Μέτρα για τη μόλυνση του αέρα στις ΗΠΑ

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μέτρα για τη μόλυνση του αέρα στις ΗΠΑΝέα μέτρα για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από Ι.Χ. και φορτηγά, πρότεινε πριν λίγες ημέρες η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Με την εφαρμογή του, το λεγόμενο Tier 3 θα θέσει νέα πρότυπα για τις εκπομπές οχημάτων και θα μειώσει τα επίπεδα θείου στη βενζίνη από το 2017.

Η πρόταση της EPA, είναι να φτάσει το όριο για τα βενζινοκίνητα, στα 10 μέρη θείου ανά εκατομμύριο καυσίμου σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν οι εκπομπές από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, των μικρών φορτηγών και ίσως ορισμένων βαρύτερων οχημάτων. Ένα ακόμη όφελος, είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των συστημάτων ελέγχου εκπομπών, τόσο για τα υπάρχοντα οχήματα όσο και για αυτά, που πρόκειται να βγουν μελλοντικά στην αγορά.

Η αφαίρεση θείου συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του καταλύτη των οχημάτων και επιτρέπει την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλότερου κόστους για τη βελτίωση της οικονομίας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα συγκεκριμένα επίπεδα θείου στη βενζίνη, εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης, στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα αλλά και την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Μέλημα αυτών των μέτρων είναι και η βελτίωση συνθηκών ζωής για τους πολίτες. Το καυσαέριο των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα τοξικό και έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ήδη 158 εκατομμύρια αμερικανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οι πολλές εισαγωγές σε νοσοκομεία και η πρόωρη θνησιμότητα.

Συγκριτικά με τις παρούσες συνθήκες, οι εκπομπές εξατμίσεων θα μειωθούν κατά 80% από το μέσο όρο του συνόλου των οχημάτων και κατά 70% στην ανά όχημα εκπομπή σωματιδίων. Το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος, για κάθε χρόνο υπολογίζεται στα 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2030 βέβαια, τα οφέλη του Tier3 στον τομέα της υγείας θα κυμανθούν από 8 έως 23 δισεκατομμύρια.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr