Μήπως να ξανασκεφτούμε τη μετακίνηση μας με το αυτοκίνητο;

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Κίνηση, έξοδα καυσίμων, έξοδα συντήρησης, διόδια, φόροι, ασφάλιση και πολλά ακόμα, μπορεί να ταλανίζουν το μυαλό σας, για την επιλογή να μετακινείστε με αυτοκίνητο. Στην εποχή μας όμως, θεωρείται απαραίτητο αγαθό. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές ομαλής μετάβασης στη ζωή χωρίς αυτοκίνητο, ή τουλάχιστον που θα το κάνουν να σας φανεί λιγότερο αναγκαίο.

Μήπως να ξανασκεφτούμε τη μετακίνηση μας με το αυτοκίνητο;Εξετάστε τη χρήση του

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να απαντάτε σε μια σειρά ερωτημάτων όπως:

  • Που το χρησιμοποιούμε συνήθως;
  • Πόσο μακριά βρίσκεται το μέρος που πάμε;
  • Πόσο συχνά το επισκεπτόμαστε και για ποιο λόγο;
  • Πόσοι πάμε συνολικά;
  • Η μετακίνηση αυτή εξυπηρετεί κάποιο στόχο ή προσφέρει ευχαρίστηση;

Υπολογίστε τα έξοδα

Κάντε εκτίμηση του κόστους του αυτοκινήτου σας. Κοιτάξτε τον τραπεζικό σας λογαριασμό και προσθέστε τα έξοδα για τα καύσιμα, τη συντήρηση και άλλες ανάγκες φροντίδας του αυτοκινήτου σε μηνιαία βάση. Δείτε εάν μπορείτε να αντεπεξέλθετε με ευκολία σε σχέση και με τους υπόλοιπούς σας λογαριασμούς.

Αξιολογήστε τις εναλλακτικές

Μπορείτε σε πρώτη φάση να δανειστείτε ή να μοιραστείτε με κάποιο μέλος της οικογένειας σας, ένα αυτοκίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιήστε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο ή ακόμα και τα πόδια σας αν ευνοεί η απόσταση. Μπορείτε να ψωνίσετε διαδικτυακά, να χρησιμοποιήσετε υπηρεσία παράδοσης στο σπίτι και πολλά ακόμη πρακτικά πλάνα.

Μήπως να ξανασκεφτούμε τη μετακίνηση μας με το αυτοκίνητο;Καθημερινές ανάγκες

Η μετακίνηση στο χώρο εργασίας σας, είναι ίσως η σημαντικότερη χρήση που μπορείτε να κάνετε με το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε άλλη περίπτωση τα μέσα εάν εξυπηρετούν το δρομολόγιο. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες κατά τη διαδρομή (π.χ. διάβασμα, μουσική). Αντίστοιχα εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα για γυμναστική που σας προσφέρει το ποδήλατο.

Πρακτικές συμβουλές για ζωή χωρίς αυτοκίνητο

Γίνετε οργανωτικοί και φτιάξτε πρόγραμμα με τις απαραίτητες μετακινήσεις σας σε εβδομαδιαία βάση. Ελέγξτε ποιες μπορούν να αντικατασταθούν με κοντινότερα σημεία ή να πραγματοποιηθούν με την εξυπηρέτηση κάποιου φίλου/γείτονα/συναδέλφου. Σε δεύτερη φάση, εξετάστε εάν και πόσο σας εξυπηρετούν τα μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμά σας.

Επιλέξτε να φτιάχνετε μόνοι σας καφέ από το να αγοράζετε από κοντινό καφέ για το δρόμο ή φροντίστε να αγοράζετε μεγαλύτερες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε συχνά δρομολόγια για ψώνια.

Δεν μπορείτε τελικά;

Εάν πραγματικά σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε εναλλακτικά να το χρησιμοποιείτε αραιότερα. Συνδυάστε μετακινήσεις με μέσα, ποδήλατο ή πόδια για την αναψυχή σας ή όταν υπάρχει χρόνος και οδηγήστε όπου είναι απαραίτητο βάσει απόστασης ή χρόνου.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr