Μητέρα που έχασε το μωρό της δώρισε το μητρικό γάλα

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Ίσως έτσι καταφέρω να σώσω τη ζωή κάποιου άλλου βρέφους. Η μητέρα αυτή αφού έχασε το γιό της από σπάνια γενετική ανωμαλία αντλούσε για 63 ημέρες, στη διάρκεια του πένθους της, το μητρικό γάλα.

  • Η Sierra Strangfend, από το Neillsville του Ουισκόνσιν διένυε την εικοστή εβδομάδα της κύησής της όταν ο γιός της διαγνώστηκε με Τρισωμία 18.
  • Πρόκειται για μία χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία προκαλεί δυσμορφία σε μέρη και όργανα του σώματος με τα περισσότερα παιδιά να επιβιώνουν λιγότερο από 24 ώρες από τη γέννησή τους.
  • Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, η Strangfend ενημερώθηκε ότι ήταν πιθανόν το έμβρυό της ν’ αποβιώσει στην μήτρα, λόγος για τον οποίο υπεβλήθη επειγόντως σε καισαρική τομή.
  • Ο μικρός Samuel Lee που γεννήθηκε την ημέρα εκείνη ζύγιζε λιγότερο από 900 γραμμάρια και επέζησε για τρεις ώρες.
  • Προς τιμήν του, η Strangefend δώρισε 14.17 κιλά στην τράπεζα μητρικού γάλακτος NICU έτσι ώστε να σώσει τις ζωές άλλων μωρών.

Η είδηση της εγκυμοσύνης στο δεύτερο παιδί του ζευγαριού τους γέμισε με ενθουσιασμό, τόσο την ίδια, όσο και τον άντρα της.

Η γυναίκα δεν είχε θηλάσει την πρωτότοκη κόρη της, την τότε 18 μηνών Porter, καθώς το κορίτσι γεννήθηκε με αγκυλογλωσσία, μία συνηθισμένη πάθηση η οποία δυσχεραίνει την κίνηση της γλώσσας του βρέφους. Έτσι, η γυναίκα ήταν ενθουσιασμένη με την προοπτική να μπορέσει να θηλάσει.

Όταν ωστόσο διένυε την εικοστή εβδομάδα της κύησης, η Strangfend έμαθε ότι το έμβρυο είχε Τρισωμία 18, μία σπάνια γεννητική ανωμαλία η οποία προκαλεί επικίνδυνες για τη ζωή του μωρού δυσπλασίες και συχνά καταλήγει σε θνησιγένεια.

Σύμφωνα με αναφορά του ιστότοπου Today Parents, ο γιος της Strangfend, ο Samuel Lee, γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα -σε σχέση με την προκαθορισμένη ημερομηνία- και επέζησε για μόλις τρεις ώρες.

Μέσα στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, η Strangefend αποφάσισε ότι θα δωρίσει το μητρικό γάλα στην τράπεζα NICU προκειμένου να βοηθήσει τις μητέρες άλλων πρόωρων μωρών και για ν’ αφήσει έτσι την παρακαταθήκη του μικρού Samuel.

Μητέρα που έχασε το μωρό της δώρισε το μητρικό γάλα

H Sierra Strangfend από το Neillsville του Ουισκόνσιν ήταν είκοσι εβδομάδων όταν ο γιός της διαγνώστηκε με Τρισωμία 18. Στη φωτογραφία απεικονίζονται η Strangfend με το σύζυγό της και τον νεογέννητο γιό τους Samuel.

Μητέρα που έχασε το μωρό της δώρισε το μητρικό γάλα

H χρωμοσωμική ανωμαλία Τρισωμία 18 προκαλεί δυσμορφία σε μέρη και όργανα του σώματος. Τα περισσότερα παιδιά ζουν λιγότερο από 24 ώρες από τη γέννησή τους.

Όπως δήλωσε η Strangfend στο Today Parents, όταν έμαθε για την πάθηση του μωρού της, δεν σκέφθηκε ποτέ της να καταφύγει στην έκτρωση.

«Ποτέ δεν θέσαμε ως επιλογή τη διακοπή της κύησης-δεν υπήρξε αυτό το ερώτημα. Θέλαμε να γνωρίσουμε το πολύτιμο αυτό δώρο και θα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν ώστε να το γνωρίσουμε και να φερθούμε όπως σε κάθε άλλο μωρό με το οποίο θα ήμασταν ευλογημένοι».

Η Τρισωμία 18, πάθηση γνωστή και ως Σύνδρομο του Edwards, είναι μία χρωμοσωμική ανωμαλία που οφείλεται σε ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο 18ο ζεύγος (υπάρχουν 23 ζεύγη ανθρώπινων χρωμοσωμάτων).

