Μικροσκοπικά σπίτια με στυλ και άποψη

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Μικροσκοπικά, χαριτωμένα σπίτια με λειτουργικό ντιζάιν και στυλ. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τρόπο ζωής;

Σπίτια πολλών τετραγωνικών μέτρων, με μεγάλα και άνετα δωμάτια, χώρους διασκέδασης και χαλάρωσης, κήπους και πισίνες. Η ανάγκη του ανθρώπου να αποκτά όλο και περισσότερα δεν περιορίζεται μόνο στα καθημερινά μικροπράγματα, αλλά περιλαμβάνει και τη στέγη κάτω από την οποία περνάμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής και τα διεθνή πρότυπα επιτάσσουν μία ζωή γεμάτη απολαύσεις και πολυτέλεια.

Η άλλη όψη του νομίσματος λέει πως όσο μικρότερα είναι τα σπίτια τόσο πιο ευτυχισμένους μας κάνουν. Η νέα τάση, που ξεκίνησε από την Αμερική, θέλει τα σπίτια να είναι τόσο μικρά ώστε να χωράνε τα απολύτως απαραίτητα, υποστηρίζοντας πως δεν θέλεις πολλά για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Οι οπαδοί αυτής της νέας μόδας τάσσονται υπέρ του “περιορισμένου χώρου” για πολλούς λόγους – περιβαλλοντικούς, οικονομικούς – αλλά κατά κύριο λόγο επειδή αυτό τους εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο και ελευθερία. Τα μικροσκοπικά σπίτια είναι το εστιακό σημείο ενός ευρύτερου συστήματος και η αρχή για την επίλυση προβλημάτων και ανησυχιών των σύγχρονων ημερών.

Η κατασκευαστική εταιρεία New Frontier Tiny Homes αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως Το μέγεθος των μικροσκοπικών σπιτιών θέτει σαφή όρια στο πόσα πράγματα μπορούμε να αποκτήσουμε. Αυτός ο περιορισμός όμως είναι περισσότερο απελευθερωτικός παρά περιοριστικός. Ακριβώς επειδή δε διαθέτουν τεράστια υπόγεια ή 6 ντουλάπες που να χωράνε όλα αυτά που δεν χρησιμοποιούμε, μας ωθούν να πάμε μπροστά, προτρέποντάς μας να είμαστε πιο σκεπτικοί απέναντι στο τι αγοράζουμε. (…) Τα μικροσκοπικά σπίτια δεν μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους. Μπορούν όμως να μας εξασφαλίσουν χρόνο και ενέργεια, έτσι ώστε να εστιάσουμε στα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Αν το καλοσκεφτούμε δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουμε πολύτιμο από τον ελεύθερό μας χρόνο καθαρίζοντας ή επιδιορθώνοντας κάτι στο σπίτι μας, ξοδεύοντας μεγάλα ποσά για να το γεμίσουμε και να το κάνουμε να φαίνεται όσο πιο ζεστό και φιλικό γίνεται.

Με τα μικρά σπίτια δεν έχεις πολλές επιλογές: βασικά και απαραίτητα αντικείμενα, λειτουργικοί χώροι, ζεστή ατμόσφαιρα και περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να κάνεις αυτό που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…