Κάθε χρόνο η εποχή της γρίπης φαίνεται να μοιάζει με ένα πραγματικό τέρας ανοίγοντας τον δρόμο για μια περίοδο γεμάτη …
Μήπως το θυμάρι είναι το πανίσχυρο φάρμακο που αναζητάτε;
Τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν μια πληθώρα ευεργετικών συνηθειών στην ανθρώπινη υγεία. Ένα από αυτά τα ξεχωριστά «φάρμακα» της φύσης είναι το θυμάρι.
Μια από τις πρώτες ανάγκες της ανθρωπότητας είχε να κάνει με την δημιουργία και την παρασκευή γευστικών και όμορφων φαγητών. Στην αρχαία Ελλάδα, το ελαιόλαδο και το λεμόνι, όπως και γενικότερα τα εσπεριδοειδή, ήτανε ιδιαίτερα διαδεδομένα ενώ αργότερα όταν ήρθανε από τις μακρινές Ινδίες τα μπαχαρικά γνώρισαν μεγάλη διάδοση. Σήμερα γνωρίζουμε γενικότερα τις θετικές επιδράσεις των μπαχαρικών και βοτάνων στο φαγητό μας. Ένα από αυτά είναι και το ξακουστό θυμάρι.
Αντιμικροβιακές ιδιότητες
Όπως τα περισσότερα βότανα, έτσι και το θυμάρι σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας αποδίδουν και εκχυλίζουν το αιθέριο έλαιο το οποίο περιέχουν. Στην περίπτωση του θυμαριού το έλαιο αυτό αποτελείται κυρίως από δύο βασικές αλκοόλες, την θυμόλη και την καρβακρόλη καθώς επίσης και γ-τερπένια. Αυτά τα συστατικά εκχυλίζονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο φαγητό μας την ώρα που μαγειρεύεται και του δίνουν και την χαρακτηριστική οσμή. Εκτός αυτού όμως, έχουν αποδεδειγμένακαι έντονη αντιμικροβιακή δράση καθώς σκοτώνουν αρκετά παθογόνα βακτήρια που ίσως να έχουν επιβιώσει κατά την θέρμανση του φαγητού μας.
Μάλιστα, ο βρασμός συγκεκριμένα ενισχύει την εκχύλιση και άρα και την αντιμικροβιακή δράση του ελαίου. Αμέσως πιο αποδοτικό είναι το τηγάνισμα και το λιγότερο αποτελεσματικό είναι το ψήσιμο μια και χρειάζεται υγρό περιβάλλον για να συμβεί και θερμότητα.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Η κυριότερη βιταμίνη που περιέχει το θυμάρι είναι η Βιταμίνη C ενώ είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος με σημαντική συνεισφορά στην μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των ασθενειών μας όπως επίσης και την αντιφλεγμονώδη της δράση. Η φλεγμονή συγκεκριμένα αποτελεί τρόπο άμυνας του οργανισμού μας απέναντι στα μικρόβια τα οποία τον απειλούν. Στην ουσία είναι αίμα συσσωρευμένο σε μια μικρή περιοχή το οποίο περιέχει κυρίως αντισώματα τα οποία ενισχύονται και δρουν καλύτερα όταν έχουμε καταναλώσει επαρκεί δώσει βιταμίνης C.
Γιατρικό για ασθένειες του στομάχου και του πεπτικού
Η εκχύλιση του ελαίου του θυμαριού αρκετές φορές αποδίδει υδρατμούς αλλά και πτητικές ενώσεις οι οποίες είναι αντιμικροβιακού χαρακτήρα. Υπάρχει μια θεωρία η οποία αναφέρει ότι το να μυρίζουμε θυμάρι και αιθέρια έλαια που παράγονται από αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μολύνσεις του ανοσοποιητικού μας.
Από την άλλη ο αντιμικροβιακός χαρακτήρας των ελαίων αυτών με την κατανάλωσή του θυμαριού ως ρόφημα μπορεί να βοηθήσει την καλή υγεία του στομάχου μας. Συγκεκριμένα, στο στομάχι μας κατοικούν αρκετά μικρόβια. Όταν η εντερική μας πανίδα είναι ασταθής τότε ενδέχεται να έχουμε προβλήματα στην πέψη μας. Το θυμάρι και τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και στην εξισορρόπηση των μικροβίων του στομάχου μας.