«Μιας χρήσης», αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2018

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Η λέξη της χρονιάς για το 2018, δεν είναι ακριβώς λέξη. Ο όρος αυτός είναι το «μιας χρήσης» (single-use), σύμφωνα με το λεξικό Collins.

Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, αφού όλοι μάθαμε ότι τα πλαστικά καλαμάκια και τα προϊόντα μιας χρήσης σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν

Σύμφωνα με το λεξικό Collins, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, η χρήση του ορισμού μιας χρήσης τετραπλασιάστηκε σε σχέση με την περασμένη πενταετία.

Η λέξη αναφέρεται σε κάθε προϊόν (συνήθως κατασκευασμένο από πλαστικό) το οποίο χρησιμοποιείται μία φορά, προτού απορριφθεί.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης με ευρωπαϊκή απόφαση

______________________

Οι λεξικογράφοι, που ερευνούν μεταξύ των 4,5 δισεκατομμυρίων λημμάτων τους για νέες λέξεις ή για όσες αποτυπώνουν με ξεχωριστό τρόπο τις σύγχρονες εξελίξεις, ανακοίνωσαν ότι πίσω από την απόφασή τους για τη φετινή επιλογή κρύβονται εικόνες του δικτύου BBC. Στις εικόνες αυτές από την εκπομπή «Γαλάζιος Πλανήτης», γλάροι άλμπατρος εμφανίζονταν να τρέφουν τα νεογνά τους με μικρά κομμάτια πλαστικού.

Το λεξικό Collins θέλησε με την επιλογή του αυτή να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που παρουσιάζουν τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης. Σε πρόσφατη απόφασή του, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την κατάργηση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες καθαρισμού αυτιών, τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2021, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει την επιβολή ειδικού φόρου στις πλαστικές συσκευασίες.

Λέξη της χρονιάς είχε αναδειχθεί η «ψευδής είδηση» το 2017 και το «Brexit» το 2016.

Πηγή: newsbeast.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…