Μητρότητα: επιλογή και όχι υποχρέωση

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Τα στερεότυπα σε σχέση με το φύλο  είναι ριζωμένα βαθιά στην κοινωνία και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή των γυναικών. Όμως πρέπει να ακουστεί πως η μητρότητα δεν είναι υποχρέωση, αλλά μια επιλογή που γίνεται συνειδητά.  

Το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής ανήκει στο φάσμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, το δικαίωμα στη μητρότητα είναι κάτι που αφορά προσωπικά την κάθε γυναίκα και απαντάται με διάφορες μορφές, όπως η μονογονεϊκή μητέρα, η παρένθετη μητέρα, η μητέρα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μητέρα μέσω υιοθεσίας, αλλά και το δικαίωμα στη μη μητρότητα. Όσο και να μας φαίνεται περίεργο σε πολλές κοινωνίες η επιλογή μεταξύ μητρότητας και μη δεν υφίσταται, ενώ στις κοινωνίες που αναγνωρίζεται, συνοδεύεται από στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχουν ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση πολλών γυναικών.

Μητρότητα: επιλογή και όχι υποχρέωση

Τα στερεότυπα σε σχέση με το φύλο  είναι ριζωμένα βαθιά στην κοινωνία και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή των γυναικών. Έχουμε ακούσει γυναίκες να εκφράζουν την άποψη ότι δεν θέλουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά και πολλοί που τις ακούνε να μένουν άναυδοι ή να  τις απαντάνε με την πολύ συνηθισμένη φράση «θα αλλάξεις γνώμη τελικά, θα δεις». Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη, αλλά μπορεί και όχι.

Πολλές γυναίκες δεν καταφέρνουν να γίνουν μητέρες. Όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά επειδή το κράτος δεν  παρέχει τους κατάλληλους πόρους. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός για να μπορέσει μια μητέρα, πόσο μάλλον νέα σε ηλικία, να συντηρήσει ένα μωρό και στη συνέχεια να καλύψει όλα τα έξοδα που προκύπτουν. Όσο και αν η νομοθεσία προβλέπει ότι η εργαζόμενη μητέρα έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα, στην πράξη είναι πολύ διαφορετικά. Επίσης, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που καθυστέρησαν τη μητρότητα επειδή φοβήθηκαν τη σύγκρουση ρόλων μεταξύ εργαζόμενης και μητέρας, αλλά και το ότι υπάρχει ενδεχόμενο να  τεθούν σε  εργασιακό περιθώριο. Να μην αναφερθούμε στην ανεργία που είναι ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας για τη μητρότητα.


Διαβάστε επίσης: Η επιλογή της γυναίκας να μη βιώσει τη μητρότητα


Υπάρχουν περιπτώσεις που η κοινωνία επικρίνει τις γυναίκες  οι οποίες δεν έχουν παιδιά, χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να  τις έχει συμβεί και να μη θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες έχουν προσπαθήσει  να κάνουν παιδί αλλά δεν μπόρεσαν λόγω γυναικολογικών προβλημάτων και για τον λόγο αυτό βιώνουν αρνητικά συναισθήματα ή κατάθλιψη. Να προσθέσουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα μια γυναίκα να έχει χάσει το παιδί της κατά τη διάρκεια της κύησης και μετέπειτα να μην  θέλει να  προσπαθήσει, γιατί της είναι ψυχικά δύσκολο να ξαναβιώσει την απώλεια και τα συναισθήματα που αυτή φέρει.

Σύμφωνα με την ανάλυση της συμπεριφοράς, ένα ερέθισμα δεν διατηρεί ενισχυτική αποτελεσματικότητα για όλους, όσο δημοφιλές κι αν θεωρείται. Με λίγα λόγια, μπορεί η μητρότητα να φαίνεται ελκυστική για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και να την  προβάλλουν ως αξία με διάφορα μέσα, αλλά για μια μερίδα γυναικών ίσως να μην είναι ο  πρωταρχικός σκοπός της ζωής τους. Για μερικές γυναίκες ο σκοπός  είναι η επαγγελματική ανέλιξη ή να κατοχυρώσουν την πρώτη θέση σε μια επιστημονική ανακάλυψη ή απλώς να έχουν έναν επιτυχημένο γάμο χωρίς παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία ή ο καθένας έχει το δικαίωμα να τις κατακρίνει για αυτή τους την επιλογή και να τις αντιμετωπίζει απαξιωτικά

Το ταξίδι της μητρότητας είναι κάτι το πολύ όμορφο και ανθρώπινο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να καθορίζει την  αξία των γυναικών. Το δικαίωμα της κάθε γυναίκας, για το τι θα κάνει με το σώματης είναι αδιαπραγμάτευτο, διότι η μητρότητα δεν είναι υποχρέωση είναι μια επιλογή που γίνεται συνειδητά.  

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.