Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, βρήκε ένα ισχυρό νέο αντιβιοτικό (halicin), το οποίο …
Μια τυχαία ευχάριστη ανακάλυψη
Στην αρχή φαντάστηκαν ότι είχαν φθάσει στο Oodaaq, το νησί, που μια ομάδα συμπατριωτών τους ανακάλυψε το 1978, για να συλλέξουν δείγματα στη διάρκεια μιας αποστολής τους τον περασμένο Ιούλιο. Συλλέγοντας τα δεδομένα και ψάχνοντας αναρτήσεις στα social media, συνειδητοποίησαν ότι είχαν εντοπίσει ένα τελείως άγνωστο μέχρι στιγμής νησί βορειοδυτικά του Oodaaq.
Σε μια συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής, Μόρτερν Ρας, του τμήματος Γεωεπιστημών και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του πανεπιστημίου, ομολογεί ότι η ομάδα υπέθεσε ότι πράγματι το νησί ήταν το Oodaaq, που είχε καταγραφεί μέχρι τότε ως το βορειότερο του κόσμου. Στο ανέβασμα όμως των φωτογραφιών του νησιού και των συντεταγμένων του σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ομάδα Αμερικανών που ασχολείται με το ψάξιμο χαμένων νησιών, επικοινώνησε μαζί μας, αψηφώντας την έρευνα και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα καινούριο νησί.
Διαβάστε επίσης: Λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική… χωρίς “σταματημό”!
Στο νησί δεν έχει δοθεί όνομα, το οποίο απέχει εκατοντάδες μέτρα από το Oodaaq, ανοικτά του ακρωτηρίου Morris Jesup, του βορειότερου σημείου της Γροιλανδίας κι ενός από τα βορειότερα σημεία στεριάς στη Γη.
Το μικρό νησάκι προφανώς αποκαλύφθηκε μετά από το λιώσιμο και τις μετακινήσεις πάγων. Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αναφέρει ότι έχει έκταση περίπου 30 επί 60 μέτρα και ύψος τρία με τέσσερα από τη στάθμη της θάλασσας. Η ομάδα των ερευνητών, πάντως, δεν θεωρεί ότι η ανακάλυψή του είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ πρότειναν να βαφτιστεί το νησί Qeqertaq Avannarleq, που σημαίνει το βορειότερο νησί, στην τοπική διάλεκτο της Γροιλανδίας.
Αποτελείται από λάσπη του βυθού, πέτρες που έμειναν στο σημείο από παγόβουνα που μετακινήθηκαν, αλλά δεν αναμένεται να επιβιώσει για πολύ. Η ομάδα υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζουν αν θα επιζήσει, με την θεωρία ότι υπάρχει μια περίπτωση, να εξαφανιστεί με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα.
Tι λέτε; θα θέλατε δείτε από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης;