Μια ωραία πρωτοβουλία του δήμου Χαλανδρίου: αν μένεις στην περιοχή, μπορείς να καταχωρίσεις το κατοικίδιό σου στο δημοτολόγιο

Συντάκτης: Flowmagazine

Την οργάνωση δημοτολογίου για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς αποφάσισε ο δήμος Χαλανδρίου, προσφέροντας μάλιστα την δωρεάν τοποθέτηση διακοσίων μικροτσίπ, στους δημότες του.

Ήδη έχουν καταγραφεί περισσότερα από εξακόσια ζώα συντροφιάς που ανήκουν σε πολίτες εντός των ορίων του δήμου και η συλλογή στοιχείων συνεχίζεται με απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων, να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων.

Μια ωραία πρωτοβουλία

Ο δήμος καλεί τους κατοίκους να καταθέσουν στην υπηρεσία πρωτοκόλλου τον αριθμό ηλεκτρονικής ταυτότητας του ζώου τους (μικροτσίπ) ώστε κατόπιν, έχοντας συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, να προχωρήσουν δράσεις και προγράμματα χρηματοδότησης σχετικά με την ευζωία των τετράποδων κατοίκων.

Οι φιλοζωικές δράσεις του δήμου Χαλανδρίου γίνονται σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου, καθόσον ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων έχει μειωθεί δραστικά χάρη στις υιοθεσίες που έχουν γίνει αλλά, δυστυχώς, ο αριθμός των αδέσποτων γατών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση το γραφείο Τύπου.

Από τον Ιανουάριο του 2022, έχουν λάβει περίθαλψη με τη μέριμνα και συμβολή του δήμου, 350 ζώα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν τραυματισμένα λόγω τροχαίων ατυχημάτων, ή υπέφεραν από τρέχουσες ασθένειες. Παράλληλα, έγιναν 123 στειρώσεις (15 σκυλιά και 108 γάτες), θεραπείες για καλαζάρ και ψώρα, καθώς και αφαιρέσεις όγκων.

Επόμενος στόχος : φροντίδα των γατών

Επόμενος στόχος της δημοτικής αρχής είναι η χαρτογράφηση των αποικιών γατών ώστε να οργανωθούν μαζικές στειρώσεις για να αναχαιτιστεί ο περαιτέρω πολλαπλασιασμός του πληθυσμού που ζει υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στο δρόμο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η κοινωνία των πολιτών θα παίξει σημαντικό ρόλο αφού η πρόταση της φιλοζωικής οργάνωσης, η οποία έγινε αποδεκτή, είναι η συγκέντρωση πληροφοριών μέσα από τους πολίτες που αγαπούν και νοιάζονται για τις γάτες.

Σε σχετική ενημέρωση, ο Δήμος Χαλανδρίου επισημαίνει ότι «όπως ο άνθρωπος διεκδικεί καλύτερους όρους διαβίωσης, έτσι και τα ζώα δικαιούνται να έχουν σωστό χώρο διαμονής, ώστε να νοιώθουν ασφαλή και να προφυλάσσονται από το κρύο, τη βροχή ή τη ζέστη, χωρίς την αγωνία και τον φόβο της πείνας και της δίψας», με δικαίωμα στην περίθαλψη. Ο χρόνος ζωής των αδέσποτων είναι εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς πρόκειται για εξημερωμένα ζώα συντροφιάς και δεν διαθέτουν επαρκείς ικανότητες επιβίωσης στο δρόμο. Ο Δήμος Χαλανδρίου καλεί τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες και να λάβουν μέρος στις φιλοζωικές δράσεις προκειμένου «η συνύπαρξή μας με τα ζώα να είναι χαρά και όχι πρόβλημα» για όλους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…