Μία ιστορία αγάπης δύο παιδιών με σύνδρομο Down

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Ας δούμε μία όμορφη ιστορία και ας την αφήσουμε να μας διδάξει κάποια μαθήματα:

Η ιστορία του Τζον, 23 χρονών  και της Μαρίσσα 26 χρονών, δύο παιδιών με σύνδρομο Down, που γνωρίστηκαν σε μία κατασκήνωση για νεαρά παιδιά με ειδικές ανάγκες και αγαπήθηκαν. Η αγάπη τους εξελίχθηκε σε έναν υπέροχο δεσμό, και σε αυτήν την σχέση υποστηρίγματα είναι οι γονείς των παιδιών και οι εκπαιδευτικοί τους.

Δείτε τους στο παρακάτω βίντεο πώς περιγράφει ο καθένας τον εαυτό του και τη σχέση τους. Στο κείμενο που ακολουθεί είναι όλοι οι διάλογοι μεταφρασμένοι στα ελληνικά.

Τζον: Σε κάνω ευτυχισμένη;

Μαρίσσα: Ναι. Του αρέσει να του χαϊδεύω τα μαλλιά. (του χαϊδεύει τα μαλλιά).

Τζον: Έλα τώρα…

Τζον: (η κάμερα μπαίνει στον κοιτώνα που μένει, αφού  φοιτά σε μία εξειδικευμένη σχολή) Αυτός είναι ο Κοιτώνας μου..(ανοίγει την ντουλάπα του) …να οι ταινίες μου…(μας δείχνει ένα αγαλματίδιο, αντίγραφο του βραβείου Oscar: είναι δώρο από το κορίτσι μου, το βραβείο του καλύτερου φίλου.

Τζον: (η Μαρίσσα) είναι η κοπέλα των ονείρων μου.

Μαρίσσα: (δείχνει φωτογραφίες τους μαζί) Ορίστε, από το πρώτο μας ραντεβού. Με τον Τζον γνωριστήκαμε σε μία κατασκήνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Χόρευα και μού ζήτησες να γίνω το κορίτσι σου.

Τζον: Ναι! Σωστά!

Μαίρη Έρικσον, Μητέρα της Μαρίσσα: Όταν πρωτάρχισαν να βγαίνουν, χάρηκα. Και ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να έχει μία ολοκληρωμένη ζωή; Η Μαρίσσα δεν επέτρεπε στο Σύνδρομο Down να την εμποδίσει να κάνει τίποτα από όσα επιθυμούσε.

Κάρολυ Ριντ, Μητέρα του Τζον: Ο κόσμος απορούσε πώς γίνεται ο Τζον να έχει κοπέλα. Μα, με ό,τι κάνει ο Τζον δεν σταματά να με καταπλήσσει.

Τζον (περιγράφοντας τη Μαρίσσα): Είναι πολύ κομψή και γοητευτική.

Μαρίσσα: Ο Τζον είναι αξιαγάπητος και γελάω πολύ με τις μιμήσεις που κάνει,

Τζον: (Μιμείται ηθοποιούς)

Μαίρη Έρικσον: Τι κάνουν οι δύο τους ως ζευγάρι; Όταν βγαίνουν ραντεβού, τούς αρέσει να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, να βγαίνουν για φαγητό, να παρακολουθούν συναυλίες.

Μαρίσσα: Μού αρέσει να χορεύω, μού αρέσει να τραγουδάω.

Μαίρη Έρικσον: Όταν οι δυο τους πηγαίνουν για χορό, είναι το πρώτο ζευγάρι που αρχίζει να χορεύει και ξεσηκώνουν όλους τους υπόλοιπους.

Ως ζευγάρι ο Τζον  και η Μαρίσσα είναι αισιόδοξοι, δεν απογοητεύονται και δεν το βάζουν κάτω. Δεν αφήνουν τα στερεότυπα να τους επηρεάζουν.

Μαρίσσα: Στο πρώτο μας ραντεβού, πήγαμε να δούμε μία ταινία παρέα με τους δύο αδερφούς του Τζον.

Τζον: Πράγματι, είδαμε το “Kung Fu Panda 3”.

Μαίρη Έρικσον: Το ρομαντικό ραντεβού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες διαφέρει σε σχέση με το ραντεβού των υπολοίπων.

Κάρολυ Ριντ: Κατά κανόνα, υπάρχει κάποιος που συνοδεύει τα παιδιά στο ραντεβού και, όταν η έξοδός τους τελειώσει, έρχεται κάποιος δικός τους να τους επιστρέψει σπίτι, αφού κανείς από τους δύο δε μπορεί να οδηγήσει.

Η Μητέρα της Μαρίσσα, Μαίρη Έρικσον, εκφράζει την επιθυμία της ο Τζον να είναι κύριος απέναντι στην κόρη της.

Ο Τζον, λόγω σπουδών, πρόκειται να μετακομίσει, θα φροντίζουμε ωστόσο η Μαρίσσα να τον επισκέπτεται τακτικά μέσα στον μήνα.

