Οι τοξικές σχέσεις αποτελούν μία δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Αυτές τις επιβλαβείς διαπροσωπικές …
8 ερωτήσεις για να σε βοηθήσουν να σκεφτείς και να πας παρακάτω μετά από μια τοξική σχέση
Είναι σημαντικό να διακρίνεις τη διαφορά στο αν σου λείπει το πρόσωπο ή οι ανάγκες που εκπλήρωνε (ή οι ανάγκες που ήλπιζες ότι θα εκπληρώσει). Για να καταφέρεις να κάνεις αυτή τη διάκριση απαιτείται να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.
Χρειάζεται να αξιολογήσεις τι σου προσέφερε, τη συναισθηματική ακεραιότητα, τις αξίες και την ικανότητα του να σέβεται τα όριά σου. Πρέπει να αναρωτηθείς εάν αυτό το άτομο σου ταίριαζε πραγματικά σε αυτούς τους τομείς. Αν όχι, είναι πιθανό αυτή η σχέση να μην ήταν αυτό που ήθελες. Είναι πιθανό αυτή η σχέση να ήταν τοξική ή να απαιτούσε να εγκαταλείψεις τον εαυτό σου.
- Τι σου λείπει πραγματικά από αυτό το άτομο; Σκέψου την πραγματικότητα της σχέσης στο σύνολό της, όχι μόνο τα καλά σημεία. Σκέψου πώς σε αντιμετώπισε αυτό το άτομο και εάν πληρεί τα πρότυπα και τις αξίες σου.
- Ποιες ανάγκες ζητούσες να καλυφθούν μέσω αυτής της σχέσης, πχ η ανάγκη να νιώσεις ότι σε αγαπούν. Πώς μπορείς να ικανοποιήσεις αυτές τις ανάγκες του εαυτού σου ώστε να μην αισθάνεσαι απελπισμένος και να μην περιμένεις το περιβάλλον σου να τις ικανοποιήσει;
- Δικαιολογούσες την αρνητική συμπεριφορά του συντρόφου σου, για να καλύψεις τις ασυνέπειες του; Είσαι υπομονετικό άτομο και ήλπιζες ότι θα άλλαζαν, παρόλο που οι πράξεις του δεν παρουσίαζαν θετικές αλλαγές;
- Αποδέχεσαι την πραγματικότητα, το τι σου έδειξε αυτό το άτομο και πώς σου συμπεριφέρθηκε; Ή εστιάζεις περισσότερο στο πώς θα μπορούσες να αλλάξεις αυτό το άτομο και στη φαντασίωση σου ελπίζεις να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα;
- Ποιες μη υγιείς συμπεριφορές επέδειξες στη σχέση που θέλεις να φροντίσεις ώστε να μην τις επαναλάβεις στην επόμενη σχέση; (δηλαδή να κρύβεις τις ανάγκες σου, να αγνοείς τα συναισθήματά σου, να μην έχεις υγιή όρια)
- Βλέπεις κάποια μοτίβα στη σχέση που υπήρχαν και σε άλλες προηγούμενες σχέσεις σου;
- Πώς μπορείς να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου (να λαμβάνεις υπόψη τις ανάγκες και τα συναισθήματά σου); Αντί να τον προδίδεις προσπαθώντας να κάνεις μια σχέση να λειτουργήσει.
- Ποια είναι τα πράγματα στα οποία μπορείς να εστιάσεις τώρα; Είσαι πρόθυμος να καθίσεις με τον εαυτό σου και να δεις τα μέρη που απέφευγες, πηγαίνοντας σε σχέσεις και εστιάζοντας την ενέργειά σου στους άλλους αντί στον εαυτό σου;