Μια μικρή γεύση από την ιστορία του κοκτέιλ

Συντάκτης: Άννα Μπιρμπιλοπούλου

Τα κοκτέιλ κατέχουν ξεχωριστή θέση στους καταλόγους των μπαρ, αποτελώντας βασικές επιλογές αλκοολούχων ποτών. Ας πάρουμε μια μικρή γεύση της ιστορίας τους.

“Αν η ζωή σου δίνει λάιμς, φτιάξε μαργαρίτες”. Αυτό είχε πει ο αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Jimmy Buffett, και είναι μια φράση που αμέσως μας φέρνει στο στόμα τη γεύση αυτού του ξινού και αλατισμένου κοκτέιλ.

Πόσες φορές δεν έχουμε μεθύσει από τις φρουτώδεις γεύσεις των πιο απλών ή περίπλοκων κοκτέιλ με τους πιο απίθανους συνδυασμούς ποτών, χυμών, φρούτων, μπαχαρικών και αρωματικών;

Τα “πικάντικα” και μυρωδάτα αυτά μείγματα, δεν είναι απλώς ποτά· κατέχουν ξεχωριστή θέση στους καταλόγους των μπαρ και αποτελούν μία από τις βασικές επιλογές του καλοκαιριού. Συχνά κάνουμε τους δικούς μας συνδυασμούς, αναμειγνύοντας τις φρουτώδεις, ξινές ή γλυκές γεύσεις και τις μεθυστικές μυρωδιές τους με καλοκαιρινές εμπειρίες, στιγμές και καταστάσεις, δίνοντας έτσι στο καλοκαίρι μας τη γεύση τους.

Η αλχημεία των ποτών

Τζιν, τεκίλα, μπακάρντι, μπέρμπον, μπράντι, ρούμι και διάφορα άλλα ποτά, χυμοί φρούτων, λαχανικά, μυρωδικά, μπαχαρικά αναμειγνύονται ευφάνταστα και δημιουργικά, με αποτέλεσμα να γευόμαστε συνδυασμούς, που δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λέξεις. Άλλες φορές ποντάρουμε στην ξινή και αλατισμένη γεύση της μαργαρίτας, στο κλασικό μοχίτο, στο κοσμοπόλιταν, τη μιμόζα, το νταϊκίρι και άλλοτε δοκιμάζουμε νέα μείγματα, με νέα παράξενα ονόματα.

Η κουλτούρα των κοκτέιλ αναπτύσσεται στις ΗΠΑ στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ως τις αρχές του 20ου αιώνα αποκτούν ταυτότητα και η απόλαυσή τους στα μπαρ γίνεται πλέον θεσμός. Όμως πόσα ξέρουμε πραγματικά γι’ αυτούς τους εκρηκτικούς συνδυασμούς, που μπαίνουν κάτω από την ονομασία-ομπρέλα “κοκτέιλ”;.

Ο όρος “κοκτέιλ”

Ο όρος καταγράφεται για πρώτη φορά το 1803 στο “The Balance and Columbian Repository” στο Hudson της Νέας Υόρκης και ονομάζει ως κοκτέιλένα τονωτικό αλκοολούχο υγρό που αποτελείται από κάθε είδους ζάχαρη, νερό και bitters”. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευση του όρου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους γλωσσολόγους, προέρχεται από τη λατινική λέξη “decoctus” (νερουλός) και προέκυψε, ουσιαστικά, ως μια λανθασμένη μορφή αυτής της λέξης. Μια άλλη εξήγηση έχει σχέση με την ιστορία των αποίκων που ήταν ιδιοκτήτες μπαρ, οι οποίοι συνδύαζαν ό,τι είχε μείνει στα βαρέλια που περιείχαν μπράντι και ρούμι. Οι πελάτες, λοιπόν, ζητούσαν αυτά τα απομεινάρια (tailings) από τη στρόφιγγα (stopcock). Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η λέξη προέρχεται από τη Νέα Ορλεάνη, και συγκεκριμένα από τη λέξη “coquetIer”, που σημαίνει αβγοθήκη και στην οποία σέρβιραν ποτά.

Η πρώτη τέτοια μείξη φαίνεται να ήταν δημιουργία της Μπέτσυ Φλάναγκαν, ιδιοκτήτριας ενός μπαρ στη Νέα Υόρκη, και σερβίρονταν σε γάλλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης (1775-1783). Τα λεγόμενα Μπρέισερ που ετοίμαζε η Μπέτσυ ήταν διακοσμημένα με ουρές κοκόρων, που είχαν σφάξει την προηγούμενη μέρα, ενώ η πρόποση που έκαναν οι στρατιώτες ήταν «Vive le cock-tail», δηλαδή ο συνδυασμός των λέξεων cock που σημαίνει “κόκορας” στα γαλλικά (coq) και tail που σημαίνει “ουρά”.

Ο πρώτος bartender

Ο Jerry Thomas εκδίδει το πρώτο βιβλίο του το 1862, που έχει ως αποκλειστικό θέμα του τα κοκτέιλ με τίτλο “Bartender’s Guide or How to Mix Drinks”. Ο Thomas θεωρείται ο εμπνευστής και ο πρώτος που ανταποκρίνεται σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε bartending και mixology. Οι bartenders ανά τον κόσμο τον αποκαλούν «Ο Δάσκαλος” (“The professor”).  Δημιούργησε νέα κοκτέιλ,, τα οποία απογείωσε στην καλύτερη εκδοχή τους και με τα οποία ταυτίστηκε, όπως το Blue Blazer.

Κοκτέιλ και ποτοαπαγόρευση

Η ποτοαπαγόρευση από το 1920 έως το 1933 οδηγεί τους ιδιοκτήτες των παράνομων μπαρ να φτιάξουν νοθευμένα μείγματα ποτών, με λιγότερη και αμφιβόλου προελεύσεως ποσότητα αλκοόλ, με στόχο να μεθύσουν οι καταναλωτές.

Τη δεκαετία του 1960 τα κοκτέιλ παίρνουν μια θέση στο λαμπερό Χόλλυγουντ και την κοσμική Νέα Υόρκη, ενώ το 1980 επιστρέφουν και πάλι στη μόδα μαζί με τα κλαμπ της εποχής και της κουλτούρας αυτής της δεκαετίας.

Συντάκτης: Άννα Μπιρμπιλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.