Μαρίσσα: Όταν λείπει, επικοινωνούμε με μηνύματα ή μέσω διαδικτύου, προσπαθώ όμως να μην του στέλνω πολύ γιατί ξέρω ότι είναι απασχολημένος με τα μαθήματα και τη δουλειά του.

Τζον: Σπουδάζω στο Φρέσνο της Καλιφόρνια, σε ένα διετές πρόγραμμα με την ονομασία “Way finders”.

Σαήλ Λοπέζ-Ορτίζ Υπεύθυνη Σπουδών “Way finders”:   Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπουδών που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αυτονόμησης των φοιτητών μας.

Τζον: (αστειευόμενος) Λατρεύω τη δημοσιότητα!

Κάρολυ Ριντ: Ο Τζον ζει μόνος του, μεριμνά ο ίδιος για τον προϋπολογισμό και πληρώνει το ενοίκιο, ψωνίζει μόνος του, παρακολουθεί ακαδημαϊκά μαθήματα, μελετά, είναι υπεύθυνος για την πρόοδό του.

Μαρίσσα: (αστειευόμενη) Κάνουν μαθήματα για τις σχέσεις!

Μαίρη Έρικσον: Διαπαιδαγωγώ και ενημερώνω την Μαρίσσα, την κατευθύνω σχετικά με τις σχέσεις και τον έρωτα, για τη φιλία, για τα στάδια των σχέσεων. Ο Τζον και η Μαρίσσα δεσμεύτηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα, έδωσαν λόγο από το πρώτο ραντεβού και την επομένη έκαναν σχέδια για τον γάμο τους!

Τζον: Ονειρεύομαι να την παντρευτώ κάποια μέρα, αλλά δεν ξέρω ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να της κάνω πρόταση.

Μαίρη Έρικσον: Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της σχέσης της Μαρίσσα με τον Τζον, εγώ θα την υποστηρίζω. Αν ο Τζον είναι ο σύντροφος της ζωής της , τότε εγώ θα είμαι στο πλάι της. Δεν πρόκειται για τη δική μου ζωή αλλά για τη ζωή της Μαρίσσα, και εγώ θα τη διευκολύνω με όσα θέλει να καταφέρει για τη δική της ζωή.

Μαρίσσα: Το να είσαι ερωτευμένος σημαίνει να είσαι ήρεμος και χαρούμενος. Κάποιες φορές έχω πεταλούδες στο στομάχι μου.

Σαήλ Λοπέζ-Ορτίζ: Όλη τους η γνώση σε σχέση με τον έρωτα περιορίζεται στο βασικότερο συναίσθημα: ότι αισθάνονται όμορφα. Όλα τα υπόλοιπα δεν τους απασχολούν.

Κάρολυ Ριντ: Ο Τζον έχει σύνδρομο Down, αλλά δεν έχει μόνον αυτό. Δεν θα ήθελα να προκαλεί τον οίκτο, τόσο ο Τζον όσο και η Μαρίσσα είναι υπέροχοι άνθρωποι. Όπως όλοι μας, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Down έχουν ανάγκη από μία ζεστή συντροφική σχέση.

Μαρίσσα: Ο έρωτας είναι έρωτας.

Τζον: Ο έρωτας είναι έρωτας- μήπως να το εξηγούσαμε παραπάνω (γελούν).

Η ιστορία του Τζον και της Μαρίσσα έχει διδάγματα κάθε είδους. Έχει ένα δίδαγμα για τις ειδικές ανάγκες και την καθοριστική σημασία της ειδικής διαπαιδαγώγησης.

Έχει ένα δίδαγμα για τον θεμελιώδη ρόλο του περιβάλλοντος και στέλνει ένα μήνυμα δύναμης σε όλους τους γονείς για τους παιδαγωγούς, όταν οι δυνάμεις τους λιγοστεύουν να νιώθουν απαισιόδοξοι.

Τέλος, εμπεριέχει ένα δίδαγμα για τον ίδιο τον έρωτα, που ολόκληρο το νόημά του βρίσκεται σε ένα απλό συστατικό: την ομορφιά της συντροφικότητας.

 Ανταλλαγές

«Σου δίνω και μου δίνεις
αγάπη κι ελπίδες.
Μια λάμψη έχουν τα
 μάτια
και σε μάτια αντανακλούν
αγάπη κι ελπίδες.
Η λάμψη φωτίζει τη
 θάλασσα.
Δίνω μια και σπάω το γυαλί
και αγγίζω την καρδιά που χάλασα.
Κι όταν σπάσει το γυαλί,
ανακυκλώνεται η ζωή
και αυτό σημαίνει αγάπη.
Σου
 δίνω και μου δίνεις
αγάπη κι ελπίδες…»

Ένα ποίημα που έγραψε ο Μάρκος, ένα αγόρι με το σύνδρομο Down.

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…