Μία καλοκαιρινή όαση στο Μουσείο Μπενάκη

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Πόσο εύκολο είναι να αποδράσει κανείς από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα του αστικού περιβάλλοντος και να βρεθεί σε έναν ειδυλλιακό χώρο που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι; Στα πλαίσια του Διεθνούς Διαγωνισμού Σχεδίασης Cook8, τρεις αρχιτέκτονες, η Άννα-Μαρία Λιόγα, η Δανάη Βλαχάκη και η Δάφνη Παπαδοπούλου, σχεδίασαν έναν πρωτότυπο χώρο εστίασης που επαναπροσδιορίζει τα τουριστικά στερεότυπα του ελληνικού καλοκαιριού.

Το έργο τους με τίτλο Sea, Sex & Sun που απέσπασε τιμητικό έπαινο στο διαγωνισμό και κατάφερε να βρεθεί, μαζί με άλλα δύο έργα, ανάμεσα στα πιο πρωτότυπα και φιλόδοξα σχέδια του μέλλοντος, υλοποιείται σε πραγματικές διαστάσεις στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για ένα χώρο εστίασης που φέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού καλοκαιριού:

Η άμμος αντιστοιχεί στη θάλασσα και αποτελεί τον κύριο χώρο κατανάλωσης φαγητού, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 8 άτομα. Το θαλασσινό φαγητό αντιστοιχεί στον έρωτα και οι επισκέπτες καλούνται να επιλέξουν το γεύμα τους και έπειτα να ορίσουν ελεύθερα τον προσωπικό τους χώρο στην άμμο. Τέλος, το έντονο φως στο δωμάτιο παράγεται τεχνητά από έναν τοίχο με πηγές λευκού φωτός που αντικαθιστούν τον ήλιο.

«Το “Sea, Sex & Sun” συνθέτει μια ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, μια βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες. Έμπνευση αυτού του έργου αποτέλεσε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός χώρου που να σχετίζεται άμεσα με την Ελλάδα. «Σκοπός μας ήταν να σχεδιάσουμε ένα χώρο φαγητού συνδεδεμένο με τα κλισέ του τουρισμού αναψυχής, απόλαυσης και απελευθέρωσης, τις αναστολές των κοινωνικών ηθών και συμβάσεων. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα ερχόταν σε ρήξη με το χώρο και το χρόνο της πόλης, μια εκδοχή εφήμερης αποτοξίνωσης από την καθημερινότητα», συνεχίζουν οι ίδιες.

Διακοπή της αναμενόμενης αστικής ζωής, αμμουδιά, θαλασσινό φαγητό και άπλετο φως συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ρυθμούς μιας μεγάλης αστικής πόλης.

Πληροφορίες έκθεσης

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 – 18:00 / Παρασκευή & Σάββατο, 10:00 – 22:00

Εισιτήρια: 4€, 8€

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…