Μικροβίωμα: Η νέα τάση στην περιποίηση της επιδερμίδας

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού

Πώς μπορούν τα προβιοτικά να βελτιώσουν την υγεία και την όψη του δέρματός μας;

Όπως ακριβώς το έντερό μας έχει καλά και κακά βακτήρια, έτσι έχει και το δέρμα μας. Μικροβίωμα λέγεται αυτός ο φραγμός που περιέχει μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες, ακάρεα και υπάρχει σε όλα τα όργανα του σώματός μας και φυσικά στο μεγαλύτερο όργανό μας, το δέρμα μας. 

Η σωστή ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων είναι αυτή που χαρακτηρίζει ένα υγιές μικροβίωμα και όσον αφορά στο δέρμα μας, η ισορροπία αυτή επιτυγχάνεται με τη συμβολή των προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ένα υγιές μικροβίωμα του δέρματος λειτουργεί σαν δεύτερος φραγμός του δέρματος, ενισχύει τον φραγμό της επιδερμίδας και κλειδώνει την υγρασία ενώ ταυτόχρονα απομακρύνει πιθανές μολύνσεις που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και καταπραΰνει τους ερεθισμούς. 

Η ισορροπία του μικροβιώματος μπορεί να επηρεαστεί από ποικίλους παράγοντες όπως ο χρόνος, τα επίπεδα στρες και η διατροφή μας. Όταν αυτή διαταράσσεται μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στην επιδερμίδα μας, όπως για παράδειγμα ακμή, ροδόχρου ακμή, ατοπική δερματίτιδα, ακόμη και ψωρίαση. 

Κατά τη γέννησή μας το μικροβιώμά μας είναι σε τέλεια ισορροπία, την οποία αργότερα διαταράσσουμε εμείς οι ίδιοι. Ο συνηθέστερος τρόπος να διαταράξουμε την ισορροπία  του μικροβιώματος είναι η χρήση πολύ σκληρών σαπουνιών τα οποία καταστρέφουν το υδρολιπιδικό μας φιλμ, τα καλά έλαια δηλαδή της επιδερμίδας. Η χρήση τέτοιων σαπουνιών γίνεται συνήθως από άτομα με λιπαρή επιδερμίδα, καθώς θεωρούν ότι με ένα σκληρό σαπούνι θα κάνουν την επιδερμίδα τους λιγότερο λιπαρή, πράγμα που δεν ισχύει. Όταν επιδιώκουμε να κάνουμε την επιδερμίδα μας ξηρότερη αφαιρώντας κάθε ίχνος ελαίου με δυνατά και σκληρά σαπούνια, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δίνουμε στην επιδερμίδα μας την «εντολή» να παράγει ακόμα περισσότερα έλαια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος. 

Τα μαγικά συστατικά αποκατάστασης της ισορροπίας του μικροβιώματος είναι όπως ακριβώς και για το έντερό μας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από καλά βακτήρια τα οποία χρειάζεται το μικροβίωμά μας για να έρθει σε ισορροπία. Τα προβιοτικά αποτελούν συμβιωτικούς μικροοργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και της ζύμης, που υποστηρίζουν την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού μας. Τα πρεβιοτικά από την άλλη είναι συστατικά που χρησιμεύουν ως τροφή για τα βακτήρια και άλλους μικροογρανισμούς  που ζουν στο μικροβίωμα.

Τον τελευταίο καιρό, κυκλοφορούν στην αγορά όλο και περισσότερα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, τα οποία περιέχουν στη σύστασή τους προβιοτικά και πρεβιοτικά, ούτως ώστε να εξισορροπούν το μικροβίωμά μας με την τοπική χρήση τους. Συνήθως τα βρίσκουμε σε μορφή κρέμας ή σέρουμ και ενδείκνυνται ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες ή ακόμα για τις επιδερμίδες με τάση για ακμή.  

Ωστόσο και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά και πρεβιοτικά, πέρα από την καλή υγεία του εντέρου μας βοηθά και στη καλή υγεία του δέρματός μας εκ των έσω. 

Είναι σε όλους μας γνωστή η άμεση σχέση του πεπτικού μας συστήματος με την επιδερμίδα μας, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ή λιπαρών φαγητών ή ζάχαρης, την επόμενη κιόλας ημέρα οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς στο δέρμα μας. 

Εντάσσοντας τα συστατικά αυτά στη καθημερινή ρουτίνα μας θα μπορέσουμε σύντομα να αποκαταστήσουμε την υγεία του δέρματός μας, καθώς ένα λαμπερό και αψεγάδιαστο δέρμα είναι πρωτίστως υγιές!

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.