Μια ματιά στην τέχνη της Αφρικής και πώς επηρεάζει το σήμερα

Συντάκτης: Φωτεινή Μιρέλα Χυσόλλη

Μία από τις μεγαλύτερες ηπείρους στον πλανήτη και η δέυτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό,  η Αφρική, είναι αδιαμφισβήτητο πως έχει τις αρχαιότερες καταβολές της ανθρωπότητας. 

Δεν έιναι τυχαίο πως όποιος έχει  βρεθεί στην <<Μητέρα Ήπειρο >> η εμπειρία του θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του. Σε κανένα άλλο μέρος στον πλανήτη τα χρώματα στη γή και στον ουρανό δεν είναι τόσο έντονα. 

Η αφρικανική κουλτούρα και η τέχνη  κατάφερε να διαμορφώσει και να επηρεάσει την κουλτούρα ολόκληρου του κόσμου με την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών. Η  επιρροή της στον σύγχρονο κόσμο συνεχίζεται έως και σήμερα. 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι, όπως ο Picasso,  και ο Modigliani γοητεύτηκαν τόσο από την αφρικανική τέχνη που έγιναν τακτικοί επισκέπτες του μουσείου Τrocadero στο παρίσι για να μελετήσουν και να «απορροφήσουν» τα στιλιστικά του στοιχεία. 

Η κουλτούρα της μεγάλης ηπείρου  προσέφερε στους καλλιτέχνες μία νέα εικαστική δομή, που χαρακτηριζόταν από απλούστερες φόρμες και πιο αφηρημένες φιγούρες. Δεκάδες χρόνια έως και σήμερα βρίσκουμε πάρα πολλούς πίνακες τέχνης, που απεικονίζουν  τη διάσταση και την έμπνευση που απέκτησαν  οι καλλιτέχνες από τον αφρικανικό πολιτισμό.

Τεράστια επιρροή για την ευρωπαϊκή, αλλά και την Δυτική μουσική, αποτελεί η αφρικανική ρυθμολογία.Το βασικό κομμάτι της αφρικανικής μουσικής είναι ο ρυθμός και η φωνή. Χαρακτηριστικό της είναι τα επαναλαμβανόμενα ρυθμικά και μελωδικά σχήματα, η πολυρρυθμία, η πολυφωνία και ο αυτοσχεδιασμός. 

Πάρα πολλές κατηγορίες και είδη μουσικής βασίζονται και προέρχονται από την αφρικανική μουσική. θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα πως η Αφρική <<γέννησε>> τη σύγχρονη μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα της, όπως είναι η Afro soul,η retro jazz, ( λαϊκή αμερικάνικη μουσική με αφρικανική καταβολή) blues, reggae, rock n roll, τη σύγχρονη ραπ και χιπ χοπ και πολλά άλλα. 


Διαβάστε επίσης: Τζαζ, μια αυτοσχεδιαστική κραυγή


Σχεδόν όλα τα νέα είδη Δυτικής μουσικής δημιουργήθηκαν από τους σκλάβους Αφρικάνους και τους απογόνους τους. 

Η ποκιλομορφία του αφρικανικού τοπίου επηρεάζει μέχρι και σήμερα τον κόσμο της μόδας και φυσικά δεν έχει αφήσει αδιάφορους και τους σχεδιαστές μεγάλων οίκων, δημιουργώντας έτσι ενδυμασίες με  τολμηρά χρώματα, χρυσά αξεσουάρ,υφάσματα που θυμίζουν Σαχάρα και υπερφορτωμένα φορέματα εμπνευσμένα από την έρημο. 

Πως άλλωστε να αφήσει ανεπηρέαστους μουσικούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, τραγουδοποιούς, ζωγράφους και ολόκληρο τον κόσμο μας με την τόσο μεγάλη ομορφιά και ιδιαιτερότητα που κατέχει;

Συντάκτης: Φωτεινή Μιρέλα Χυσόλλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.