Μην αμελείτε τον ύπνο:ανεπαρκής ύπνος σημαίνει χειρότερη υγεία

Συντάκτης: Flowmagazine

Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αλλά την ίδια στιγμή, ο κακός ύπνος μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για προβλήματα υγείας  ή και ένας κίνδυνος για την υγεία από μόνος του. Με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε τον ανεπαρκή ύπνο;

Ο ύπνος ωφελεί τον οργανισμό μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου. Η μελέτη «PLoS Medicine» που παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο των δημοσίων υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου, επιχείρησε να εντοπίσει τον «χρυσό αριθμό» των ωρών του ύπνου. Όπως σημειώνει το «BBC», στο πλαίσιο της έρευνας, οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν πόσες ώρες κοιμούνται κατά μέσο όρο τη νύχτα. Κάποιοι φορούσαν επίσης smartwatch που παρακολουθούσε τον ύπνο τους. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων για δύο δεκαετίες.

Μην αμελείτε τον ύπνο:ανεπαρκής ύπνος σημαίνει χειρότερη υγεία

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από τη μελέτη;

 Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των πενήντα ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλές παθήσεις από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες. Οι λιγότερες ώρες ύπνου στα πενήντα  συσχετίστηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, κυρίως μέσω του αυξημένου κινδύνου κάποιας χρόνιας νόσου. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου επτά ή οκτώ ώρες ύπνου, λένε οι ερευνητές από το University College London και το Paris Cité University.

Γιατί κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και επίσης είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό. Επιπλέον, ο ύπνος είναι μια ευκαιρία για να «καθαριστεί» ο εγκέφαλος  από τα «απόβλητα».

Συμβουλές για καλό ύπνο

  1. Κουραστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένος και δραστήριος, αλλά επιβραδύνετε την ώρα του ύπνου.
  2. Αποφύγετε τους υπνάκους μέσα στη μέρα.
  3. Καθιερώστε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα και βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι χαλαρωτική και ευνοϊκή για ύπνο (χοντρές κουρτίνες ή περσίδες συσκότισης, άνετη θερμοκρασία δωματίου και κλινοσκεπάσματα). Όταν ξαπλώσετε στο κρεβάτι, αφήστε στην άκρη το smartphone.
  4. Μειώστε ή εξαλείψτε εντελώς την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου.
  5. Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μην το πιέζετε και μην απογοητεύεστε. Σηκωθείτε και κάντε κάτι χαλαρωτικό για λίγο, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο και μετά επιστρέψτε όταν νιώθετε περισσότερο νυσταγμένος.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…