Μια σκούπα μα τι σκούπα, της Τζούλια Ντόναλντσον

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Το βιβλίο της Τζούλια Ντόναλντσον, μια σκούπα μα τι σκούπα ήρθε στην Ελλάδα μόλις το 2015 χάρη στις εκδόσεις Πατάκη. 

Η υπόθεση του βιβλίου

Ζούσε κάποτε μια μάγισσα μαζί με τη γάτα της. Μια μέρα, εκεί που πετούσαν με τη σκούπα της, ο δυνατός αέρας της πήρε το καπέλο της. «Κάτω», φώναξε η μάγισσα και η σκούπα χαμήλωσε το καπέλο για να βρούνε. Μα τυχαία το βρήκε ένας σκύλος που ρώτησε αν υπάρχει χώρος στη σκούπα και για εκείνον. Ύστερα από λίγο, φύσηξε πάλι δυνατός αέρας και πήρε την κορδέλα της. Την κορδέλα τη βρήκε τελικά ένα πουλί και αφού ζήτησε κι αυτό να ανέβει στην σκούπα, πέταξαν όλοι μαζί μακριά. Και λίγο πιο μετά, ο αέρας φύσηξε και της πήρε μακριά το ραβδί. Μα ένας βάτραχος το βρήκε μέσα στο νερό και ζήτησε κι αυτός να ανέβει στη σκούπα. Και ασφαλώς η μάγισσα τον δέχτηκε. Κι ανέβηκε κι αυτός μα η σκούπα έσπασε στα δυο. Κι όταν εμφανίστηκε ένας δράκος απειλώντας να κάνει κομματάκια τη μάγισσα, τα τέσσερα ζώα θα βρουν τρόπο να ανταποδώσουν την καλοσύνη στη μάγισσα. Κι εκείνη τους καλεί να ρίξουν μέσα στο τσουκάλι της κάτι δικό τους για να φτιάξει… κάτι πραγματικά τέλειο.

Μια σπάνια ιστορία για τη φιλία, την ανταπόδοση, την αναγνώριση, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη. Το βιβλίο έχει απλότητα, πολλά επίπεδα ανάγνωσης, γρήγορη εξέλιξη και γόνιμες επαναλήψεις. Φτιάχνουν ένα διαμάντι που χωράει πλήθος δραστηριοτήτων.

Γιατί να το αγοράσετε στα παιδιά σας

Δεν πρόκειται για ένα απλό παραμύθι, για μια απλή αφήγηση. Αν το διαβάσεις απλά, καθισμένος στο παγκάκι, με τα παιδιά απέναντι, το έχασες, του έκοψες τα φτερά. Φτιάχνοντας δυο πραγματάκια, είναι σίγουρο ότι αυτό το παραμύθι δε θα σε προδώσει. Γιατί έχει μέσα του ένα πλήθος πραγμάτων: συναισθήματα, καλοσύνη, ζώα, μάγισσες, δράκους, ανατροπή και χιούμορ. Κι αυτά θα σε πάρουν μαζί τους.

Ιδέες για δραστηριότητες

Από την αρχή της αφήγησης του παραμυθιού, βάλτε τα παιδιά στη δράση. Και δεν θα το μετανιώσετε λεπτό καθώς τα παιδιά θα «κολλήσουν» με το παραμύθι και την εξέλιξή του και θα το κρατήσουν για μέρες στις συζητήσεις και τους αυτοσχεδιασμούς τους.

Βάλτε τους να δουν το ολιγόλογο καρτούν στην τηλεόραση. Θα δείτε ότι θα συγκρατήσουν τις αγγλικές λέξεις «down» και «yes» καθώς και τον τίτλο «room on the broom» και θα τα χρησιμοποιούν κατά τις δραματοποιήσεις και αναδιηγήσεις τους. Αναδιηγήσεις που θα τις κάνουν μόνοι τους.

Παιχνίδια με κάρτες

  1. Κάρτες μαθηματικών: με ποια σειρά συνάντησαν τη μάγισσα τα ζώα; Με ποια σειρά νομίζεις ότι έπεσαν από τη σκούπα; Με ποια σειρά έπεσαν τα αντικείμενα από τη μάγισσα;
    2. Κάρτες αφήγησης:τα παιδιά τραβάνε τυχαία κάρτες και φτιάχνουν μια καινούρια ιστορία ή τροποποιούν αυτή που γνωρίζουν ήδη. Π.χ. πρώτος εμφανίζεται ο βάτραχος. Πώς εξελίσσεται η ιστορία τώρα;
    3. Κάρτες αντιστοίχισης:ποιο ζώο βρήκε ποιο αντικείμενο;

Φτιάχνω το δικό μου σελιδοδείκτη: υπάρχουν έτοιμοι σελιδοδείκτες που μπορούμε να εκτυπώσουμε, υπάρχει όμως πάντα και η απείρως καλύτερη δυνατότητα να φτιάξουμε το δικό μας.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…