσετε τι πραγματικά επιθυμείτε στη ζωή και να προχωρήσετε με τον τρόπο που θέλετε για να κατακτήσετε τους στόχους σας.
- Επανεστιάστε την προσοχή σας — Εστιάστε λιγότερο σε στόχους και ορόσημα και περισσότερο στο να απολαύσετε το ταξίδι. Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στο εδώ και τώρα και μάθετε να απολαμβάνετε την καθημερινότητα αντί να εστιάζετε διαρκώς στο μέλλον.
- Διαχειριστείτε τις δύσκολες σκέψεις — Αναγνωρίστε τις, αποδεχτείτε τις και αναπλαισιώστε ανελαστικά πρότυπα, κανόνες και ανησυχίες.
- Λάβετε υπόψιν τους αλγόριθμους των social media — Η καθημερινή, επανειλημμένη έκθεση σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιεύσεων βασιζόμενες σε προηγούμενες αναζητήσεις μας στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εστίασης της προσοχής μας σε δυνάμει στρεσογόνους παράγοντες, χωρίς να μας δίνεται ο χώρος και ο χρόνος που χρειάζεται για να επεξεργαστούμε τη σημασία που έχουν για εμάς αυτά τα ερεθίσματα.
Takeaways
- Εάν βιώνετε άγχος για την κατάκτηση συγκεκριμένων ορόσημων στη ζωή σας, δεν είστε μόνοι.
- Τα ορόσημα αποτελούν κοινωνικά κατασκευασμένα πρότυπα και ενισχύονται από την κοινωνική αφήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη λαϊκή κουλτούρα.
- Προσδιορίστε τα ορόσημα της ζωής που είναι σημαντικά για εσάς με βάση τις αξίες σας και τον τρόπο που θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας.