Μην κολλάτε στις οθόνες!

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπατο κομμάτι της καθημερινότητας.  Όλο και περισσότερες μοντέρνες, χρηστικές μηχανές προσφέρονται προκειμένου να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη. Τι  συμβαίνει όμως όταν  η οθόνη του υπολογιστή  είναι η μοναδική μας παρέα;

Αποξένωση

Μπορεί σε αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας να έχετε δει το στερεότυπο του υπέρβαρου gamer  ο οποίος κάθεται στο σπίτι του και παίζει συνέχεια ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ίσως μερικές φορές, αυτή η εικόνα να μην είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα νεαρών παιδιών που προτιμούν να παίζουν μόνοι τους  ηλεκτρονικά παιχνίδια, αντί να βγουν και να παίξουν με τους φίλους τους. Έτσι όμως δεν μπορούν εύκολα να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες, με αποτέλεσμα  να κλείνονται στον ευατό τους.

Ακριβή ενασχόληση

Η ενασχόληση με την υψηλή τεχνολογία είναι ένα κοστοβόρο χόμπι. Από τους υπερεξελιγμένους  υπολογιστές μέχρι τα έξυπνα ρολόγια, όλα έχουν μεγάλο  κόστος και επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, πλέον σύντομα θα είναι απλά παρωχημένα  μέχρι να βγει στην κυκλοφορία το επόμενο μοντέλο. Έτσι εκτός από τη μεγάλη δαπάνη χρηματικών ποσών ώστε να συμβαδίζουμε με τους ρυθμούς της εποχής, προάγεται   ο υπερκαταναλωτισμός και όχι η προσωπική ανάπτυξη και η καλλιέργεια.

Μην κολλάτε στις οθόνες!

Εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων  οι οποίοι εθίζονται στα social media.   Αρκετοί χρήστες φτιάχνουν μια διαφορετική εικόνα τους στα social media, η οποία απέχει αρκετά από τον πραγματικό τους εαυτό, δίνοντας έτσι στους γύρω τους μια πλασματική εικόνα. Αυτό όμως είναι αρεστό σε αρκετούς ανθρώπους, ικανοποιώντας παράλληλα την ανάγκη τους για ολοκλήρωση και αποδοχή.   

Μέτρον άριστον

Η αλήθεια είναι ότι μόνοι μας είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθούμε, πόσω μάλλον  να παραδεχτούμε τον εθισμό μας στα νέα τεχνολογικά μέσα. Πρέπει συνειδητά να κρατάμε ένα ημερήσιο χρονοδιάγραμμα του χρόνου που έχουμε καταναλώσει μπροστά στις οθόνες.  Τα νέα smartphones έχουν δική τους εφαρμογή, από όπου μπορούμε να αντλήσουμε την αντίστοιχη πληροφορία.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.