Μικρά πράγματα που θα κάνουν τα παιδιά σας ευτυχισμένα

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Τα παιδιά από μόνα τους έχουν την τάση να δημιουργούν ιστορίες, δικούς τους κόσμους και να ζουν όμορφα μέσα σε αυτούς. Το να μπορεί ο γονιός να κατανοεί και να τροφοδοτεί συνέχεια την φαντασία του παιδιού του, είναι κάτι που μπορεί συναισθηματικά να το αναπτύξει σε ένα μεγάλο και σημαντικό βαθμό.

Το να είσαι γονιός είναι κάτι που χρειάζεται συνεχή ενημέρωση, προπάντων όμως χρειάζεται ενσυναίσθηση και επαφή με το δικό μας εσωτερικό παιδί.

Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις εσύ, και να κάνεις αυτόματα και το παιδί σου πιο ευτυχισμένο!

Δημιούργησε μια ρουτίνα επικοινωνίας.

Τι ακριβώς εννοώ; Φρόντισε καθημερινά να αφιερώνεις στο παιδί σου λίγη ώρα ( ένα στάνταρ έστω 20λεπτο) για να συζητάτε ουσιαστικά πράγματα και να ανταλλάσσετε πληροφορίες για την μέρα σας, τις ανησυχίες σας ή ακόμα και θέτοντας ερωτήσεις και τροφή για σκέψη γενικότερα.

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει πως έχει την δυνατότητα στο πρόσωπό σας να βλέπει όχι μόνο έναν τυπικό γονιό, αλλά και έναν φίλο. Όποιας ηλικίας και αν είναι το παιδί. Δημιουργήστε δηλαδή ένα κλίμα που να νιώθει το παιδί την ασφάλεια να εκτίθεται χωρίς κανέναν φόβο κριτικής ή και απόρριψης.

Ενδιαφερθείτε ουσιαστικά για τις επιθυμίες του

Πολλές φορές οι γονείς εστιάζουν υπερβολικά σε όσα πιστεύουν πως είναι καλύτερα για τα παιδιά τους, αγνοώντας έτσι τις πραγματικές τους επιθυμίες. Μην βάζετε λοιπόν τις δικές σας βλέψεις και επιθυμίες πάνω από τις επιθυμίες των παιδιών σας.

Αν για παράδειγμα το παιδί σας είναι μικρό και δείχνει ότι προτιμάει το ποδόσφαιρο, μην επιμένετε στο μπάσκετ.

Αν επίσης το παιδί σας είναι στην φάση που προσπαθεί να ανακαλύψει την κλίση του, μην επιμένετε σε κάτι που προφανώς δεν του ταιριάζει.

Αν παρόλα αυτά διαφωνείτε με κάτι, μην επιβάλλεστε. Καθίστε και συζητήστε με τρόπο που να κάνει το παιδί σας να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την γνώμη σας.

Σωματική επαφή

Το να δείχνεις την αγάπη σου στο παιδί σου με μια αγκαλιά και ένα φιλί, είναι ένας υπέροχος τρόπος για να το κάνεις να νιώθει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Μην το αμελείς λοιπόν!

Να είστε ενθαρρυντικοί

Μην τα κατακρίνετε και μην τα κάνετε να νιώθουν άσχημα για πιθανά λάθη. Αντιθέτως να είστε ενθαρρυντικοί και να εστιάζετε κάθε φορά στο αποτέλεσμα. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να μάθει ένας γονιός στο παιδί του, είναι να μην ενδιαφέρεται για την τελειότητα. Το να μπορεί λοιπόν κάποιος να αποδέχεται αυτό το πράγμα και να μην φοβάται τα λάθη, είναι ανακουφιστικό από πολλές απόψεις. Κάπως έτσι είναι το παιδί πιο ανοιχτό στη δημιουργία, με λιγότερους φόβους στις πλάτες του.

Υπάρχουν πολλά ακόμα, όμως αυτά είναι μερικά βασικά πράγματα που αποφορτίζουν τα παιδιά σας και τα κάνουν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για την ζωή τους και τις επιλογές τους. Αν εστιάσετε στην ουσία όλων αυτών, να είστε σίγουροι πως τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν δημιουργώντας δυνατές βάσεις και μια γερή προσωπικότητα. Όταν του αφήνετε χώρο να αναπτύσσεται ελεύθερα, πάντα θα αναζητάει την παρουσία και την γνώμη σας.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.