Μια βόλτα στην Κοπεγχάγη

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η πόλη του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen, με το όμορφο λιμάνι που περιβάλλεται από γραφικά αρχοντικά, ανάμεσα στα δεκάδες κανάλια της, προσεγμένους λιθόστρωτους δρόμους και πολλά πάρκα, δημιουργεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα . Η Κοπεγχάγη διαθέτει μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και γαστρονομία, ποδήλατα, φιλικούς κατοίκους, ιδανική ποιότητα ζωής, χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή ως πρωτεύουσα της Δανίας.

Μια ιστορική αναδρομή στην Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, αρχικά ως ψαροχώρι των Βίκινγκ, και έγινε πρωτεύουσα της Δανίας στις αρχές του 15ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, υπό τη βασιλεία του Κρίστιαν Δ’, αναπτύχθηκε σε σημαντικό περιφερειακό κέντρο, εδραιώνοντας τη θέση της ως πρωτεύουσα της Δανίας και της Νορβηγίας. Τον 18ο αιώνα η πόλη επλήγη από την πανούκλα και από πυρκαγιές, και πέρασε έπειτα σε νέα φάση ανάπτυξης, κατά την οποία μεταξύ άλλων, αναπτύχθηκε η περιοχή Φρέντερικστάντεν καθώς και πολιτιστικά ιδρύματα όπως το βασιλικό Θέατρο και η βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Μετά από κάποιες ακόμα καταστροφές στην πόλη στις αρχές του 18ου αιώνα όταν ο Οράτιος Νέλσον επιτέθηκε στον δανέζικο στόλο και βομβάρδισε την πόλη, η ανοικοδόμηση κατά τον δανέζικο Χρυσό Αιώνα έδωσε στην αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης νεοκλασικό ύφος.

Τα κανάλια

Η Κοπεγχάγη είναι παραθαλάσσια πόλη. Ωστόσο, η διαφορά της από άλλες, είναι ότι η «παραλία» δεν βρίσκεται στην άκρη της πόλης, αλλά στη μέση της. Κι αυτό γιατί, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της είναι κτισμένο στο νησί Sjælland, υπάρχει κι ένα μικρότερο μέρος της στο νησί Amager. Μεταξύ των δύο νησιών -που ενώνονται με 5 γέφυρες- στο κέντρο της πόλης, υπάρχει μια λωρίδα νερού, η οποία είναι ιδιαίτερα στενή. Αρκετοί τουρίστες μπερδεύουν τη θαλάσσια λωρίδα με ποτάμι, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ποτάμια στη Δανία.

Το μικρό άγαλμα της γοργόνας

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα παραδεχτούν μάλλον δύσκολα ότι η Μικρή Γοργόνα είναι σύμβολο της πόλης κι αυτό γιατί… είναι ακριβώς μικρή, αλλά οι τουρίστες φαίνεται να το θαυμάζουν.

Παλάτι Christiansborg και κάστρο Rosenborg

Η Δανία είναι η χώρα με την παλαιότερη μοναρχία. Για το λόγο αυτό στη χώρα υπάρχουν πολλά παλάτια και κάστρα που χτίστηκαν από και για τους βασιλείς της Δανίας, σε κάποιες περιπτώσεις για να τους δοξάσουν και σε άλλες απλά για λόγους στέγασης.

Το παλάτι της δυναστείας των Christian βρίσκεται στο νησί Slotsholmen στο κέντρο της Κοπεγχάγης και αποτελεί έδρα του Κοινοβουλίου της Δανίας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιπλέον στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Το αναγεννησιακό κάστρο Rosenborg, μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στις εικόνες των παραμυθιών του Hans Christian Andersen. Το ιστορικό εσωτερικό του, στεγάζει κι άλλα, συμπληρωματικά αξιοθέατα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κινηματογράφου και ο Βοτανικός Κήπος.

Εθνικό Μουσείο / Ny Carlsberg Glyptotek

Με εντυπωσιακά εκθέματα από την εποχή των παγετώνων, τα αρχαία χρόνια και υπέροχα αντικείμενα των Viking, το Εθνικό Μουσείο προσφέρει μια υπέροχη εικόνα του παρελθόντος της Δανίας.

Μουσείο τέχνης και Design και μουσείο Louisiana

Οι ιστορικές συλλογές είναι πλούσιες και καλύπτουν εικαστικές τέχνες, κεραμικά, έπιπλα και υφάσματα.Το μουσείο Louisiana, 35 χλμ. βόρεια της πόλης, φιλοξενεί μια υπέροχη συλλογή μοντέρνας ζωγραφικής και ένα πάρκο με γλυπτά μεγάλων καλλιτεχνών.

Nyhavn
Το γραφικό λιμάνι δημιουργήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Σήμερα η περιοχή είναι ιδανική για βόλτες, φαγητό και διασκέδαση. Αγκυροβολημένα δεν θα δείτε εμπορικά πλοία, αλλά ιστιοφόρα. Εδώ λέγεται ότι έγραψε τα περισσότερα παραμύθια του ο Άντερσεν.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…