Μια μικρή Εδέμ στη Σιγκαπούρη

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μια μικρή Εδέμ στη ΣιγκαπούρηΜε όνομα που φέρνει στο μυαλό εξωτικό περιβάλλον, το πάρκο Gardens by the Bay βρίσκεται σε απόσταση πέντε λεπτών από το κέντρο της Σιγκαπούρης και αποτελεί ένα οικολογικό και αισθητικό κόσμημα για τη χώρα. Άνοιξε πριν λίγους μήνες και έχει εντυπωσιάσει επισκέπτες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Εκτείνετε σε περίπου 110 στρέμματα γης και θυμίζει μια μικρή Εδέμ λόγω της έντονης διακόσμησης του.

Το πάρκο αυτό, είναι εξολοκλήρου τεχνητό και πραγματικά είναι τόσο μεγάλο που οι επισκέπτες του συχνά χάνονται. Τεχνητά δέντρα ύψους 25-50 μέτρων ορθώνονται επιβλητικά. Το πάρκο περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστούς κήπους με τα ονόματα Bay South Garden, Bay East Garden and Bay Central Garden ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται. Το κόστος του συγκεκριμένου έργου ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θαυμασμό προκαλούν δύο οικολογικοί βιότοποι τεράστιων διαστάσεων με ονόματα «Flower Dom» και «Cloud Forest». Οι συγκεκριμένοι βιότοποι κλέβουν την παράσταση, καθώς λειτουργούν με αειφόρους μεθόδους, παράγοντας μέσω ειδικών κλιβάνων βιομάζας θερμότητα και ενέργεια για τις λειτουργίες του πάρκου καθώς και λίπασμα από τις στάχτες της καύσης.

Επίσης, οι εκπομπές αερίων, συλλέγονται από τα 18 υπερμεγέθη τεχνητά δέντρα. Ο ρόλος των δέντρων αυτών είναι πολυσύνθετος. Καλύπτονται από μία είδους ζωντανή επιφάνεια, ώστε να υποστηρίζουν περισσότερα από 160.000 είδη φυτών και διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ και συστήματα συλλογής του νερού από τη βροχή. Πρόκειται για «έξυπνα» δέντρα που τραβούν το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών όσο και των επιστημόνων για νέες οικολογικές μεθόδους.

Η πράσινη αυτή όαση, έρχεται σε αντίθεση με την έντονη αστικότητα της Σιγκαπούρης. Το συγκεκριμένο εγχείρημα βέβαια, πραγματοποιείται στα πλαίσια της στρατηγικής της κυβέρνησης, να μετατραπεί η πόλη σε έναν μεγάλο κήπο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr