Μήπως το άγχος θολώνει τη σκέψη σου;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το να έχει κάποιος άγχος κάθε τόσο είναι κανονικό. Η μόνιμη όμως κατάσταση άγχους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα και το πνεύμα.

Το άγχος προκαλεί κόπωση, προβλήματα ύπνου, διαταραχές στη διατροφή ακόμη και στην σεξουαλική διάθεση. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το έντονο άγχος συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και γαστροοισοφαγικές ασθένειες.

Εάν σε πολλές καταστάσεις της ζωής μας, το άγχος μας κατακλύζει, μας δημιουργεί συνεχείς ανησυχίες και υποθετικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο. Στο μυαλό μας νομίζουμε ότι τα σενάρια αυτά μας βοηθούν να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Αντίθετα, καταλήγουμε να εστιάζουμε στις αρνητικές σκέψεις και στα χειρότερα σενάρια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο άγχους.

Προσδιορίστε τα αρνητικά πρότυπα σκέψης

Αυτά είναι γνωστά ως AΑΣ – Αυτόματες Αρνητικές Σκέψεις. Τα πρότυπα σκέψης είναι τόσο μοναδικά όσο και τα πρότυπα ομιλίας. Εάν αγχώνεστε συχνά, σε μεγάλο βαθμό και με μεγάλη διάρκεια, το άγχος αυτό οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης που πιθανότατα εμπεριέχουν κάποια λάθη, όπως για παράδειγμα αυθαίρετα συμπεράσματα ή καταστροφολογίες!

Μήπως το άγχος θολώνει τη σκέψη σου;

Αυτές οι AΑΣ είναι ένα παράσιτο που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ζωής σας και η εκμάθηση του ελέγχου των παρασίτων αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο των αρνητικών σκέψεων και να «καθαρίσετε» το μυαλό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Γράψτε αυτές τις αρνητικές σκέψεις όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα.
  • Αξιολογήστε την ρεαλιστικότητα των σκέψεών σας.
  • Αναγνωρίστε πότε το μυαλό σας μπαίνει στο πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας σκέψης και χρησιμοποιήστε τη στρατηγική «βέλτιστης προσοχής» για να αποσπάσετε εξ αρχής την προσοχή σας.

Όπως και με κάθε προσπάθεια να αλλάξουμε τα καθιερωμένα πρότυπα σκέψης μας, το να απαλλαγείτε από μία AΑΣ χρειάζεται χρόνο και ενέργεια.

Πρακτικοί τρόποι για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος είναι ευεργετικό. Μας ειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά, ενεργοποιεί τον εσωτερικό μας συναγερμό. Ωστόσο, όταν φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορείτε να «καθαρίσετε» το μυαλό σας και το άγχος σας ακολουθεί σαν σκιά, πρέπει να δημιουργήσετε καθορισμένα πρωτόκολλα για να εξαλείψετε ή να μειώσετε τον όγκο των αρνητικών σκέψεων.

Μήπως το άγχος θολώνει τη σκέψη σου;

Μερικές χρήσιμες τεχνικές που επιτρέπουν στον εγκέφαλό σας να απελευθερώνει αρνητικές σκέψεις περιλαμβάνουν:

  • Καταγράψτε τα συναισθήματά σας.Μόλις εκδηλωθούν, δεν χρειάζεται να «βουτήξετε» μέσα σε αυτά.
  • Δημιουργήστε μια αντίδραση στο άγχος.
  • Αποσπάστε τον εαυτό σας με κάτι ευχάριστο. Μια φυσική απόκριση όπως το να αλλάξετε για λίγο θέση, μπορεί να είναι ένας τέλειος διακόπτης του μοτίβου αρνητικών σκέψεων. Χαλαρώστε τα χέρια σας, κουνήστε το κεφάλι σας, σηκωθείτε και κάντε έναν σύντομο περίπατο ή οτιδήποτε άλλο σας φανεί βοηθητικό.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές βαθιάς αναπνοής.Ο διαλογισμός και η αναπνοή μπορούν να κάνουν θαύματα σε τόσες πολλές καταστάσεις και το άγχος είναι ένα από αυτά. Προσπαθήστε να μην σκεφτείτε τίποτα εκτός από την αναπνοή σας και δίνετε στο μυαλό σας χρόνο για επαναφορά.

Να θυμάστε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του καθημερινού άγχους, των δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης και της αρνητικότητας που γίνεται ενοχλητική και επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε όπως θα κάνατε κανονικά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.