Μητέρα που έχασε το μωρό της δώρισε το μητρικό γάλα

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Strangfend πληροφορήθηκε ότι ο ήταν πιθανό ο γιος της να πεθάνει κατά την κύηση και έτσι υπεβλήθη σε επείγουσα καισαρική τομή.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Strangfend με τον άντρα και το γιο της.

Όσα παιδιά γεννιούνται με την εν λόγω πάθηση, έχουν τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 18 -αντί του κανονικού αριθμού που είναι δύο.

Ως αποτέλεσμα, πολλά όργανα ή μέρη του σώματος είναι δύσμορφα, καταλήγοντας σε χαρακτηριστικά όπως είναι η μικροκεφαλία και η μικρή κάτω γνάθος.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ότι επιβιώνει ένα στα 15.000 επιζώντα βρέφη που γεννιούνται με Τρισωμία 18. Πολλά από αυτά τα έμβρυα δεν επιβιώνουν ούτε κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κύησης, ενώ το 75% από όσα επιβιώνουν ζουν περίπου 24 ώρες. Μόλις το 5% καταφέρνει να ζήσει πάνω από έναν χρόνο.

Το Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία τοκετού, η Strangfend πληροφορήθηκε σχετικά με την πιθανότητα ο γιος της ν’ αποβιώσει κατά την κύηση. Έτσι, το ζευγάρι αποφάσισε να υποβληθεί η γυναίκα σε επείγουσα καισαρική τομή ώστε να προφτάσουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί με το βρέφος, όσο παρέμενε ζωντανό.

Ο Samuel Lee γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ζυγίζοντας λιγότερο από 900 γραμμάρια με ύψος 31 εκατοστά. Έζησε μόλις τρεις ώρες.

«Το πήρα αγκαλιά, ήρθαμε δέρμα με δέρμα και τότε ο καρδιακός του ρυθμός και τα επίπεδα οξυγόνου αυξήθηκαν αμέσως, δήλωσε η Strangfend στο Today Parents. Σαν να ήξερε ότι είναι με τη μητέρα του. (Με τον άντρα μου) ακούσαμε τη φωνούλα του, κοιτώντας προσεκτικά την κάθε λεπτομέρεια του σώματός του. Οι ώρες αυτές έμοιαζαν λεπτά».

Όπως δήλωσε με μία συγκινητικά ανάρτηση στο Facebook, η οποία κοινοποιήθηκε 45.000 φορές, η Strangfend, προτού χάσει το γιό της είχε ήδη πάρει την απόφαση να δωρίσει το μητρικό γάλα.

«Δεν μπορούσα να σώσω τη ζωή του Samuel, ίσως όμως κατάφερνα να σώσω τη ζωή ενός άλλου βρέφους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ένα κομμάτι μου αισθανόταν ότι αυτό (σ.σ. το μητρικό γάλα) θα ήταν το μόνο πράγμα που με ένωνε πλέον με τον Samuel σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ελπίζω βέβαια να είναι υπερήφανος για μένα.

Μητέρα που έχασε το μωρό της δώρισε το μητρικό γάλα

O Samuel Lee γεννήθηκε ζυγίζοντας λιγότερο από ένα κιλό και έζησε για τρεις ώρες. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Lee Strangefend να κρατάει το γιό του.

Μητέρα που έχασε το μωρό της δώρισε το μητρικό γάλα

Προς τιμή της μνήμης του, η Strangfend δώρισε 14,17 κιλά μητρικό γάλα στην τράπεζα ΝICU ώστε να βοηθήσει να σωθούν οι ζωές άλλων μωρών.Στην φωτογραφία απεικονίζεται, από την μία πλευρά η δωρεά μητρικού γάλακτος και πάνω δεξιά το καλωσόρισμα του νεογέννητου μωρού.

Η Sierra επί 63 ημέρες θήλαζε με αντλία και έτσι δώρισε περισσότερα από 14.17 κιλά γάλακτος στην τράπεζα του Western Great Lakes.

Ήταν πολύ όμορφο συναίσθημα, το να γνωρίζω ότι πρόκειται να βοηθήσω κάποιον άλλον που έχει ανάγκη. Ήταν όμως και πολύ φορτισμένο συναισθηματικά, καθώς «θα μπορούσα να θηλάσω τα μωρά ενός ξένου, ποτέ όμως δεν πρόλαβα να θηλάσω το δικό μου».

Η Strangfend θέλει να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την Τρισωμία 18 ελπίζοντας στο μέλλον να ιδρύσει έναν οργανισμό αφιερωμένο στο σκοπό αυτό.

Πηγή: Mail Online

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.