Μεζονέτα vs Διαμέρισμα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η επιλογή ενός σπιτιού είναι μια απόφαση ζωής. Η αγορά ενός διαμερίσματος ή μιας μεζονέτας είναι δύο εναλλακτικές επιλογές με διαφορετικά πλεονεκτήματα και οφέλη.

Οι διαφορές

Ένα διαμέρισμα ανήκει σε μια πολυκατοικία και μπορεί να είναι είτε μικρό, είτε μεγάλο. Εάν ενδιαφερόμαστε για μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι είναι μονόδρομος το να αγοράσουμε ένα παλιό ή νέο διαμέρισμα. Εάν ενδιαφερόμαστε για τριάρι ή μεγαλύτερο τότε μπορούμε να ψάξουμε και για μια μικρή μεζονέτα. Η διαφορά είναι ότι η μεζονέτα έχει δική της ανεξάρτητη είσοδο και απλά γειτνιάζει με τις υπόλοιπες μεζονέτες. Συνήθως είναι στο ισόγειο, αλλά είναι πιθανό σε ένα συγκρότημα κατοικιών να είναι και σε όροφο. Δεν πρόκειται για μονοκατοικία, αλλά παρέχει έναν όμοιο αέρα ανεξαρτησίας με πολύ πιο προσιτό κόστος.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος

Σίγουρα τα διαμερίσματα προσφέρουν έναν πιο κοινωνικό τρόπο ζωής και διαθέτουν άφθονες επιλογές σε χαρακτηριστικά και προδιαγραφές. Οι μεζονέτες είναι δυσεύρετες και πάντα πρόκειται για πολυτελείς κατασκευές. Εάν θέλετε θέα και κανέναν πάνω από το κεφάλι σας, ένα διαμέρισμα στο ρετιρέ είναι μια άριστη αγορά. Εάν πάλι προτιμάτε μια αυτονομία, που μπορεί να αφορά και στο σύστημα θέρμανσης, τότε η μεζονέτα θα σας γεμίσει ηρεμία, ενέργεια και αισιοδοξία. Γενικά οι μεζονέτες είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά δεν είναι πάντα στην προτίμηση των εργολάβων που επιδιώκουν να εξαντλήσουν κάθε επιτρεπόμενο τετραγωνικό δόμησης και να προσφέρουν και πιο μικρές ιδιοκτησίες. Εντούτοις, το γεγονός ότι σε πολλές νεόδμητες πολυκατοικίες δεν υπάρχουν μικρά διαμερίσματα, καθιστά τη μεζονέτα λαϊκό καταναλωτικό προϊόν που υπερέχει συνήθως ενός διαμερίσματος ίδιας επιφάνειας.

Μεζονέτα vs Διαμέρισμα

Οι τιμές

Οι τιμές ποικίλουν. Υπάρχουν φθηνά και ακριβά διαμερίσματα και αντίστοιχα προσιτές και πολύ ακριβές μεζονέτες. Στο κέντρο θα βρείτε μόνο διαμερίσματα, λόγω του ότι επιτρέπονται πολλοί όροφοι. Στα προάστια που υπάρχουν πιο αυστηρές πολεοδομικές προδιαγραφές, οι μεζονέτες είναι πιο συνηθισμένες και γίνονται ανάρπαστες γιατί δεν έχουν πάντα υψηλές τιμές. Φυσικά, αν η κατασκευαστική εταιρία πλασάρει λουξ κατασκευές, οι τιμές θα είναι αποτρεπτικές.

Οι περιοχές

Στο real estate η θέση και η περιοχή του ακινήτου είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Επομένως, αν δεν έχετε εμμονή με μία συγκεκριμένη περιοχή, μπορείτε να αναζητήσετε το ιδανικό για εσάς διαμέρισμα ή την οικονομική μεζονέτα σε διάφορες περιοχές με οικοδομική δραστηριότητα. Ιστοσελίδες με αγγελίες αρκούν για μια πρώτη έρευνα αγοράς.

Πώληση και ενοικίαση

Φυσικά, η αγορά ενός σπιτιού είναι μια μεγάλη επένδυση και κρίνεται μακροπρόθεσμα. Το να μπορείτε να νοικιάσετε ή να μεταπωλήσετε το ακίνητο σε καλή τιμή είναι βασικό ζήτημα. Δεν μπορείτε να ξέρετε πότε θα χρειαστείτε χρήματα και πώς θα είναι τότε οι απαιτήσεις. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο οικονομικό πρόβλημα, ενδιαφέρει η ταχύτητα της πώλησης ή η δυνατότητα μακρόχρονης μίσθωσης. Έτσι λοιπόν επισκεφτείτε νεόδμητα διαμερίσματα και μεζονέτες, περιηγηθείτε στους χώρους τους, φανταστείτε πώς θα είναι η καθημερινότητά σας εκεί και ανάλογα με την τιμή και τον προϋπολογισμό σας μπορείτε να είστε σε θέση να πάρετε την πιο συμφέρουσα και σωστή απόφαση. Μην τσιγκουνευτείτε, αλλά μην τα δώσετε και όλα. Ο καιρός περνά και οι συνθήκες αλλάζουν γρήγορα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…