Μια μέρα στο Λούβρο

Συντάκτης: Γιώτα Χαρλαύτη

Μία επίσκεψη στην Πόλη του Φωτός δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και μια περιήγηση, επίσκεψη ή ξενάγηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης του κόσμου. Μιλάμε φυσικά για το Λούβρο, το μουσείο των 35.000 εκθεμάτων και 60.600 τετραγωνικών μέτρων. Και φυσικά επειδή είναι αδύνατον να τα δείτε όλα μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και μέσα σε μια ολόκληρη μέρα- γιατί μην ξεχνάτε, το Λούβρο επισκέπτονται ετησίως περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες-, παρακάτω θα βρείτε έναν μικρό οδηγό για το πώς να αξιοποιήσετε μία μέρα μέσα σε αυτόν τον μοναδικό χώρο.

Αυτό που φαίνεται να μη γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι υπάρχουν 3 είσοδοι στο Λούβρο. Η πρώτη και πιο γνωστή είναι μέσω της Μεγάλης Πυραμίδας του Λούβρου, που ξεχωρίζει στη μέση του Π, που σχηματίζει το κτίριο του Μουσείου του Λούβρου. Η δεύτερη πιο γνωστή είσοδος είναι από το υπόγειο και ονομάζεται Galerie de Carrousel. Τρίτη και λιγότερο γνωστή είσοδος στο Μουσείο είναι από την Porte de Lions.

Έστω ότι μπήκατε από την κύρια είσοδο, κάτω από την Μεγάλη Πυραμίδα. Εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε τον χάρτη του μουσείου σε διάφορες γλώσσες. Είναι απαραίτητο εργαλείο, καθώς θα σας διευκολύνει πολύ στον προσανατολισμό σας μέσα στο μουσείο. Το Μουσείο έχει 3 βασικές πτέρυγες, Sully στο κέντρο, Richelieu στα αριστερά και Denon στα δεξιά.

Στο ισόγειο, στην κεντρική πτέρυγα υπάρχουν αρκετές ελληνικές κλασικές αρχαιότητες. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του Λούβρου, η Αφροδίτη της Μήλου. Το άγαλμα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό, καθώς θεωρείται ότι συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και τη θηλυκότητα. Θα δείτε επίσης και το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος με το ελάφι. Ο όροφος περιλαμβάνει επίσης πολλά ρωμαϊκά και αιγυπτιακά εκθέματα, καθώς και πολλά από την Μικρά Ασία, την Μεσοποταμία και άλλα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και ο κώδικας του Χαμουραμπί, που περιλαμβάνει πιθανότατα τους αρχαιότερους γραπτούς νόμους που έχουν βρεθεί.

Η καλύτερη πρόταση για να μεταφερθείτε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο είναι από τις σκάλες της κεντρικής πτέρυγας Sully. Ανεβαίνοντας τις σκάλες θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σε περίοπτη θέση ένα από τα γνωστότερα εκθέματα του μουσείου παγκοσμίως, την Νίκη της Σαμοθράκης. Πρόκειται για ένα επιβλητικό άγαλμα που αναπαριστά την φτερωτή θέα Νίκη. Όπως εκτίθεται στο Λούβρο πατάει πάνω σε μαρμάρινη πλώρη πλοίου. Παρατηρείστε καλά το μεγαλόπρεπο αυτό άγαλμα και δείτε τις λεπτομέρειες των πτυχώσεων του υφάσματος αλλά και την κίνηση της θεάς. Το άγαλμα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης.

Ο όροφος περιλαμβάνει αρκετές ακόμη ελληνικές και αιγυπτιακές αρχαιότητες. Η πτέρυγα Denon έχει αρκετούς ενδιαφέροντες πίνακες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στη λεγόμενη Μεγάλη Αίθουσα. Αφιερώστε λίγο χρόνο να περιεργαστείτε την αίθουσα ως αυτόνομο έκθεμα, όπως επίσης και την όμορφη διακόσμηση στην οροφή. Στον όροφο βρίσκεται και η διάσημη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το δημοφιλέστερο έργο σε ολόκληρο το μουσείο. Πρόκειται για έναν μικρό σε διαστάσεις πίνακα, αλλά με τεράστια φήμη. Η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα βρίσκεται πίσω από τζάμι για να προστατεύεται, ενώ δεν μπορεί κανείς να την πλησιάσει αρκετά, καθώς υπάρχει σχοινί που περιορίζει την πρόσβαση. Ωστόσο, σε όποια απόσταση κι αν βρίσκεστε, εστιάστε στο βλέμμα της και θα νιώσετε πως η διάσημη κυρία είναι αληθινή.

Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν αρκετά διάσημα εκθέματα, ωστόσο να εστιάσετε στα αριστουργήματα του Ντελακρουά και συγκεκριμένα στη “Σφαγή της Χίου” και στο εμβληματικό “Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό”. Η πτέρυγα έχει αρκετή κίνηση, καθώς πέρα από εκθέματα ως μορφή τέχνης, εκεί διαδραματίστηκε κομμάτι της δράσης του διάσημου βιβλίου “Κώδικας Ντα Βίντσι” του Νταν Μπράουν. Από την άλλη πλευρά του ορόφου, στην πτέρυγα Richelieu μπορεί κανείς να δει θέματα από την Αναγέννηση, καθώς και τα διαμερίσματα του Ναπολέοντα.

Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει περιοδικές εκθέσεις, καθώς και πίνακες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση, μεταξύ του πρώτου ορόφου και του ισογείου στην πτέρυγα Denon υπάρχουν εκθέματα από την Ωκεανία, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Βγαίνοντας από το Μουσείο αφιερώστε λίγο χρόνο να περιηγηθείτε στον προαύλιο χώρο και να δείτε τις γυάλινες πυραμίδες και τα συντριβάνια, αλλά και να παρατηρήσετε το κτίριο του Μουσείου. Οι τελευταίες εικόνες που θα σας μείνουν θα είναι πραγματικά μοναδικές.

Ούτως ή άλλως με μία μόνο επίσκεψη στο Λούβρο δεν προλαβαίνει κανείς να τα δει όλα, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή τα βήματά σας θα σας φέρουν σίγουρα ξανά εκεί!

Συντάκτης: Γιώτα Χαρλαύτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.