Μετρήστε τον προσωπικό σας κίνδυνο για διαβήτη!

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2030 περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Τα αίτια για την εμφάνισή του διαβήτη δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια γενετική ή γονιδιακή προδιάθεση κι έτσι κάποια στιγμή στη ζωή τους, με αφορμή κάποιο ψυχολογικό ή σωματικό στρες, θα τον παρουσιάσουν. Το στρες αυτό θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της αυτοανοσίας, διαταράσσοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Υπάρχουν ορισμένοι «παράγοντες κινδύνου» για να εμφανίσετε διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή σας. Ορισμένοι από αυτούς είναι αναστρέψιμοι, κάποιοι άλλοι δυστυχώς δεν εξαρτώνται από εσάς.

Αν θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός κίνδυνος, υπολογίστε πόσες από τις παρακάτω προτάσεις σας αφορούν.

• Έχετε κάποιο στενό συγγενή σας εξ αίματος (γονιό, παππού, αδερφό ή θείο κλπ.) που έχει εμφανίσει διαβήτη

• Είστε πάνω από 50 ετών.

• Κάνετε καθιστική ζωή (δεν περπατάτε, δεν ασκείστε και έχετε δουλειά γραφείου).

• Η περίμετρος της μέσης σας είναι μεγαλύτερη από 88 εκ. (για τις γυναίκες) ή από 102 εκ. (για τους άνδρες).

• Ακολουθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα αγωγή με κορτιζόνη.

• Είστε γυναίκα και έχετε εμφανίσει στο παρελθόν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

• Είστε γυναίκα και γεννήσατε ένα υπέρβαρο μωρό (με βάρος μεγαλύτερο από 4 κιλά).

• Εμφανίσατε παλαιότερα διαβήτη (ακόμη κι αν αργότερα υποχώρησε) μετά από μια επέμβαση ή μια σοβαρή λοίμωξη (που αντιμετωπίστηκε στο νοσοκομείο).

• Σε κάποια τυχαία εξέταση (πρωινή μέτρηση σακχάρου μετά από νηστεία τουλάχιστον 8 ωρών), παρουσιάσατε αυξημένη τιμή του σακχάρου σας, ακόμη κι αν μετά δεν εμφανίστηκε ξανά τέτοια τιμή.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται «ύπουλη» ως ασθένεια γιατί χρειάζεται μέχρι και 10 χρόνια για να προκαλέσει συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό.

Ένα άτομο μπορεί να ζει για πολλά χρόνια με τον διαβήτη χωρίς σημαντικά συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση. Τα βασικά συμπτώματα ωστόσο είναι:

Πολυουρία

Προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα που δεν μπορεί να απορροφηθεί κι έτσι περνά από τα νεφρά και παρασύρει μαζί του πολύ νερό.

Πολυδιψία

Ως αποτέλεσμα της πολυουρίας είναι η έντονη δίψα. Ο οργανισμός χάνει πολύ νερό με τα πολλά ούρα και είναι φυσικό να δημιουργείται επίμονη δίψα.

Πολυφαγία

Εμφανίζεται γιατί η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό για να του δώσει ενέργεια κι έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του, με αποτέλεσμα να ζητά συνέχεια τροφή για να τα συμπληρώσει. Η πολυφαγία όμως δημιουργεί παραπανίσιο βάρος σώματος που αυξάνει τα προβλήματα (ανάγκη για περισσότερη ινσουλίνη).

Άλλα συμπτώματα του διάβητη είναι: Εύκολη κούραση, ατονία, μολύνσεις, λοιμώξεις που υποχωρούν δύσκολα, θολή όραση, φαγούρα στα γεννητικά όργανα, ευερεθιστότητα, στυτική δυσλειτουργία, έντονοι πόνοι στα πόδια και στα δάχτυλα, κράμπες.

Κόπωση και εκνευρισμός

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στα κύτταρα του οργανισμού τον κουράζουν, καθώς προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να λειτουργήσει, παρά τη σημαντική έλλειψη ενέργειας. Επιπλέον, όταν κάποιος καλείται να διακόπτει συχνά τον ύπνο το κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζης που έχει στο αίμα, έχει ακόμα ένα λόγο να νιώθει κουρασμένος.

Η κούραση συνδέεται άμεσα με τον συνεχή εκνευρισμό, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η νόσος με σχετική αγωγή, ο οργανισμός επανακτά τη χαμένη του ενέργεια και ο διαβητικός τη χαμένη του διάθεση.

Συντάκτης: Άννα Μοραγλή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.