Μήπως υποτιμάς την ευτυχία σου και τη βάζεις σε δεύτερη μοίρα;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πολλές φορές ασυναίσθητα βάζουμε την ευτυχία μας σε δεύτερη μοίρα, θεωρώντας ότι υπάρχουν άλλα πράγματα στη ζωή μας που έχουν προτεραιότητα. Τα προσωπικά μας «θέλω» και οι ανάγκες μας «τερματίζουν τελευταία και καταϊδρωμένα». Συνήθως «βάζουμε πιο πάνω» τις επιθυμίες των άλλων και θυσιάζουμε την ικανοποίηση των δικών μας. Δεν είναι εύκολο να το παραδεχτούμε, αφού ο εγωισμός συχνά δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά κάποια λάθη που κάνουμε. Η παραδοχή, ωστόσο, είναι ένα πρώτο βήμα. Γιατί όμως ιεραρχούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προτεραιότητές μας; Επικρατούν, ως γνωστόν, κάποιες αρνητικές απόψεις πάνω στον τομέα «ευτυχία» τις οποίες άθελά μας οικειοποιούμαστε. Νομίζουμε πως μια κατάσταση στην οποία θα είμαστε ευτυχισμένοι θα μας καταστήσει πιο αντιπαραγωγικούς και οκνηρούς, ενώ έχει αποδειχθεί το εντελώς αντίθετο. Όταν ένας άνθρωπος είναι χαρούμενος και νιώθει εσωτερική πληρότητα, τότε επιδεικνύει περισσότερη όρεξη για καινούριες δραστηριότητες και γίνεται πολύ πιο δημιουργικός. Μια άλλη άποψη που επικρατεί γύρω από την ευτυχία είναι ότι μετατρέπει τους ανθρώπους σε εγωιστές. Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος είναι ευχαριστημένος με τη ζωή του είναι λιγότερο εγωκεντρικός και πολύ περισσότερο αλτρουιστής. Η αίσθηση της πληρότητας οδηγεί συχνά τον άνθρωπο στην ανιδιοτέλεια, αφού θέλει να δει και άλλους να βρίσκουν την ευτυχία, όπως κατάφερε να την έχει και ο ίδιος. Ίσως η πιο λανθασμένη σκοπιά από την οποία μπορεί κάποιος να «δει» την ευτυχία είναι η ακριβώς παρακάτω. Θεωρείται, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, μια «φούσκα» που μετά από ένα χρονικό διάστημα θα σκάσει. Σίγουρα δεν θα είναι όλες οι στιγμές ίδιες στη ζωή μας. Σίγουρα θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω στην καθημερινότητά μας. Εκεί έγκειται, όμως, η ομορφιά της ζωής. Ας αποδεχτούμε, λοιπόν, ότι (ναι) είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται δυσκολίες στον δρόμο μας και ότι η ζωή είναι όμορφη με τις ατέλειές της. Ίσως τότε η ευτυχία μας κρατήσει για πάντα! 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ευτυχία είναι επιλογή


Οπότε;

Όταν είμαστε ευτυχισμένοι, μόνο θετικά έχει να «εισπράξει» η ψυχή μας. Γινόμαστε πιο παραγωγικοί, πιο ανιδιοτελείς και πιο αντικειμενικοί με τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω μας. Η αντικειμενικότητα αυτή μας επιτρέπει να διαχειριστούμε την αλήθεια και την πραγματικότητα- όσο σκληρές κι αν είναι. Είναι, μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα με τα οποία μπορούμε να εφοδιαστούμε στο ταξίδι της ζωής. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι τι θέλουμε πραγματικά για να είμαστε ευτυχισμένοι. Τείνουμε να συμβιβαζόμαστε με μια μέση λύση και δεν κυνηγάμε πραγματικά αυτό που ποθούμε. Καταλήγουμε να επιδιώκουμε κάτι «μέτριο» που υποτίθεται πως θα μας οδηγήσει εκεί που θέλαμε εξ αρχής (π.χ. τα χρήματα). Καλό είναι, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, τι σημαίνει «ευτυχία» για τον καθένα μας. Όταν το κάνουμε αυτό -και δεν είναι καθόλου απλό- θα έχουμε κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς μία καλύτερη και πιο όμορφη ζωή. Κοινώς, οι πιθανότητές μας να ευτυχήσουμε θα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…